Bir İnsanın Uyuduğu Veya Uykuya Dalacağı Nasıl Anlaşılır?

Nahıt78

Üye
Katılım
8 Eki 2009
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
36
Arkadaşlar bir insanın uyuyacağı nasıl anlaşılır.Uykuya geçiş sırasında vucutta oluşan değişiklikleri algılayan sensör varmıdır?Yapılabilir mi? Bu konuda araştırma yaptım ama net bir bilgi edinemedim.Bana bu konu hakkında yardımcı olabilecek arkadaşların yardımlarını bekliyorum.Döküman varsa bu konuda paylaşırsanız sevinirim.Veya bir kişinin uyumasa bile gözünün kapalı olduğunu algılayan sensör varmıdır.Şimdiden cevaplar için teşekkürler.
 
Bu soruyu doktora sorarsan daha işe yarar bilgiler alabilirsin.

Örneğin uyuduğumuzda vucudumuzda ne gibi değişiklikler olur sorusu olabilir.

Uyuduğumuzda nefes alıp verme ritmimiz değişecektir. Bu durumda göğüs bölgesine yerleştirilmiş elektrodlar nefes alıp verme ile orantılı olarak elektrodlar arası omik değer değişimine neden olur.

Bunu mikrodenetleyicilerle ölçüp uyuyor yada uyumuyor yorumu yaptırabilirsin. Ancak yazılacak program if then tipi değil de sinyal işleme tipi algoritmalar içermelidir.

Bu teknik respiration monitor cihazlarında uygulanan tekniklerden birisi.

Belki parmak ucundan optik yöntemlerle yapılan ölçümler (kan ölçümü gibi) uyku esnasındaki kimyasal değişimlerin algılanmasını sağlayabilir.

Dediğim gibi bu konuda doktorlar daha güzel fikirler verecektir.

Bir diğer yöntem ise PIR yada ultrasonic dedektör olabilir. Kişi uyuduğunda büyük ölçüde hareketsiz kalır. Uykusunda arada bir kıpırdadığında uyumuyor yanılgısı sorun değilse bu tip dedektörler çözüm olabilir.

Kamera ile alınan görüntünün bilgisayarda işlenmesi en sağlıklısı gibi görünüyor.
 
Sn. Nahıt78,

Çok fazla bilgim olmamakla birlikte sizi yönlendirecek birkaç şey söyleyebilirim.

Birçok beyin aktivitesinin EEG (electroencephalogram) kayıt cihazlarıyla takip edilebildiğini biliyoruz. Ufak bir tanıtım yapmak gerekirse;

EEG sinyallerinin (genel olarak) 5'e ayrıldığını söyleyebiliriz. Bunlar;

Delta 0,5-3,5 Hz ,
Teta 4-7 Hz,
Alfa 8-12 Hz,
Beta 12-30 Hz
Gamma 30-100+ Hz


olarak sınıflandırılır. Bunların hepsinin farklı genlikleri (Genellikle microvolt mertebesinde oluyor.) ve farklı karakteristikleri mevcuttur. Bunlar kaydedilme metodları, işaret ettikleri bozukluk vb. gibi durumlarla kategorize ediliyor.

İzninizle, şimdi sizin sorunuzu elimden geldiği kadar, fazla ayrıntıya girmeden, çok fazla olmayan bilgimle cevap vermeye çalışayım. :)

Hatırladığım kadarıyla, uyku 5 kısımdan oluşuyor:

1. kısım : Halk dilinde "iç geçme" olarak tabir edilen kısımdır. Bu kısımda kaslarımız gevşemeye ve gözümüz daha yavaş hareket etmeye başlıyor. Hatta genellikle halk dilinde "irkilme, dürtme" olarak tabir ettiğimiz olaylar bu bölümde meydana geliyor. Bunlar genellikle kasların yorulmasıyla doğru orantılı bir şekilde gerçekleşiyor. Tam net olmayarak, Beta ve Alfa sinyalleri gözlemlenebiliyor. Bu kısım aynı zamanda genel uykunun yaklaşık %10'luk kısmına tekabül ediyor.

2. kısım : Bu kısımda gözümüz artık hareketini sonlandırıyor ve beyin dalgaları yavaşlamaya başlıyor. K Kompleksi diye tabir edilen yapı bu kısımda ortaya çıkıyor. Bu yapıda keskin ve ani değişiklikler gözlemlenebiliniyor. Aynı zamanda bu kısım da uykunun yaklaşık %50'lik bölümünü oluşturur.

3. kısım : Bu kısımda, Delta sinyalleri ortaya çıkmaya ve belirginleşmeye başlıyor. Aynı zamanda sinyaller hızlı ve yavaş şeklinde de ortaya çıkabiliyor. Uyku derinleştikçe de hızlı salınımlar kaybolmaya başlıyor.

4. kısım : Bu kısımda neredeyse sadece Delta sinyalleri gözlemlenir diyebiliriz. Herhangi bir göz veya kas hareketi olmuyor. Bundan dolayı, mesela "Uyurgezerlik" diye tabir edilen durumlar genellikle bu kısımda meydana geliyor. Uykununun en derin bölümleri bu kısımda ve 3. kısımda meydana geldiği için, uyurgezer bir insanla uyanıkmış gibi sohbet edebiliyoruz. :)

5. kısım : Bu kısım da REM(Rapid Eye Movement) periyodu olarak tabir edilen bölümdür. Rüyaların büyük bir bölümü bu kısımda meydana geliyor. Nabzımız artıyor, kan basıncımız yükseliyor ve daha sık nefes alıp vermeye başlıyoruz. Gördüğümüz bazı rüyaları uyandığımızda neredeyse yaşamış gibi hatırlayıp, bazılarını da hatırlayamamızın nedenlerinden bir tanesi budur. Hatırlayabildiğimiz rüyalar REM periyodunda gerçekleştiği için hatırlıyoruz.


Elimden geldiği kadar ön bilgi vermeye çalıştım. En başta da söylediğim gibi, yazdıklarım hakkında herhangi bir iddiam yoktur, yanlışım varsa düzeltilmesinden çok memnun olurum. Ayrıntılı bilgi isterseniz elimde biyomedikalle ilgili 70'e yakın kaynak mevcuttur. Hepsi EEG ile ilgili değil ama aralarında size yardımcı olacak kaynaklar olabilir. Eğer sizi tatmin etmezse, araştırıp size ulaştırmaya çalışırım.

Saygılarımla,
 
Sayın Bulzaf, Sayın Etuzuner ve Alfa Romeo değerli bilgi ve görüşleriniz için çok teşekkürler.Gerçekten paylaştıklarınız hazırlayacağım proje hakkında büyük yararları oldu şimdi bu konuda bir makale hazırlamaya çalışıyorum.
Sayın Etunuzer EEG ile ilgili dökümanlarınızı paylaşırsanız sevinirim.
Ve son olarak bir sorum daha olacak EEG cihazları vucuttan gelen sinyalleri vucuda temas etmeden algılayabilirmi? Veya en az temasla algılaması mümkün mü?Mesela direksiyonu tutan bir şoforün tuttuğu direksiyona yerleştirilen bir sistemle EEG'lere sinyal gönderilebilirmi?.Cevaplarınız için teşekkürler
 
Sn. Nahıt78,

Öncelikle araştırma konunuz çok güzel. Böyle bir proje üzerine yoğunlaşmak istediğiniz için sizi kutlarım.

EEG ile ilgili bilgim sorunuza cevap verecek kadar değil maalesef. Biyomedikal sektöründe çalışan üyelerimiz veya biyomedikal konusunda uzmanlaşmış akademisyenler size daha net cevaplar verebilirler. Biyomedikal maalesef sadece ilgi alanımda olduğu için çok fazla bilgim yok. Malumunuz sektörde çalışmadıktan sonra, kitap okuyarak veya makale okuyarak en fazla bu kadar olabiliyor.

EEG ile ilgili kaynakları da en kısa süre içerisinde memnuniyetle paylaşırım.

Saygılarımla,
 
EEG elektrotları sadece beyin dalgalarını algılar bir motorcu kaskı gibi bir düzenek yapabilirsiniz. İletkenligi saglatabilmek için iletken jel kullanılmalı buda kullanıcıya rahatsızlık verecektir . Parmak ucundan sadece tansiyon alabilen sensörler mevcut!
 
Sayın Etunuzer paylaştığın dosyalar için çok teşekkür ederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,109
Mesajlar
933,212
Kullanıcılar
453,166
Son üye
ahmetemreerdem

Yeni konular

Geri
Üst