Bilimsel bilmeceler.

Dayanıklılık konusundaki yanıtlar doğru.
Ancak bu uygulamadaki bilimsel açıklama ne olabilir.?
Tmm. Buzdolabı icad edilmemişti. Gelişmiş şeyler yoktu. Peki kışın da mı etleri muhafaza edemiyorlardı.?
Burada çok ince bir ayrıntı var ki tamamen bilimsel. Ancak buzdolabı olmadığı için bilimsel olarak uzun süre saklamak nasıl mümkün olabiliyordu.
 
Olay fiziksel-kimyasal olarak iki aşamadan ibaret, kimya mühendisi bir arkadaşım anlatmıştı fakat şu anda hatırımda değil.
 
Besinlerde bulunan suyun (sıvının; adı her ne ise) kurutulduktan sonra mikroorganızmalardan arındırılmış olmasıyla alakalı.
 
Lütfen konuyu farklı yerlere çekmeyelim.Bahsettiğiniz konu bilimin değil,ekonomi
Prof.larının konusu.
Ben ekonomist (im) değilim.
Ekonomi sosyal bir bilim dalıdır dost. Siyasal boyuttan bakarsan farklı yere çekmeyin demek tabii kolayı !
 
Besinlerde bulunan suyun (sıvının; adı her ne ise) kurutulduktan sonra mikroorganızmalardan arındırılmış olmasıyla alakalı.
BİLİMSEL CEVAP:
Etlerin kurutulmasına bilimsel olarak fermantasyon denilir. Günümüzde bu işlem hemen hemen tüm ürünlerde PUSH PROSSESING (doğal olmayan) yöntemlerle yapılmaktadır. Doğal fermantasyon, güneş altında suyun azaltılması demektir. (kurutma)
Kurutma işleminden sonra esas işlem önem arzetmektedir. Bu işlemin bilimsel açıklaması ise ürünün hava ile temasını keserek ömrünü uzatmak demektir.
Türkiye'ye özgü pastırmalarda etin üzeri doğal fermantasyondan sonra ÇEMEN ile kaplanır. Eğer bu kaplama yapılmasaydı et kısa zamanda kurur, ve zararlı veya yararlı bakteriler çoğalır belli bir zaman sonra kullanılamaz duruma gelirdi. Çoğumuz biliriz ki pastırmaların ömrü oldukça uzundur.
Benzer olay yani hava ile ilişki kesilmesi JAMBON gibi ürünlerde de yapılmaktadır. Elbette ki bu tür ürünlerde çemen gibi kaplama yapılmayıp, daha çok sentetik malzemelerle yapılmaktadır.
ÖZETLE:
Pastırma salam jambon gibi ürünler, doğal fermantasyon işleminden sonra hava ile ilişiği kesilerek çok uzun saklama ömürleri olabilmesi için icad edilmişlerdir.

Kurutma işlemi genel olarak bakteri çoğalmasını azaltarak nispeten normal kullanım süresinden belli miktar daha saklanılması için yapılmaktadır.
Sucuk sosis vb gibi ürünlerde fermantasyon işlemi daha sonra yani et kılıflandıktan sonra yapılmakta diye hatırlıyorum.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…