cmlozel
Üye
Bu arada ben araya girerek kendi sorduğumla ilgili bir açıklama yapayım, 120 derecelik faz farkı konusunda demek istediğim nasıl elde edildiği değil, alçak gerilim dağıtıma gelene kadar nasıl korunduğuydu. Yani nasıl elektrikteki voltaj frekans gibi parametreler sürekli değişiyor, üretimden bize gelene kadar birçok farklı merkezden geçen elektrikte üç faz arası bu 120 derece ve dolayısıyla voltaj nasıl korunuyor bunu öğrenmek istemiştim.
Sayın Elbruz sorunuza cevap vermek istedim. Santrallerde üretilen Elektrik enerjisi belirli bir gerilim seviyesindedir. Bu gerilim seviyesini uzun iletim hatları üzerinden aktarmak için güç transformatörlerinde 154 kV veya 380 kV (FAZ-FAZ) gibi değerlere yükseltirler. Bu iletim hatlarında iletilen gerilim; indirici merkeze olan uzaklığı, iletkenlerin sıralaması ve reaktansı gibi değerler göz önünde bulundurulacak olursa belirli bir gerilim düşümü olmaktadır. Bu gerilim düşümünü engellemek için genelde hat sonuna paralel büyük güçte kapasitör bankaları eklenir.