Bir butonlu pnömatik dolmuş kapı sistemi

berk4y3

Üye
Katılım
8 Nis 2014
Mesajlar
9
Puanları
1
Arkadaşlar öncelikle merhaba,
ben 11 endüstriyel bakım onarım öğrencisiyim,
benim bir proje ödevim var ama acil ,
bir butonla pnömatşk dolmuş kapısı yapmam lazım sadece bir buton olcak ve butona bastığımda silindir (kapı) ileriye gidecek elimi butondan çektiğimde silindir (kapı) ileri konumunda beklicekve daha sonra aynı butona bastığımda kapı tekrar kapanacak gerekli malzemeleri ve çalışma prensibini ve bağlantı şemasını gönderirseniz çok sevinirim hepinize hayırlı günler :D
 
Selamun Aleyküm
Meselenin birden fazla çözümü olur ancak basitçe ele almış olalım;
pnö.jpg
Resimde üst üste geçen hatlar ayrı ayrıdır. Kullanılan vanalar pnömatik(basınç) uyartılıdır yani basınçlı akışkan tarafından kontrol edilir. Sağ alt kısımdaki küçük eleman yaylı buton, içi boş oklar eksoz(atmosfere), en alttaki tank ise basınçlı akışkanın depolandığı kısımdır.
Temel olarak aynı butonun hem açma hem de kapama yapmasını, üst vana tarafından basınçlanan hattın alt vanayı ters yön pozisyonuna getirerek bir sonraki butona basılma halinde ters hareketi yapması sağlamaktadır.
Resimdeki hal belki doğru çizilmemiş olarak üst vana sağ kısım aktif olup pistonun açılma anıdır(alt vana sağ kısım aktif ve kapanma hali olarak da varsayılabilir). Ancak üst vana tarafından basınçlandırılan hat alt vananın da bu pozisyonu sağlamış olan halini değiştirip sağ kısmı etkin hale getirecektir. Bu halde buton ile basınç gönderilen alt vana ters yöne dönmüş olarak basınçlandırma halinde bir öncekinin tersi çıkışları verecektir. Alt vana sağ kısım etkin iken butona basıldığında, üst vana sol kısım etkin olur ve piston kapanırken alt vana sol kısım etkin olur.(Alt vananın üst vana basınçlandırma ile devamlı yön değiştirmesi ile, butonun ters etkimesi devam eder.)
Vana kontrol basınç hatlarının biri basınçlı iken diğerinin eksozda olması diğer tarafın etkinleşmesine direnç göstermemesi/engel olmaması içindir ve de özellikle üst vananın kontrol hatlarından birinin basınçlı olarak kalması(butonun kapalı pozisyonda olması ile) stabil olmasını sağlamaktadır.
Limit vanaları vb ekipman ile de yapılabilen sistemin değişik çözümlerinin değişik özellikleri olur.
Başarılar dileriz.
 

Ekli dosyalar

  • pnö.jpg
    pnö.jpg
    33.8 KB · Görüntüleme: 182
Moderatör tarafında düzenlendi:
selamun aleykum berk kardeşim. cncarastirma arkadaşımında dediği gibi birden fazla teknik ile bu işi yapmak mümkün sana bir alternatif devrede ben hazırlamıştım elektrik kumanda ile pnomatik piston kontrollü basit bir devre ama jpg i bir türlü yükleyemedim mail adresi verirsen gönderebilirim iyi çalışmalar.
 
ilgilendiğiniz için teşekkür ederim mesajınızı bekliyorum :D
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
cncarastirma
ilgilendiğiniz için teşekkürederim devrenin benim programımda bazı şekilleri yok daha başka bir devre gönderirseniz memnun olurum :D
lexar
bey sizede teşekkürederim ama ben elektro pnömatik istemiyorum pnömatik olması gerekiyor :(
 
Rica ederiz.
İşin çözülmesi gereken kısmı olan mantığını ele almaya çalıştık. Çizim mantığın bir uyarlamasıdır ve esası yeri geldiğinde zeka çalıştırılması gereken mantığıdır. Zira şekil çizilse de kurulduğu sistematik ile ifadesini bulur.

Temel mantık elemanları ile kurulmaya çalışılmış olan devre elemanları muhtemelen anlatım için yeterli görülür ancak eldeki elemanlara göre devre kuramlamak ne kadar uzak görünse de, incelenmesi için eldeki elemanların bilinmesi gerekir. Festo Fluidsim programında mı uyarlanmaya çalışılıyor anlamak gerekir ancak elemanların üzerindeki işaretlerden de anlaşılabilen çalışma mantığına uygun elemanlar seçilmeli ve ya olan elemanlar uyarlanmalıdır.
Pnömatik uyartılı 4 yollu vana, basınçlı akışkanın yönünü belirlediği vanadır, mekanik uyartılı (yay geri dönüşlü) buton isminin belirlediği gibi basınçlı akışkanın akışı için düğmeye basılması gibi bir giriş bekleyen vanadır/düğmedir.
1111.jpg
Resimler karşılaşılması beklenen hallerdir, sıklıkla hangi çizim kullanılır incelemek gerekir.
Parçaların mantığı belirleyeni bu iki vana (esasında pnömatik uyartımlı 4 yollu vana), mantığın belirleyici kısmı ise basınç hattından pnömatik uyartımlı vanalar için yön kontrolü alınmasıdır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
bunların hiç biri işime yaramıyor abilerim daha iyi bir devre istiyorum lütfen yardım ederseniz sevinirim :(
 
Sayın Berk4y3 bahsedilen devreler sorulan sorunun cevaplarıdır. Evvela idrak edilmeleri gerekir. Aynı zamanda web ortamına açık olan konularda doğrunun ifade edilmesi gerekir.
İşin esası olan mantığı ifade edildiğinde, çözüm yoluna dair yapılabilen akıl yürütme tamamlanmıştır.
Bahsettiğimiz gibi eldeki herhangi bir elemana göre de tasarım yapılması gerekse kullanılması gereken burada da göründüğü gibi mantıktır. Zira ezbere sadece resmetmek özünde fazla değer ihtiva etmez.
Festo Fluidsim kullanılıyorsa program olarak oradan kurulu olarak;;

1112.jpg devresi aynı mantığın uyarlanmasıdır.
Yalnız düğmeye basılı kaldığında silindir devamlı ileri geri hareket eder. Gerçek hayatta silindirin hareket hızı vb gecikmeler ile kullanıcının düğmeye basma hızı düşünüldüğünde sorun görünmeyebilir ama düğmeye bastıktan sonra basılı kalmasını giriş olarak kabul etmeyen ikinci bir basımı (düğme bırakıldıktan sonra) bekleyen (giriş kabulü için) bir sistem için tekrar uyarlama yapmak gerekir.
--Bu arada üst üste geçen hatlar (çizgiler) ayrı hatlardır, hatların birleşiminde kalın nokta görünmektedir.--
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
cncaraştırma gerçekten çok teşekkürederim sizden son birşey isteyebilrmiyim bunun bana aynı sistemde bastığımızda gitcek beklicek ve yeniden aynı butona bastığımızda gelcek ama tırnak butonlu olmucak normal buton olcak ve kesinlikle yay geri getirme olcak yardımcı olursanız çok sevinirim bugün içinde :D
 
Rica ederiz Sayın Berk4y3
Son bahsedilen pistonun sürekli ileri geri hareket etmesi ihtimali diye bahsettiğimiz sorun olsa gerek.
1113.jpg Bu biçimde kontrol için geri besleme uygulaması butonun bırakılması halinde aktif edilmesine dayandırılması ile sorun çözümü incelenebilir.
Ayrıca bu bahsettiğimiz sürekli hareket sorunu uygun gecikme sistematiği vb ve ya daha gelişmiş mantık uygulaması ile de aşılabilir. Diğer taraftan kapılara konulan dokunma butonları yani kapılar dokunduğunda giriş almış olan (ve bunun geri besleme olarak uygun kontrol kısmında kullanılması le) mekanik butonlar ile bu devre çok daha basit yapılır durumda.
İlk çizdiğimiz devrelerdeki vanalar da sonraki vanalar da temel pnömatik mantığındandır. Bahsettiğimiz gibi mühim olanı mantığı kuramlamak. Festo Fluidsim in uzmanı olmayarak; demo versiyonu olmasından kaynaklanan birtakım eksiklikler pnömatik bir tasarım için belirleyici değildir. Mesela tırnaklı olmaması istenilen bir buton varsa (ki biz tırnaklı olarak seçmedik, olanlar içinde en uygun olanını aldık) resimdeki buton yerine kullanılabilir. Zira programda uygun butonun olmaması haliyle olan butonlara mecbur bir tasarım yapmak başlı başına basit bir sorunu zekasal olarak üst seviyelere taşıyabilir.
Bu mesajda verilen resimdeki üst vana pnömatik kontrol(vana yön değiştirici) kısmının kontrol edildiği tasarım dışında, alt vana yön değiştirmenin aynı haliyle kontrol edilmesinin ne gibi sorunlar çıkarabildiği, butonun çekili haline ayrı bir atama yapmadan(çekili halinden bilgi almadan) sistemin daha üst düzey mantık kuramları ile nasıl yapılabildiği ele alınabilen gelişmeye açık konulardır. Sadece tekil bir problem çözümü değil geniş bakış açılarıyla zekasal tasarımların konuşulması gelişim namına değerli olsa gerek.
Konuyu açan cevabı bulsa da sistemin avantaj-dezavantajlarının değerlendirilmesi, sorunlarının ele alınması, geliştirilmesi namına yapılabilenlerin incelenmesi, eğer uygulanıra(deney) sonuçlarının paylaşılması izleyenlere ve web ortamına faydalı olur.
Başarılar dileriz.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
130,220
Mesajlar
934,504
Kullanıcılar
453,407
Son üye
Ergün44

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst