en sade haliyle tartıştığımız konu aşağıdaki senaryo ile çok benzer:
üç adet, iki fazlı 4000W rezistans şekildeki gibi bağlanmıştır. KAKR çıkışındaki faz akımları ölçü sistemenin kontrolündeyken rezistansların diğer uçları farklı fazlara yani KAKR'nin giriş kısmından bağlandığı için bu bi kaçak akım algılamasına neden olur mu ya da KAKR açar mı?
Ekli dosyayı görüntüle 110441
Çizdiğin şemada ana kol akımını ölçmüş olursun buda yaklaşık 98 amper olan U kol akımının 1.73 katı olan 170 ampere tekabül eder. Farklı renklerde gösterdiğin kısım üçgen kontaktorunun baraya bağlantı kısmı zaten. Kontaktor kapattığında barayla birleşmiş oluyor zaten.
Ölçüm 1 ve ölçüm 2 noktası akım farkı aynı (3 kablonun pens çenesi içine aldığımızda okuduğumuz akım)
en sade haliyle tartıştığımız konu aşağıdaki senaryo ile çok benzer:
üç adet, iki fazlı 4000W rezistans şekildeki gibi bağlanmıştır. KAKR çıkışındaki faz akımları ölçü sistemenin kontrolündeyken rezistansların diğer uçları farklı fazlara yani KAKR'nin giriş kısmından bağlandığı için bu bi kaçak akım algılamasına neden olur mu ya da KAKR açar mı?
Ekli dosyayı görüntüle 110441
Iste burda anlasamiyoruz. Ana kol akimlarina ait 3 kabloyu pens ampermetreden gecirince sifir amper okuruz. her bir faz akimi ister 1A olsun ister 100A olsaun bu 3 akimin toplami her zaman sifirdir.
Bence siz karsilastiginiz olayi bize tam tarif edemediniz.
Kirsof kanunu der ki. Bir sisteme giren ve cikan akimlarin toplami sifirdir.
Kutunun icinde motor olsun 3 faz giriyor olsun. Kutudan bir de topraga kacak olsun.
bu kez 3 faz akimi + topraga kacak akim toplami gene sifir olacaktir.
Fakat ben toprahga kacak oldugunu dusunmuyorum. Motorda 6 tane uc var. bu 6 ucu kablo seklinde olcerken yanlis 3 kabloya bakiliyor diye dusunuyorum. Bu yanlisligin ne olacagi ust mesajlarimda sema olarka verilmisri.
Evet dilediğiniz mantıklı tebrik ederim muhtemelen kaçak akım açma yapacaktır çünkü akımın bir kısmı röle üzerinden geçerken diğer kısmı o
Röle öncesi kısımdan tamamlıyor devreyi kaçak akım rolesinin olduğu kısmı ölçüm noktası 1 kabul edersek vektör akım sıfır olamayacaktir.Olcum 2 kısmını da rezistans çıkış kabul edersek her şey yerine oturuyor. Tabi bu uzun kabloda olması kısa kabloda olmaması durumunu açıklamıyor ama şu durum var.Ben kısa mesafeli kabloda ölçüm aldığımda 10-12 kW civarı bir motor çalışıyordu akım düşük olunca miliamper düzeyinde bir akımı cihaz algilamamis olabilir. Dalgıç motorda akım 170 lere kadar çıkıyor du bu yüzden akım rahatlıkla okurken düşük güçlü yıldız üçgen panoda akım okuyamama durumu bundan olabilir.
yine de çok emin değilim bence deneye muhtaç. böyle bi durum söz konusu olsa bile teorik olarak da açıklamamız gerekecek.
ustalar sorun çözülsün de, teorisinin ..... ben cahil bazen bir kartı tamir ederdim ama teorisi benim için yoktur. çalıştı mı ben ona bakarım. önemli olan çalışması ve işe yaraması.yine de çok emin değilim bence deneye muhtaç. böyle bi durum söz konusu olsa bile teorik olarak da açıklamamız gerekecek.
ustalar sorun çözülsün de, teorisinin ..... ben cahil bazen bir kartı tamir ederdim ama teorisi benim için yoktur. çalıştı mı ben ona bakarım. önemli olan çalışması ve işe yaraması.
IR + IS + IT + IN = 0 olacagindan rolenin atmamasi lazim.
Uzun kablolamanın kapasitif etkilerini simulatörde hesaplayabilirsin.Zaten bunu simule ettim aynı bağlantıyı kısa mesafeli yıldız üçgen panoda yaptım akım göremedim kafamdaki soru işareti burada başlıyor. Demek ki bu kablo uzunluğu ile alakalı bir durum uzunluk da da reaktansdan başka birşey gelmiyor akla.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?