Seyredilen Ekran tam ekran olarak seyredilmektedir.Ekranda görüntü çevresinde oluşan siyah boşluklardan anlayamaz mıyız?
Değil. Pikseller seyredilen Ekran formatına göre sabittir.Aklıma ilk anda piksel geldi.
Orijinal şekil ile anında görerek kıyaslayamıyorsan yanılırsın. Beşgen veya altıgen şekiller reelde eşkenar olmayabilir.Beşgen olabilir belki,altıgende de anlaşilabilir sanırım.
Ben o işlemi MAYALAMAK diye biliyordumYani sonucta fermentasyon bakteriyel bir islemdir.
Kibrit kutusuİkinci bilimsel soru.
Bu soru daha önce akşam yemeği ödüllü olarak arkadaşlar arasında yarışılmıştı.
Soruyu bilen arkadaş Ankara'dan olursa benden bir akşam yemeği.
Günümüz TV leri 16:9 Ekran formatındadır. Eski TV ler ise 4:3 formatındadır.
Çoğu günümüz yayınları 16:9 gibi olsa da bazı çekimlerin 4.3 olduğunu görürüz.
Ancak görüntü formatı çoğularımızca hemen anlaşılmamakta.
Görüntüdeki bazı orantısızlık çoğumuzun dikkatini bile çekmemektedir.
SORU:
Herhangi formattaki bir görüntüyü herhangi bir formatta TV den izlerken, HANGİ NESNE'yi görürsek gerçek görüntü formatını anında anlayabiliriz.
KURALLAR:
1) Daire şeklindeki bir nesne görüntüde elips şeklinde görünse de, göz yanılsaması dolayısı ile o şekli yine daire olarak algılarız. Örnek araba tekerleği.
2) İnsanlar şişman görünse de gerçekte o kişinin şişman mı yoksa zayıf mı olduğunu bilemeyiz.
3) Keza kare veya diktörtgen bir nesnenin gerçek halini bilemiyorsak, o nesnelerin de nasıl göründüğünü doğru bilemeyiz.
Örneğin bir pencere. Gerçekte kare veya dikdörtgen olabilir. Ama görüntüde gerçeği ile kıyaslayamayız.
Bu kurallar dahilinde görüntü formatını kesin olarak nasıl bir nesne ile veya şekille tam olarak bilebiliriz?
NOT:
Orijinal görüntü herhangi bir formatta olabileceği gibi, TV ekranı da farklı olabilir. Dolayısı ile 16:9 TV ile veya 4:3TV ile seyretsek bile görüntüdeki bir nesne doğrudan bizlere kesin sonucu vermelidir.
Nedir bu nesneler?
Geçen gün SUCUK aldım.Yani fermantasyon ya da mayalanma kurutma islemi demek olmuyor.
Mantık doğru. Ancak kibrit kutusunun duruş şekli önemlidir.Kibrit kutusu
Bir et yıkanarak bakterilerden temizlenemez. Öyle olsaydı et çiğ olarak bile uzun süre saklanabilirdi.Pastirmada da benzer durum var. Et yuzeyi yikanarak zararli bakterilerden temizlenir. Tuzlanarak bekletilir. Et tuzu ceker ve mikroorganizmalarin uremesi engellenir. Et daha sonra suyla yikanip baharatlarla harmanlanir.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?