Binadaki topraklama hakkında

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mtn1543
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Topraklama kablolarınını hepsini takip ettim hocam. Bahçeden veya temelden gelen kablo yok. Hepsi dairelere çıkıyor. Şaft kulesine kadar her yeri kontrol ettim.

Mavi okla işaretlediğim kablolar dairelere gidiyordur, peki kırmızı renkle işaretlediğim kalın kesitli kablolar nereden geliyor? Bu kabloların da takibini yapabildiğiniz mi? Bence bu kablolar temel topraklamasına bağlıdır.

1757499468758.webp

Mavi okla işaretlediğim kablolar dairelere gidiyordur, peki kırmızı renkle işaretlediğim kalın kesitli kablolar nereden geliyor? Bu kabloların da takibini yapabildiğiniz mi? Bence bu kablolar temel topraklamasına bağlıdır.

Ekli dosyayı görüntüle 118032
Evet maviler dairelere gidiyor. Kırmızılar ise biri asansöre , biri elektrik panosuna bağlı , biri kablo tavasına bağlı , biride elektrik odası kapına bağlı.

Ekli dosyayı görüntüle 118032
Ustam malzemeden kıskanmamış . Bandı gözüne gözüne vurmuş pabuçların ( usta ağzıyla sülye ) . Bize uygun yerde uygun malzeme kullanma kültürü ne zaman gelir acaba . Şuraya ısı ile daralan makaron kullansan ne olur ustam , o rondelalar palto düğmesi kadar olmasa da vida kafası kadar olsa ne olur ustam , altına yaylı rondela kullansan ne olur ustam ....
Edit 1 : Pabuç sıkma pensesini de unuttuk bak . Ustam unutmayıp ne yapsın .
Edit 2 : Bu dairelere giden topraklamaların bir araya gelip tek pabuca sokuşturulması da elektriksel olarak kötü bir uygulama bence . Hangisinin iyi temasla istibat kurduğu bilinemez . Sonra uğraş dur .

Son düzenleme:
Evet maviler dairelere gidiyor. Kırmızılar ise biri asansöre , biri elektrik panosuna bağlı , biri kablo tavasına bağlı , biride elektrik odası kapına bağlı.
Kablo tavasına, elektrik odasının kapısına topraklama bağlantısı yapılan bir tesisatta topraklama hattının olmamasını düşünemiyorum. Mutlaka vardır...

" topraklama çubuğu çakılmadan da ayrı bir topraklama sistemi olabiliyor mu?"

Evet olur. Temel topraklama sistemi bina inşaatının temelinde beton dökülürken betonla birlikte metal şeritler bina temelinin altında bu dökülen betona beton demiriyle birlikte gömülü kalır ve temel topraklama sistemi tam olarak bina temel inşaatında böyle yapılmış olur. Bina inşaat sisteminde bu tür bir topraklama sistemi yapılmamış olup o inşaatta yapılmamış ise; sonradan bakır kazık, bakır levha, vb. ile topraklama işlemi buna bir alternatif olarak yapılır. Ancak toprağa belirli derinlikte gömülen bakır kazıklarla bakır levhaların nizami olarak belirli kesitte, kalınlıkta olmaları gerekir.

Toprağa gömülü bakır kazık, bakır levha ile yapılmış topraklama sisteminin test ölçüm cihazlarıyla (Meger markalılar gibi) toprak omaj değeri ölçülerek topraklamanın ne kadar sağlıklı olduğu ölçülüp çıkan omaj değerinden (topraklama direncinin omajından) anlaşılır. Bu konuda tereddüt veya şüphe durumunda yetkili elektrikçilerle topraklama test ölçüm cihazları kullanılarak topraklama direnci omajı ölçülebilir. Örneğin topraklama noktasındaki toprak aşırı kuruysa bu noktalara nemlendirici ek katkılar ilave edilip topraklama direnci değeri böylece aşağıya (istenilen omaj değerlerine) daha düşük olan omaj değerlerine çekilir. Kolay gelsin.

Tekrardan teşekkür ederim cevaplarınız için. Sanırım topraklama sistemi bina temel şerit topraklamasına bağlı. Resimde görünen garaj kapısı rayı ve kirişe bağlı . Garaj kapısının orjinal bağlantısında topraklama yok. Ben yinede garaj kapısının fişini çektim ki hiç bir bağlantı kalmasın ve multimetre kısa devre modunda ray ile duvar prizindeki topraklama arasına baktım kısa devre çıktı. Muhtemelen temel topraklamasına bağlı topraklama.

Ekli dosyalar

• 20250910_215957.webp
    20250910_215957.webp
    22.1 KB · Görüntüleme: 9

Forum istatistikleri

Konular
133,385
Kullanıcılar
459,241
Son üye
uasertan

Yeni konular