Bilimsel bilmeceler.

Ekranda görüntü çevresinde oluşan siyah boşluklardan anlayamaz mıyız?
Seyredilen Ekran tam ekran olarak seyredilmektedir.
Yani 16:9 da olsa 4:3 de olsa görüntü tüm ekranı kaplayacak şekildedir.
 
Beşgen olabilir belki,altıgende de anlaşilabilir sanırım.
 
Son düzenleme:
Fermantasyon islemi kurutma islemi degildir.

Fermantasyon bakteri/maya ile organik maddelerin parçalamasi islemidir. Bu esnada enerji cikar.
Mesela sut peynire donusurken fermente olur. Keza meyvelerin/tahillarin fermentasyonu sonucu alkol olusur.

Pastirmada da benzer durum var. Et yuzeyi yikanarak zararli bakterilerden temizlenir. Tuzlanarak bekletilir. Et tuzu ceker ve mikroorganizmalarin uremesi engellenir. Et daha sonra suyla yikanip baharatlarla harmanlanir.

Daha sonra steril ortamda kurumaya birakilir. Bu esnada fermentasyon baslar yararli bakteriler cogalirken etin lezzeti de degismeye baslar.

Yani sonucta fermentasyon bakteriyel bir islemdir.
 
Aklıma ilk anda piksel geldi.
Değil. Pikseller seyredilen Ekran formatına göre sabittir.
16:9 HD TV seyrediyorsan bilirsin ki ekranda 1920X1080 piksel vardır. Orijinal görüntü 620X480P ise TV bu görüntüyü 1080P ye UPSCALING eder.
Beşgen olabilir belki,altıgende de anlaşilabilir sanırım.
Orijinal şekil ile anında görerek kıyaslayamıyorsan yanılırsın. Beşgen veya altıgen şekiller reelde eşkenar olmayabilir.
Yani sonucta fermentasyon bakteriyel bir islemdir.
Ben o işlemi MAYALAMAK diye biliyordum :p
Sonuçta o sorudaki bilimsel gerçek hava ile temasın kesilmesi tekniğidir.
Basit olarak bir arkadaşımız konu içerisinde STREÇ NAYLON ifadesi kullanmış olsaydı o sorunun bilimsel mantığını anlamış demekti.
 
Mayalanma halk dili. Eger konu basligi bilimsel bilmecelerse, bilimsel adini yazmak lazim.
Yani fermantasyon ya da mayalanma kurutma islemi demek olmuyor.

Maya fermantasyon islemi icin gerekli.

Mesela sutu isitirsin ardindan ilik hale gelinceye kadar beklenir ardindan mayayi eklersin ve kendi sicakliginda bekletirsin. Artik fermantasyon islemi baslar. Yada halk dilinde mayalanma baslar.

Islem bittiginde yogurt olur.
 
İkinci bilimsel soru.
Bu soru daha önce akşam yemeği ödüllü olarak arkadaşlar arasında yarışılmıştı.
Soruyu bilen arkadaş Ankara'dan olursa benden bir akşam yemeği.

Günümüz TV leri 16:9 Ekran formatındadır. Eski TV ler ise 4:3 formatındadır.
Çoğu günümüz yayınları 16:9 gibi olsa da bazı çekimlerin 4.3 olduğunu görürüz.
Ancak görüntü formatı çoğularımızca hemen anlaşılmamakta.
Görüntüdeki bazı orantısızlık çoğumuzun dikkatini bile çekmemektedir.
SORU:
Herhangi formattaki bir görüntüyü herhangi bir formatta TV den izlerken, HANGİ NESNE'yi görürsek gerçek görüntü formatını anında anlayabiliriz.
KURALLAR:
1) Daire şeklindeki bir nesne görüntüde elips şeklinde görünse de, göz yanılsaması dolayısı ile o şekli yine daire olarak algılarız. Örnek araba tekerleği.
2) İnsanlar şişman görünse de gerçekte o kişinin şişman mı yoksa zayıf mı olduğunu bilemeyiz.
3) Keza kare veya diktörtgen bir nesnenin gerçek halini bilemiyorsak, o nesnelerin de nasıl göründüğünü doğru bilemeyiz.
Örneğin bir pencere. Gerçekte kare veya dikdörtgen olabilir. Ama görüntüde gerçeği ile kıyaslayamayız.
Bu kurallar dahilinde görüntü formatını kesin olarak nasıl bir nesne ile veya şekille tam olarak bilebiliriz?
NOT:
Orijinal görüntü herhangi bir formatta olabileceği gibi, TV ekranı da farklı olabilir. Dolayısı ile 16:9 TV ile veya 4:3TV ile seyretsek bile görüntüdeki bir nesne doğrudan bizlere kesin sonucu vermelidir.
Nedir bu nesneler?
Kibrit kutusu :)
 
Yani fermantasyon ya da mayalanma kurutma islemi demek olmuyor.
Geçen gün SUCUK aldım.
Satıcı ucuz fermente sucuk var dedi. Bir kilo aldım :p
Ne demek fermente diye diye sordum. Isıl işleme tabii tutulmuş abi dedi.
FERM.png


Mantık doğru. Ancak kibrit kutusunun duruş şekli önemlidir.
masada yatay ve çapraz konumda ise bakar bakmaz görüntü formatını tahmin edemezsin.
 
Son düzenleme:
Pastirmada da benzer durum var. Et yuzeyi yikanarak zararli bakterilerden temizlenir. Tuzlanarak bekletilir. Et tuzu ceker ve mikroorganizmalarin uremesi engellenir. Et daha sonra suyla yikanip baharatlarla harmanlanir.
Bir et yıkanarak bakterilerden temizlenemez. Öyle olsaydı et çiğ olarak bile uzun süre saklanabilirdi.
Hemen hemen tüm canlıların (etli canlılar) (insan dahil) vücutlarında mikro organizmalar bulunmaktadır. Canlı hayattayken bu mikro organizmalar ile vücut savunma sitemi daimi bir savaş içerisindedir. Eğer canlının bağışıklık sistemi zayıflarsa, bu mikro organizmalar kontrolü ele geçirirler ve canlı hasta olur.
Canlı ölürse bu mikro organizmalar ölü vücudu yiyerek eti çürütürler. Bir süre sonra et tamamen çürür.
Mikro organizmaları azaltmanın bir diğer yolu ise et içerindeki mikro organizmaların yaşam koşullarını zorlaştırmaktır. Tüm canlıların ortak yaşam koşulu SU'lu yaşamdır. Kurutma işlemi etdeki su miktarını azaltmak demektir. Bu işlemin özü ise kurutmak demektir. Belli miktar kurutma işlemi yapılmazsa etin içerisindeki su oranı etin mikro organizmalarca çürütülmesi için yeterlidir.

Tuzlanan et nispeten biraz daha saklanabilir. Ancak pastırma veya sucuk gibi uzun süreli dayanıklı olmaz. Uzun süreli saklamanın sırrı HAVA ile TEMASIN kesilmesi tekniğidir.
JAMBON üretimini ele alırsak hava ile temasın kesilmesi tekniğini görürüz.
Hemen herkesin evinde bulunan strech nylonlar açılmış bir yiyeceğin üzerini kaplayarak hava ile temasını kesme mantığı ile biraz daha saklanmasını sağlamaktadır.
 
Olayi yanlis anlamissin. Burda sozu edilen bakteriler etin kesim islemi sonrasinda et yuzeyine bulasan bakteriler. Sonucta hayvanin akcigerini, midesini bagirsagini da kesip aliyorsun bu esnada ete bu organlarin sivilari otu boku temas ediyor.

Yoksa etin icinde hayvan canliyken kapip vucuduna girmis bakterilerden bahsetmiyorum.

Hayvan kesildiginde etin yuzeyi kirleticilere maruz kalir bu nedenle yikanarak bu bakterilerden arindirilir.
Amerikada kesilen sigir etlerinin amonyakli suyla yikandigi daha sonra da bol su ile durulanmasi ve bunun tepki cektigi olayi hatirlarsin. (Hayvanin kendi diskisindan kesilmis ete gecen bir zararliya onlem)

Ben kurban etinin yikandigina tanik olmadim. (Biz bize bir sey olmaz diyenler takimiyiz.)
 

Forum istatistikleri

Konular
129,864
Mesajlar
930,851
Kullanıcılar
452,726
Son üye
ugur Göktürk

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst