kocamanusta
Profesyonel Üye
KAR'ın nötr ucu boş değil. Tesisat tam ilmine göre yapılmış.
Biz tek faza örneğin bir prizden faza bir iletkeni bağlayıp bahçeye toprağın üzerinde olacak şekilde çekersek..
KAR atar mı atmaz mı?
Yani fazdan 30mA veya daha fazla bir akım geçer mi geçmez mi?
KÖTEKklasik anlamda yük olmadığı için bi yük akımı da yok. canlı kablodaki kapasitif kaçak 30mA eşit veya fazla ise KAKR açacağı kanaatindeyim.
Al sana da kötek.Bilimsellikten bahsedip bir sürü bilinmeyeni bilmeden cevap beklemek...
Ben atmaz diyorum. AG kablolarda kapasite çok etkili olsaydı kapasite bilgisini kablo kataloglarına koyarlardı OG kabloların kataloglarına koydukları gibi. Gerçi AG kablolar genelde yer altına döşenmedikleri içinde koymuyor olabilirler...
Bayagi bir ihmalle cok kaba bir hesap yapalim.
Varsayimimiz 2mm capli teli 2mm genisliginde yaprak levha gibi dusunelim. Iletkenin disinda 1mm plastik izolasyon oldugunu varsayalim.
30mA akim cekebilmek icin gerekli kapasitor degerini, sonra da bu kapasite degerini elde etmek icin kac metre kablonun toprak ustune serilmesi gerektigini hesaplayalim.
V=220v
Xc=220/30*10^-3=7333 Ohm.
F=50Hz
Xc=1/(2*3.14*F*C)
C=1/(2*3.14*50*7333)=4.3*10^-7F (430nF)
C=S*Epsilon/d
kablo disindaki plastik (PVC) icin epsilon 3 civarinda.
S=(4.3*10^-7 * 0.001)/(3* 8.85*10^-12)=16metre kare
2mm genisliginde seritten kac m kullanirsak 16 metre kare olur?
16/0.002 = 8000 metre. 8Km
Hata yapmadiysam 8 km tek damarli kablo, topragin ustune serilirse 30mA kapasitif akim ceker.
@Mr_YAMYAM usta temelden girip derse ısıtıyor. Çok ilgi alanım olmasa da takip ediyorum.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?