Bu arada ben araya girerek kendi sorduğumla ilgili bir açıklama yapayım, 120 derecelik faz farkı konusunda demek istediğim nasıl elde edildiği değil, alçak gerilim dağıtıma gelene kadar nasıl korunduğuydu. Yani nasıl elektrikteki voltaj frekans gibi parametreler sürekli değişiyor, üretimden bize gelene kadar birçok farklı merkezden geçen elektrikte üç faz arası bu 120 derece ve dolayısıyla voltaj nasıl korunuyor bunu öğrenmek istemiştim.
Sayın Elbruz sorunuza cevap vermek istedim. Santrallerde üretilen Elektrik enerjisi belirli bir gerilim seviyesindedir. Bu gerilim seviyesini uzun iletim hatları üzerinden aktarmak için güç transformatörlerinde 154 kV veya 380 kV (FAZ-FAZ) gibi değerlere yükseltirler. Bu iletim hatlarında iletilen gerilim; indirici merkeze olan uzaklığı, iletkenlerin sıralaması ve reaktansı gibi değerler göz önünde bulundurulacak olursa belirli bir gerilim düşümü olmaktadır. Bu gerilim düşümünü engellemek için genelde hat sonuna paralel büyük güçte kapasitör bankaları eklenir.
Sayın cnc araştırma sayın kabiliyetle girmiş olduğunuz tartışmayı başından sonuna okudum ve sizin bir çok hatalı yorumunuzu tespit ettim öncelikle alternatif akımın maksimum değerinin 310 volt olduğunu reddediyorsunuz ve megep çalışmalarının bilim dışı olduğunu iddia ediyorsunuz o zaman bunun aksini ispatlayın! ayrıca alternatif akımın maksimum değeri 220 volt değildir 220 volt etkin değerdir sayın kabiliyetin bu konuyla ilgili size yapmış olduğu eleştiride AA'nın maksimum değerinin 311 volt olduğunu söylemiştir ve nitekim doğrusu da budur.Sizinde bu durumla ilgili olarak yapmış olduğunuz açıklamada ani değer etkin değer maksimum değer ayrışımları yapmadığınızı belirtmişsiniz konu doğrudan bu kavramlarla alakalı iken nasıl oluyor da bu kavramları kullanmadan cevap veriyorsunuz ve verdiğiniz hatalı cevabın doğruluğundan emin olarak gaflet içerisine düşüyorsunuz size AA'ın etkin ani ve maksimum değerini iyi öğrenmenizi tavsiye ederim.Yapmış olduğunuz bariz yanlış ve hatalı açıklamalardan bir diğeri ise diyotlarla alakalı olan husus dur ki diyotlar hakkında ''ya iletken olurlar yada olmazlar ampule bağlı düğme ne kadar elektriksel özelliği değiş tirirse diyottan da onu beklemek gerekir'' şeklindeki açıklamanızdır.Bu ifadeniz kanımca diyotlara bir hakaretdir. Sebebine gelecek olursam: diyotlar ya iletken olurlar yada olmazlar , doğrudur fakat iletken durumlarında altenatif akımda ve doğru akımda farklı özellik gösterirler bir diyot doğru akımda sadece doğru polarma altında iletkendir ters polarma durumunda ise yalıtkan dır.Alternatif akım durumunda ise alternatif akımın yada bir sinüs dalgasının sadece bir alternansında iletken olurlar, diğer alternans ta ise yalıtkan dırlar.Siz 220 vac kaynaktan gerilimi alıp diyot dan geçirip ampule verdiğiniz zaman ampul ün zayıf yandığını göreceksiniz çünkü ampul üzerine yaklaşık 110 voltluk bir yarım dalga gerilim düşecektir.Yani diyotla Elektrik düğmesini bir tutmak çok vahim bir durumdur.Umarım açıklamalarım yeterli olmuş tur.Yaptığınız açıklamalarla insanları yanlış yönlendirmeyiz...
merhaba arkadaşlar ben forumda yeniyim sizlerle bir konuyu öğrenmek istiyorum bildiğiniz üzere bir faz 220 volt ise iki faz arası 380 volt ise neden 440 volt deyilde 380 volt bunun nedeni kosinüs lemi alakkalı yardımcı olabilrmisiniz aklıma takılıyor da şimdiden teşekkür ederim
220 volt nötr-faz arası, 380 volt faz-faz arası. 380 volt 220 voltun √3 katı.
Tartışmak iyidir elbette. Ancak benim yanlışımı niye düzeltiyorsun diye düşünmek yerine, tamamen teoriksel bir konuda yeni açılımlara açık olmak lazım. Tabiki konuları kişiselleştirmeden. AC deki alternansların tepe etkin vs. değerlerinin insan yapımı makinalarla oluştuğunu unutmamak lazım. Öyleyse rakamlarla konuşmak yerine kurallarla konuşmak kuralları açmak daha öğretici olur diye düşünüyorum.
Mesela bence DC gerilim diye bir şey yoktur. AC gerilimin dönüşümüdür. Aküler derseniz eğer oradada elektrolitte anottan katoda doğru ve sonrasında geri dönüş teoriksel olarak katoddan anoda doğru bir elektron akışı vardır. Yani oradada bir alternans mantığıyla Elektrik üretildiğini düşünebiliriz. Zaten mantıksal olarak gerilim iki uç arasında fark yaratmaksa, o uçlar birbirinden farklı olmalı ve süreklilik içinde geridönüş olmalı. DC konusunda yanlış düşünüyor olabilirim. Ancak elektrik konusu her düşüneceye açık olmalı.
Diyot- elektrik anahtarı konusu çok büyütülecek bir konu değil aslında. Anlatılmak isteneni anlamak yeter. Mantık olarak diyot bağlıysa bir devreye + yada - alternansı kesecektir. Diyotun devrede başka görevi yok diye düşünülebilir. Ancak elektrik anahtarı ile + yada - alternans kesilmesi yapılamaz mesela
Amaç bağcıyla uğraşmak yerine üzüm yemek olursa kazanan oluruz vesselam.
Hedef olarak tartışılan konuyu almayan yorumlar bence gereksiz ve aşındırıcı.....
Bilen bildiği kadar yazıyor(iyi niyetiyle). Bak bu yazdığın olmadı ! Bak bu adamın yazdığı on numara gibi sözler konunun maksadının dışına çıkmasını sağlıyor.
Üyelerin bilgileri altında beğen popularite ver vb gibi butonlar var onları kullanın ve birde işinize yaradıysa ayırdığı zaman için teşekkür edin. Forum üyelerinin birbiri arasındaki muhabbetleri tartışma konusu açma yeri değildir.
Umuma açık olan yerde davranış ve saygı kurallarına uyalım lütfen....
Enerji iletiminde voltaj yüksek tutulur böylece akımın karesi x hat direnci bize kayıp olarak dönecektir.
Jeneratör yuvarlak gövdesi vardır(Ben kare stator görmedim) demekki bir vektör ve periyotdan bahsedebiliyorsak bunun sonucunda faz açılarından bahsetmek kaçınılmaz olur.