Bir butonlu pnömatik dolmuş kapı sistemi

Tırnaklı vana istenmemesi muhtemelen yaylı dönüşün olması için olsa gerekti. Her ne kadar programda uygun vana çiziminin olmadığını yazsak da (ve bunun pnömatik mantık için geçerli olmadığını da) Festo Fluidsim in frequently used/sıklıkla kullanılan tabiri ile muhattap demo versiyonunda ön planda görülen vanalarla da bu sistemi (uygun bir vana olmaması nedeniyle 2 adet vana kullanarak);

1115.jpgkompresörün çaprazı konumundaki 2 vana ile tek tırnaklı tabir edilmiş olan vana değiştirilerek uyarlamış olduk.
--Bir kısım bahsetmiş olsak da ekleyelim; son olarak bahsedilen uyarlanılarak değiştirilen iki vana ve bu vanaların sağ üstünde yan yana iki vana yerine aslında birer vana kullanılarak sistem oluşturulabilirdi.--
Başarılar dileriz.
 
Son düzenleme:
Gerçekten çooookk teşekkür ederim bu işime çok yaradı çok saolun herşey için hakkınızı helal edin yeniden teşekkür ederimm :D
 
sizden son birşey rica edebilirmiyim bana rica etsem bu devrenin çalışma prensibini yazarmısınız :)
 
haaah işte can alıcı soru geldi... :)
 
Lütfen rica ediyorum bu gece yazmam gerek bilen varsa lütfen yazsın şimdiden çok teşekkür ederim . :(
 
Rica ederiz, Helal olsun..
Devreler konu üzerine kurulmuştur ve bahsettiğimiz gibi Festo Fluidsim in demo versiyonunda ön planda görünmeyen elemanlar dolayısıyla programı kısıtlı elemanlara uyarladık ve aslında olmayan eklemeler yapılması gerekti. Zira ilk mesajımızda her ne kadar çalışma mantığı anlatılmış da olsa son uyarlı hal için açıklama yapmaya çalışalım. Yalnız öğrenmek isteyenlere sunulan bilgiler asla ezbere sonuç elde etmek isteyenlere uymaz ve bir yerde eksiklik olur.
Temel olarak en üst vana pozisyonu bir alt vana tarafından kontrol edilmekte, bir alt vana ise üst vananın çıkışları tarafından. Bir işlem yapıldığında silindir hareket ederken en üstün bir altındaki vana silindiri hareket ettiren hat tarafından terslenir, bir sonraki işlem tersi sonuçları verir. En üst iki vananın sağ alt çaprazındaki yan yana iki vana ise en üst vananın kontrol kısmını kesmektedir. Buton bırakıldığında bu iki vana en üst vananın kontrol hattını açar sistemin kendi kendine çalışması engellenmiş olur.
Sistem bahsettiğimiz temel mantık ile anlaşılmalı ve gerekirse eklemeler buna göre yapılmalıdır.
Resimde görünen pozisyonda sisteme basınç verildiğinde en üstün bir altındaki vana sol kısım aktif olur.(Bir nevi resim doğru değildir.) Bu vananın bu pozisyonunda aldığı ilk iletide (alt kısım basınç bağlantısından) en üst vana terslenir, piston en üst vananın sol aktif olmasıyla açılır ve bu basınç hattının bağlı olduğu en üstün bir altındaki vana terslenir, sağ aktif olur. Bu vananın buton basılı olduğu bir anda sağ aktif olması en üst vanayı yine tersler (yani en üst vana bir basma ile iki hareketi aşar) ama bu vananın iletisi buton bırakılmadığından aktif olmayan yan yana iki vana tarafından önü kesilmiş olarak beklemektedir. Buton bırakıldıktan sonra tekrar basılması ile en üst vana sağ aktif olur, bu hattın bağlı olduğu bir alt vana sol aktif olur ve yan yana vanalar yine sistemin kendi kendine çalışmasını engellemek üzere hattı açmak üzere butonun bırakılmasını beklemektedir. İlk haline dönmüş olan sistem aynı biçimde çalışmaya devam eder.
Yalnız bu sistemde eksiklik bulunmaktadır; daha önce bahsettiğimiz kontrol sistematiğinin en üst iki vanadan diğerine geçirilmesi, pnömatik akülmülatör kullanımı, geciktirici kullanımı gibi yöntemlerle giderilebilirken mantık yönünden gelişimle de aşılabilir. Festo programındaki çalışma biçiminden dolayı belki anlaşılmıyordur ama düzeltilmesi gerekenler bulunmakta. Anlattığımız ise temel bir çalışma mantığıdır, uygun eklemeler ve düzeltmeler de yapılır inşAllah(c.c.).
Hayırlı akşamlar..
 
Silindir limit swirchleri ile meselenin basitçe çözüldüğünü yineleyerek, farklı bir çözümü de önerelim;
pn11.jpgBu sistem; yine alt iki elemanın yeterli olan tek elemanın eleman kısıtlılığından dolayı seçilememsinin soncu olup, çalışma devamlılığında resim pozisyonunda üstten ve alttan sağa doğru 3. vana(dikey olarak ortadaki vana) nın ve sol üstündeki vananın sol aktif olduğu ve bu vanaların birbirine tersleme üzere bağlı olduğu, alttan üste 2. vananın buton çekilmesine göre sistem kontrolüne etkidiği bir sistemdir.

En alt vana 1 olarak üste doğru numaralandırırsak; 3 ve 4 numaralar çalışma devamlılığında resim pozisyonunda sol aktiftir. Butona basılınca 4 numaranın bağlantısı ile 5 numara sol aktif olur ve piston sağa ilerler, yine 4 numaranın 5 e çıkış verdiği hat 3 numarayı sağ aktif yapar.(yani tersler) 4 numaranın da sağ aktif olması için butonun bırakılarak sağ aktif olan numaradan 4 numaraya çıkış gelmesi beklenmektedir. Buton bırakılınca 4 sağ aktif olur ve tekrar butona basılınca 5 sağ aktif olur piston sola geri gelir, 4 ün 5 e verdiği aynı çıkışı alan 3 numara ise sol aktif olur ve 4 ün yeniden sol aktif olması için butonun bırakılması beklenmektedir. Buton bırakıldığında sistem ilk halindedir.

Temel mantık ve belki sorunsuz bir sistemdir, birçok mantık sistematiğinin de kurulabilir olduğu açıktır.
 
Çok teşekkür ederim :)

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
konuyu en bastan berı pür dıkkat okudum valla karsılıklı guzel çalışma çıkmış ortaya. ben özellıklı cncarastırma arkadasıma tesekkur etmek ıstıyorum buyuk bı özverı ıle konuyla ılgılenmıs bılgılendırms valla helal olsun basarılar...
 

Forum istatistikleri

Konular
130,235
Mesajlar
934,642
Kullanıcılar
453,442
Son üye
Emre75

Yeni konular

Geri
Üst