Sn. Nahıt78,
Çok fazla bilgim olmamakla birlikte sizi yönlendirecek birkaç şey söyleyebilirim.
Birçok beyin aktivitesinin EEG (electroencephalogram) kayıt cihazlarıyla takip edilebildiğini biliyoruz. Ufak bir tanıtım yapmak gerekirse;
EEG sinyallerinin (genel olarak) 5'e ayrıldığını söyleyebiliriz. Bunlar;
Delta 0,5-3,5 Hz ,
Teta 4-7 Hz,
Alfa 8-12 Hz,
Beta 12-30 Hz
Gamma 30-100+ Hz
olarak sınıflandırılır. Bunların hepsinin farklı genlikleri (Genellikle microvolt mertebesinde oluyor.) ve farklı karakteristikleri mevcuttur. Bunlar kaydedilme metodları, işaret ettikleri bozukluk vb. gibi durumlarla kategorize ediliyor.
İzninizle, şimdi sizin sorunuzu elimden geldiği kadar, fazla ayrıntıya girmeden, çok fazla olmayan bilgimle cevap vermeye çalışayım.
Hatırladığım kadarıyla, uyku 5 kısımdan oluşuyor:
1. kısım : Halk dilinde "iç geçme" olarak tabir edilen kısımdır. Bu kısımda kaslarımız gevşemeye ve gözümüz daha yavaş hareket etmeye başlıyor. Hatta genellikle halk dilinde "irkilme, dürtme" olarak tabir ettiğimiz olaylar bu bölümde meydana geliyor. Bunlar genellikle kasların yorulmasıyla doğru orantılı bir şekilde gerçekleşiyor. Tam net olmayarak, Beta ve Alfa sinyalleri gözlemlenebiliyor. Bu kısım aynı zamanda genel uykunun yaklaşık %10'luk kısmına tekabül ediyor.
2. kısım : Bu kısımda gözümüz artık hareketini sonlandırıyor ve beyin dalgaları yavaşlamaya başlıyor.
K Kompleksi diye tabir edilen yapı bu kısımda ortaya çıkıyor. Bu yapıda keskin ve ani değişiklikler gözlemlenebiliniyor. Aynı zamanda bu kısım da uykunun yaklaşık %50'lik bölümünü oluşturur.
3. kısım : Bu kısımda, Delta sinyalleri ortaya çıkmaya ve belirginleşmeye başlıyor. Aynı zamanda sinyaller hızlı ve yavaş şeklinde de ortaya çıkabiliyor. Uyku derinleştikçe de hızlı salınımlar kaybolmaya başlıyor.
4. kısım : Bu kısımda neredeyse sadece Delta sinyalleri gözlemlenir diyebiliriz. Herhangi bir göz veya kas hareketi olmuyor. Bundan dolayı, mesela "Uyurgezerlik" diye tabir edilen durumlar genellikle bu kısımda meydana geliyor. Uykununun en derin bölümleri bu kısımda ve 3. kısımda meydana geldiği için, uyurgezer bir insanla uyanıkmış gibi sohbet edebiliyoruz.
5. kısım : Bu kısım da REM(Rapid Eye Movement) periyodu olarak tabir edilen bölümdür. Rüyaların büyük bir bölümü bu kısımda meydana geliyor. Nabzımız artıyor, kan basıncımız yükseliyor ve daha sık nefes alıp vermeye başlıyoruz. Gördüğümüz bazı rüyaları uyandığımızda neredeyse yaşamış gibi hatırlayıp, bazılarını da hatırlayamamızın nedenlerinden bir tanesi budur. Hatırlayabildiğimiz rüyalar REM periyodunda gerçekleştiği için hatırlıyoruz.
Elimden geldiği kadar ön bilgi vermeye çalıştım. En başta da söylediğim gibi, yazdıklarım hakkında herhangi bir iddiam yoktur, yanlışım varsa düzeltilmesinden çok memnun olurum. Ayrıntılı bilgi isterseniz elimde biyomedikalle ilgili 70'e yakın kaynak mevcuttur. Hepsi EEG ile ilgili değil ama aralarında size yardımcı olacak kaynaklar olabilir. Eğer sizi tatmin etmezse, araştırıp size ulaştırmaya çalışırım.
Saygılarımla,