Bilimsel bilmeceler.

Geçen gün SUCUK aldım.
Satıcı ucuz fermente sucuk var dedi. Bir kilo aldım :p
Ne demek fermente diye diye sordum. Isıl işleme tabii tutulmuş abi dedi.
Ekli dosyayı görüntüle 109174


Mantık doğru. Ancak kibrit kutusunun duruş şekli önemlidir.
masada yatay ve çapraz konumda ise bakar bakmaz görüntü formatını tahmin edemezsin.

Yani fermantasyon ya da mayalanma kurutma islemi demek olmuyor.

Bunu da yanlis anlamissin. Isi vererek yada kopurtelerek fermante edilmiyor. Fermenta islemi esnasinda isi ve kopurme olusuyor.

Burda isiyi biz vermiyoruz. Isiyi fermentasyona ugrayan nesne uretiyor. Kimyasal enerji isi enerjisi uretiyor.

Hani cimleri/otlari kesip bir yere yigarsin, bir sure sonra cimlere dokundugunda acaip sicak olduklarini farkedersin ya, iste kesilmis otlar fermantasyona ugrarken / cururken aslinda orda kimyasal olaylar olur ve isi enerjisi aciga cikar.

Gubrede oyle. Hayvansal gubreleri yigin haline getirirsen acaip isi uretirler.

; --------------------------------------------------------------

Steril ortamda eti kuruturarak ve ustunu kaplayarak etin daha uzun sure saklanmasini saglayabilirsin. Fakat bunun adi fermente islemi degil.

Mesela !! taze !! baliklar temizlenir yikanir boylece yuzeysel bakterilerden arindirilir. Sonra tuzla kaplanir. Tuz bakterilerin uremesini durdurur hatta oldurur. Tuz bir miktar da balik vucuduna gecer.

Tuzlanmis balik steril ortamda kurutulur. Boylece bakterileri olmus olur. Sonra tekrar yikanarak balik tuzlarindan arindirilir. Ardindan duman ocaginda dumana maruz birakilir. Ardindan sogutulur.

Bu islem ardindan balik hem farkli bir lezzet kazanir hem de cok uzun sure saklanabilir. Tabiki tum bu surecete et fermente de olur. Sonucta fermenteye mayalanma derken curume yakistirmasi da yapilabilir.

Curume diyince akliniza les haline gecme gelmesin. Kebaplik et hazirlandiktan sonra dilediginiz sekilde sutle, sarapla, birayla, maden suyuyla yikanir. Bu parcalanmaya curumeye neden olur (fermente de olur) ve eti yumusak hale getirir. Yani lezzetli yumusak bir kebap yerken aslinda curuk et yiyiyoruz.
;-----------------------------------------------------------------

Bazi peynirler de balmumu ile kaplanir. Bunlar evet hepsi hava ile temasi engelleyip raf omrunu uzatmak icin.
 
Curume diyince akliniza les haline gecme gelmesin. Kebaplik et hazirlandiktan sonra dilediginiz sekilde sutle, sarapla, birayla, maden suyuyla yikanir. Bu parcalanmaya curumeye neden olur (fermente de olur) ve eti yumusak hale getirir. Yani lezzetli yumusak bir kebap yerken aslinda curuk et yiyiyoruz.
Hah işte bu fermente olayından bahsetmiştim ben.
FERM.png

KAYNAKÇA:
https://ahmetipeksucuklari.com/blog/fermente-sucuk-nedir
Konu içerisinde bahsedilen yoğurt, peynir, sirke gibi yiyeceklerde de yapılan fermantasyon işlemi okuyucuların kafasını karıştırmasın.

https://www.apikoglu.com.tr/neden-fermente-sucuk
Bu linkte doğal fermantasyon ile ısıl işlem görmüş sucuklardan bahsedilmektedir.
 
Silaj gibi, hayvanlar için mısır gibi bitkiler de hava almayacak şekilde streçlenerek paketlenmesi de, her gün içtiğimiz çayın yeşil halden, soldurma, kıvırma, havalandırma ve belli bir nem oranında belli bir sıcaklığa belli bir süre bırakılmasıyla da fermente olur ve acı haldeki çay bitkisi tein maddesi açığa çıkarak, koyu bir renk ve tat alarak içilecek hale gelir. Tabi ki fermentasyondan sonra kurutma ve eleme işlemleri gibi birkaç işlemden daha geçer.
 
fermantasyon yada çürüme zaten omurgalıların içinde var olan bir denge/ sistem. sindirim sistemi olan olmayan tüm canlılarda vardır. sindirim sisteminin çalışması bir fermantasyondur. sindirim sisteminin içindeki asitler, enzimler, bakteriler bu işi görür. simbiyotik bir yaşam şeklidir aslında. peki konumuz olan fermantasyon nedir? insan oğlunun öğrendiği ve evrimi sürecince geliştirdiği bir yöntemdir.
fermantasyona birazda bildiğimiz şekilde anlatmaya çalışayım. hani bildiğimiz yoğurt mayası (kültürü), peynir mayası(kültürü), kefir mayası (kültürü) bunlar canlı bakterilerdir. veee sağlığımız için de faydalıdırlar değil mi? şimdi eskilerde günümüze gelen bu mayalama işlemi her daim var ve şekil değiştiriyor. biz insanlar değişik katkılarla (kimyasallarla) hızlandırıp, yavaşlatabiliyoruz. aslında tüketim toplumu için hızlandırma ve koruma amaçlı.
şimdi teknik detaylar başımızı ağrıtır, benim de bir kaç gün araştırma yapmama neden olur.
çürüme/ mayalama iyidir ama süresi geçince kötüdür. zamanlama çok önemlidir.
fazla kafaya takmamak lazım, bildiğimiz ayran/ yoğurt hikayesine sadık kalalım yeter.
işlenmiş gıda yemiyorum (yılda bir kaç kez sakıncası yok).
küçük bir ayrıntı üzümün mayalanmış ama sirke olmamış haline zaafım var saklamıyorum. zaten üzüm candır.
 
KÖTEK
emoji-hammer.gif
Arkadaşlar. Ben konu başında doğal fermantasyon olayından bahsetmiştim.
Doğal fermantasyon için etin uygun koşullarda doğal ortamda kurutulmaya ve fermente oluncaya kadar beklenilmesi gereklidir.
Doğal fermantasyon işlemi belli süre gerektirdiği için, üretimin hızlı yapılabilmesi için ISIL İŞLEM ile fermente edilmesi olayı günümüzde sıklıkla yapılmaktadır.
Bu sebeple ısıl işlem görmüş ürünler daha ucuz maliyetli olmaktadır.
 
:)
Usta, fazla sirke bile mideye zarar.;)
neyzen hesabı ben ölmüşüm haberim yok. şakası bir yana bir sefer gittim ama hastane geri getirdiler. işin b*ktan tarafı artık korkutmuyor. kazık kakmayacağımıza göre gittiği yere kadar.
 
neyzen hesabı ben ölmüşüm haberim yok. şakası bir yana bir sefer gittim ama hastane geri getirdiler. işin b*ktan tarafı artık korkutmuyor. kazık kakmayacağımıza göre gittiği yere kadar.
Ustam, biri eşeği sağlam kazığa bağlamak diye de bir şey var.;)
 

Forum istatistikleri

Konular
130,256
Mesajlar
934,842
Kullanıcılar
453,495
Son üye
Ozsuebu

Yeni konular

Geri
Üst