bir faz 220 volt ise iki faz arası neden 380 volt

Gelen bir soru ile konuyu tekrar görmüş oldum ve de aldığımız eleştiriyi üzerinden her ne kadar zaman geçse de doğruyu ayakta tutmak amacıyla ifade edelim.
Hatamız çoktur, arandığında hatası olmayan kimler olur saygı duyarız. Yalnız bilimsel açıklamalara yapılan eleştiri müellifinden ibaret değildir aynı zamanda bilimi de muhattap almaktadır. Bildikleri ile yetinip, öğrenmeye-gelişmeye sabretmeden yapılanlar sadece kendisinden üstteki hakikati anlayamamakla kalmayıp belki onu farketmesi için de muhattap olmasını bekler olmaya meyillidir.
Kendi mesajlarımızı gözden geçirdiğimizde Sayın [MENTION=291347]elektrooguz[/MENTION] tarafından muhattap edilenlerin yazdıklarımızı anlayamamış ve de web ortamının bir boşluğu olarak her ne kadar kaliteyi ve hakikati sözler değiştiremese de dengesiz bir ifade ile de düzeltilmesi gereken bir hal bulmuş.
Bilinenler üzerine değil, bilinenleri belirleyenler ile konuşmak isteriz. Belirleyenler bilinenleri değiştirebilir.
Rms(root mean square) ve efektif değerleri bilmeyen birinin bunları harmonik dalgaları üzerinden anlatması mevzu olmasa gerek. Bahsi mevzu kavramlar ile yaptığımız bir kısım açıklamalarda maddeden uzak ilmi ifadeler ile alakalı yazmıştık. Yoksa ki bizden evvel mantıkları belki yüzyıllar öncesinde maddeleri de onlarca yıl öncesinde bulunup uygulananlar hakkında iddiadan ziyade açıklama ve olması gereken ile konuşmak istemişizdir.
Megep dökümanlarını bir kısım incelemiştik ancak lisans altı ve pratik bilgi ile hal olanlarını ifade etmiştik. Bu kaynaklar bilimsel yönden referans durumda değillerdi ve pratik bilgiye yakın görüntü vermekteydiler. Yoksa lisansüstü çalışmalar heryerde yapılabilir saygı duyarız.
Anahtar örneği ise anlatım yönünden eksik değildir, tariftir ve de mesajkarımızın hakikati ile ifadesinde mevzu hakkında bilgi sunmuştur. Geçirilen ters akım ve belki Elektronik olarak açıklanamayan hallerin dışında kurulu oldukları mantığı ifade etmiştir. Mesela görünen bir yerin rengini söylemek gibi.(Rengin (beyaz dahil) çokça tonlarından bahsedilir) Yoksa buton olarak bir anahtar ile diyot benzetmesi düşünmek gayet yetersiz bir yaklaşım olsa gerek.
Bahsettiğimiz gibi bildiğimiz birkaça sabitlenip onu kullanmaktan ziyade her zaman bir üstünü araştırıp, hak edene hak ettiğini iade etmek gerekir.
Başarılar dileriz.
 
Selamun Aleyküm
Sayın Goten bahsettiğiniz bir fazın 220 Volt olması faz ile nötr yani 0 seviyesinin 220 Volt gerilim farkına sahip olmasıdır. Alternatif akım devamlı harmonikler atan bir dalga olduğundan dolayı bahsedilen gerilim, gerilim farkının ulaştığı maksimum noktadır. Yani diğer bir deyişle maksimum 220 volttur; yoksa 0 a da ulaşır.
Sizin bahsettiğiniz iki fazın 380 Volt olması ise iki faz arası gerilim farkının 380 Volt olmasıdır ki bu da yine gerilim farkının ulaştığı maksimum değerdir ve sıfıra da ulaşarak zaman eğrisine devam eder.
İki fazda oluşan bu farklı gerilim bahsettiğimiz gibi iki faz arasaındaki en yüksek gerilim farkı ve Elektrik dalga grafiğindeki en uzak gerilim noktasıdır.


Bir dalgayı inceleyerek konuştuğmuzda; bu dalga maksimum noktasında iken diğer iki dalga kesişim halindedir ve maksimumdaki dalga nötr(0) seviyesine göre 220 Volt iken, ölçtüğümüz diğer dalganın negatif kısımdaki değerine göre 380 Volttur. Bu gerilim farkı bir zamanda oluşan en yüksek gerilim farkıdır. Negatif bölgedeki dalganın eksi olarak daha düşük değerlere gittiği ve 380 Volttan daha yüksek gerilim farkı oluştuğu akla gelebilir ancak negatifteki dalga negatif bölgede gerilim farkını arttırırken pozitif kısım pozitifte gerilim farkını azaltma eğiliminde olduğundan gerilim farkı artmaz.
İki fazlı bir alternatör düşünsek ve faz arası açı 180 derece, faz nötr ac 220Volt olsa bahsettiğiniz 440 Volt gerilim farkı bu durumda beklenir.

Başarılar dileriz.
peki arkadaşım U max U efektif Uetkin değerleri ne ifade eder
 
Bir fazin notur noktasina gore gerilimi v1, diger fazin notur noktasina gore gerilimi de v2 olsun.

v1 ve v2 ayni genlikte olmalarina ragmen aralarinda 120 derece faz farki oldugunu biliyoruz.

O halde iki faz arasindaki voltaj, v1 ve v2 gerilimleri arasindaki farka esittir.

Basit olmasi icin faz notur voltajlarimizin tepe degerini 1 birim olarak alalim ve faz faz voltajini hesaplayalim.

Biraz trigonometrik islem yapmamiz gerekecek.
v1=sin(x)
v2=sin(x+120)

v=v1 - v2 = sin(x) - sin(x+120) = sin(x) - [sin(x)cos(120)+cos(x)sin(120)]

cos120=-0.5
sin(120)=0.866

v=1.5sin(x) - 0.866cos(x) = Karekok(1.5*1.5 + 0.866*0.866) sin(x+Teta)

Ilk basta basitlik olsun diye genligi 1 birim almistik. Faz faz voltajimizin genligi
Karekok(1.5*1.5 + 0.866*0.866) = Karekok(2.25+0.749)=karekok(3)=1.73

Yani hesap sonucu der ki;

Faz faz gerilimi faz notur voltajinin 1.73 katidir.
 
BEuxh.gif


Kaynak:
https://electronics.stackexchange.c...-the-neutral-is-disabled-in-a-three-phase-sup
 
cncarastirma arkadaşım megep dökümanlarını doğru okumamışsınız. 14. sayfaya bakarsanız RMS değerin 220 volt olduğunu görürsünüz. 220 volt ac gerilimin tepe değeri 220 * 1,414 = 311,08 Vpp eder.
burada konu rms değeri değil peak to peak değeridir, yani tepeden tepeye olan. rms ve ortalama değer farklıdır ve 220 ile 380 için ayrı ayrı geçerlidir
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst