Binalardaki kaçak akım koruma anahtarlarının sayaç panosunda olma zorunluluğu

CEVDET ÇALIK

Profesyonel Üye
Katılım
30 Ara 2009
Mesajlar
1,059
Puanları
481
Yaş
54
Arkadaşlar,

Binalardaki kaçak akım koruma anahtarlarının, sayaç panosunda olma zorunluluğu bulunuyor mu?

İlgili kaçak akım anahtarının daire içersin de olmasının bir sakıncası bulunuyor mu? Daire içersin de olması durumunda ruhsat alınabiliyor mu?
 
Kacak akım anahtarının görevi, tesısatı koumak olduguna göre, sayac panosu ile, daire arasında besleme kablosunda arıza kaçak olursa nasıl korunur.
Ama, yuksek katlı bınalarda, sayac panosu bodrum da olabılıyor, KAR ın her açmasında, taa bodrumamı ınılecek dıyede düşünüp, karşı cvp verilebir.
Bu gibi uygulamarda mevcutdur.
 
Sayın Zeybek,

Cevabınız için teşekkürler.

Ben aslında yönetmeliği sorgulamak istedim. TEK mahallemizde yapmış olduğu bir çalışma sırasında(Elektrik kesintisi oldu) anladığımız kadarı ile yanlış bir uygulama yapmış.Bu uygulama sonucu oluşan yüksek gerilim sonucu bizim binada bulunan 5 adet Televizyon, uydu alıcılar, kapı otomatiği, merkezi uydu sistemi arızalandı.

Konu ile ilgili teknik servis çağırdık ve rapor tutturduk. Raporda yanan cihazların arızalanma sebebi yüksek gerilimden kaynaklandığı yazmakta. Bu raporu TEK'e verdik ve zararımızın karşılanmasını istedik. TEK binamızda yapmış olduğu incelemede, sayaç panosunda kaçak akım olmamasından kaynaklı bizi sorumlu tutuyor. İlgili kaçak akımlar daire içersin de bulunan Sigorta kutularının içersine konulmuş durumda.

İşin ilginç tarafı, bina yeni bina Elektrik ruhsatı alınalı daha 1 yıl olmadı. Denetlemeyi yaparak uygundur ruhsatı verenlerde kendileri. Şimdi de şuçlu sizsiniz, ilgili kaçak akım sayaç panosunda olmalıydı diyerek ödeme yapmıyorlar. Bu durumda bizim nasıl bir yol izlememiz gerekmekte.
 
size yazılı olarak verilen cevap ile tüketici hakem heyetine başvurunuz.
 
Merhaba

Yan binada da sorun varmı ? sadece sizde mi ? ( mahallemizde diyorsunuz )
var binada da varsa birlikte elektik kurumuna baş vurun !!!

arıza hakkında çok iyi bir bilği almalısınız ( ip uçları ) arıza kayıtları vs gibi yapılan işlemler .
çok iyi anlatım olmalıdır . Bu durumun üzerine gidin ve karşı cevap yazısını alın . eğer tam açıklamalı yazı değilse tekrar dilekçe verin ve nedenli yazı isteyin . bu yazıya göre hareket edin . Olay yerine arıştırılması için görevli geldi mi ? tutanak tutturun .

Ani Voltaj Yükselmesi Sonucu Oluşan Zararların Rücu İşlemi hakkında bir yazı !!!
http://www.fatihuc.av.tr/2014/02/ani-voltaj-yukselmesi.html


Kolay Gelsin .
 
Son düzenleme:
Doğruca tüketici hakem heyetine başvurun orda dosya actırın size verilen raporla öyle saçma sapan şey olmaz gerizekalilar kaçak akım role si kar tesisatı korur ve daire için de olur kaçak akımın sayaç panosunda ne isi var saçmalık bazı bolgelerse akdeniz bölgesinde Elektrik dağıtım şirketi ayades taktiriyormus
Yani konu şu kısaca elek.mühendisi projeyi nasıl cizerse elektrikçi de aynısı ni uyguluyor ustam projeyi çizen adamın insafiyetine kalmış bazı bilmiş mühendisler tms tiroid takım bloğu yetmiyormuş gibi 100a 300ma yangın korumalı KAR çizdiklerini gördüm saçmalık zaten senin tmsye bağlı mx açtırma bobinin kaçak akım algılama roleside bağlı sende bu role nin hassasiyetini ma sınırını ayarliyorsun KACAK AKIM ROLESI ne alaka
Sonra senin cihazların yaninca kendilerine göre rapor tutuyorlar yanlış şeyler hakkınızı arayın davayı kazanacağına eminim
 
Son düzenleme:
Merhaba C.CALIK

Herkes bir akıl veriyor , kisme tam uygulama kanunu nu bilmiyor . Bende dahil.
Abone kendi kararınca bir şeyler yapmaya çalısıyor .

Gercekler .
Kendi Başıma Gelse Ne yapardım.

Elektirik Enerjisi şakaya gelmez .
Tam bilği alamadığım içim eksikler olabilir . tabiki savunmayı etkiler .


'' bina yeni bina Elektrik ruhsatı alınalı daha 1 yıl olmadı ''
diyorsunuz

bina elektriği şantiye ise bence savunmayı kaybedersiniz çünkü iskan alınmamış binadır oturma izniniz yoktur sonuçta bina inşaatı için elk kabul yapılmıştır .

iskanı varsa bina şantiyesi müracatı yapıldığında nasıl kabul yapılacağı belirtilmiştir . ( tüm bölümler için )
ve sayaçlar takılıp mühürlenip kabul edilmişse .

Önemli savunma dayanağı ( elektik müracatındaki çizilmiş kabul onayı verilmiş evrak ( bina elk için yapılması istenen ) + son kabul ( mühürlrme ) Tüm yapılacaklar burada yazılıdır .

Bu evrakta ne yazılı ise binanın elk tesisat bileşenleri ve yerleri aynı olmalıdır .

siğorta , yok ev içi imiş çatıda imiş hiç bir önemi yok sadece evraklar konuşur .

Evrak ile aynı tutarsa işin kolay
siğortan elektrikci kendi kafasına yer değiştirmişse bilemem .

Türkiye de her durum olabilir iyi ve kötü insafa kalmış .
Genede işin ucunu bırakma sebebsiz hiç bir şey yoktur .
Yan binalarda da aynı durum varsa işin daha da kolaylaşır .
Tutanaklar önemli dir .

Birde eski bina olsaydı ne olurdu ( akım siğortası olmayan ) direk suclu mu ?

Kolay Gelsin .
 
Dağıtım şirketinin onayladığı proje ile uygulamanın tutmasi onemli. Elektrik dağıtım şirketindee çalışmış biri olarak şunu söylemek istiyorum. Proje ile uygulama tutuyorsa sorumluluk dagitim sirketindedir. Şunu da belirtmekte yarar var eğer aboneliginiz inşaat aboneliği ise bu aboneliğin de 5 yıl geçerliliği vardır.

Sakın ama sakın böyle durumlarda kimse işin peşini bırakmasin ve dağıtım şirketi ile değil tüketici hakem heyetleri ile işlerini halletsinler.
 
sorun gerilimin aşırı yükselmesi sebebiyle cihazların yanması, sebeb 300mA.lik kaçak akım rölesinin olmaması!
acaba ben mi birşey kaçırıyorum ?
Kaçak akım rölesi aynı zamanda regülatör görevi mi yapıyor yoksa başka bir mantık mı var anlayamadım, biri aydınlatırsa sevinirim?
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,864
Mesajlar
930,851
Kullanıcılar
452,726
Son üye
ugur Göktürk

Yeni konular

Geri
Üst