Bir kontaktörü sadece birkaç saniyelik bir sinyalle nasıl sürekli açıp kapatırım?

Şimdi şirkette elektrik bilen bir arkadaşla dediklerinizi de harmanlayarak çalıştık biraz.
Sistemi iki adet röle ile (biri normalde kapalı biri normalde açık) ve dediğiniz mühürlemeli sistemi uygulayarak çözebiliyoruz.
Bir sinyal normalde açık uca yol veriyor ve kendini kitleyerek sistemi çalıştırıyor, diğer sinyal de normalde kapalı uç ile sistemi çalıştırmakta olan röleyi durdururken kendini kitliyor ve otomasyon bu şekilde devam ediyor.

Yukarıda çift kontaktörlü sisteme benziyor ancak sinyal uçlarım süre sınırlı olduğundan mühürlemeli sistem uygun düşüyor,

ilgi alakanız için teşekkürler.
 
Mühürleme ile çalışmanın devamını sağlayıp, Yardımcı bir röle ile durdurabilirsiniz.
[/QUOTE]

Elektrik bilen bir arkadaşım ile biraz üzerinde çalıştık, dediğiniz şekilde biri normalde kapalı biri normalde açık iki röle ve mühürleme ile bu iş çözülüyor.

İlgi ve alakalarınız için teşekkür ederim.

Bir daha cevaplamışım, bu mesajı silebilirsiniz, ben silemedim :)
 
Rölenin motor akımına uygunluğu incelenmelidir, tekrarlı ve stabil çalışma için önemlidir.
İlk rölenin mühürlemesinin ardından bu rölenin mühürlemesini ve iletkenliğini bozan ikinci röle devamlı aktif olmamalıdır. Yani o da mühürlemeyi bozmak için kendini mühürlememelidir(kendisini kilitliyor diye yazılmış). Aksi taktirde bağlantı durumuna göre ilk rölenin tekrar aktif olmasını önleyebilir ve motorun çalışmasına engel olabilir. İkinci rölenin durma anında ilk rölenin çalışmasını(mühürlenmiş halde) bozmasının garantilenmesi isteniyorsa, bu iş için vanaya kapama için geldiği söylenen birkaç saniyelik enerji yetecektir ancak bu sinyal kısa da olmuş olsa idi küçük bir zamanlayıcı ve ya sinyal sonrası zamanı uzatacak bir modifiye gerekirdi.
Tabi sistemin ısıtma vb ne olduğu, özellikleri ve çözümün neden gerektiği gibi bilgiler verilirse takip edenler için de faydalı olur.
 
555 entegreli osilatör devresinin 3 nolu ucuna röle bağlayıp bu röle üzerinden kontaktörü kumanda edebilirsiniz....
 
S.a öncelikle benim aklıma şöyle bir fikir geldi bu bahsettiğin sistemi bir adet darbe akım anahtarı ve bir adet kontaktor ile bu işi yapabilirsin. Darbe akım anahtarina sinyal gelince konumu 1olur ve kontaktor u cektirir (yanlış hatirlamiyorsam sinyal kesilsede anahtarın konumu aynı kalır.)
Motor çalışır . Kapatma sinyali geldigin de anahtar konumu 0 olur ve kontaktr bırakır . Saygılarımla


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Son düzenleme:
3 yollu vana acikken pompa calisacak 3 yollu vana kapaliyken pompa duracak. Bunu yapman icin oncelikle 3 yollu vananin uzerinde bir acik veya bir kapali kontaginin olmasi lazim bunlar yoksa bu devreyi yapamazsin. Aslinda yapabilirsin ama seni biraz zorlar. Eger bu bahsettigim kontak vanada mevcutsa fazi bu kontaktan dolastirip kontaktorun a1 yani bobin ucuna bagliyacaksin. Kontaktorun a2 ucuda notre baglanir. Kontaktorun uzeeindeki L1 L2 L3 uclarinada motorun guc kabloari baglanir. Eger konuyla ilgili tecruben yoksa ciddi elektrik yaralanmalariyla karsilasabilirsin. Bence yardim al konuyla ilgili..
 
Neden 3 yollu acnca pompa aclacak kapatnca kapatacak 3yollunun sisteme giden tarafna boruya termostat bagla kablo bagyla pompayı kumanda et 3 yollu acnca ısıdan dolayı term pompay kumanda edecektir

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Sen bunu kazan dairesinde sirklasyon pompasi kumanda etmek icinmi yapyosun birde 3 yolluyu ne kumanda ediyor otomasyon cihazı varmı

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
şimdi dediğiniz kavramlara bakıyorum internet üzerinden ancak;
demek istediğim o ki ben çalıştırmak için bir sinyal vereceğim ve çalışacak, kapatmak için tekrar sinyal vereceğim ve kapatacak

buna uygun olan sistem flaşörlü zaman rölesi mi yoksa mühürlemeli sistem mi?

yok eğer bunun için çok detaylı bir elektronik sistem tarifi gerekirse bu benim burada cevabını aradığım şey olmaz, zira onun yerine basit bir aç/kapa termostat kullanarak oda yada su sıcaklığına göre basit bir otomasyon yapmayı tercih ederim.

Şöyle düşünün, on/off termostat montajını anlatmakta zorlanırken bunu herhangi bir tesisatçıya tarif etmem onun da bulacağı elektrikçiye tarif etmesi çok zor :)

"ben çalıştırmak için bir sinyal vereceğim ve çalışacak, kapatmak için tekrar sinyal vereceğim ve kapatacak"

Merhaba.Bu sözünü ettiğiniz çalışma şekli mühürleme yapılan bir kontaktörü çalıştırırken "ON" ve "OFF" butonlarına basılmak suretiyle,2. olarak "OFF" kapatma butonuna tekrar basılıncaya kadar (Elektrik kesik olmadığı,kontaktör de fiziki ve elektriki olarak hasar da görmediği sürece) günlerce zaten devam edebilir.Ancak bu motor otomasyon deveresindeki açma ve kapama butonlarına insan parmağı isteğe göre basarak,ilk startı veya stop işlemini yeine getirmiş oluyor.Bunu indirekt yoldan yapacak bir başka sistem (Örneğin 220 volt ac. veya 12,24 volt dc. ile çalışan selenoid bir röle sistemi,2 adet kullanarak) ile takviye şeklinde düşünerek çok karmaşık elektronik düzenlere girmeden de yapabilirsiniz.

Mühürlenmesi yapılan bir kontaktörün açma ve kapama butonlarına,insan parmağının bastığı kuvvet (Newton-kuvvet) mertebesinde bir kuvveti,bobin sargılarından yeteri kadar akım geçirilen selenoid bobinli çalışan bu mekanizmalar (Doğalgazda veya arabalardaki lpg sistemlerinde yaygın kullanılan selenoid valfler,yay kısmıları tam olarak da iptal edilmeden,elektrik verildiğinde,sadece dışarıya doğru kuvvetlice çekilip gelecek daha sonra yay kuvvetiyle yerine geri gelecek şekilde tadilatı yapılabilir.Yani sırf bu özel amaca uygun olarak da yeniden mekanik olarak da düzenlenebilir.) kolayca sinyalin 2 farklı şekilde geldiği anda,ilk sinyalde (Geçici elektrik palsında) başlatma butonu,2. elektrik sinyalinde de durdurma butonunu,tıpkı insan parmağının yerine geçecek şekliyle yerine getirip yapabilir.Sistem itina ile hazırlanıp titizlikle de ayarlanırsa (Selenoidin çektiği tam ortadaki mağnetik çubuğun bu elektromıknatısın gücüyle oluşturduğu geçici basma kuvveti,bu butona çarpma kuvveti) iyi bir netice de alınabilir düşüncesindeyim.

Ancak çok iyi ve hasas olara da ayarlanmazsa mutlaka bir hata payı da olacaktır,yani en baştan bu elektromekanik sistemin bir dezavantajı olarak bunu kabullenmeliyiz.(Çok hassas ve mekanik parçalardan muaf çalışan elemanların, SSR gibi,çalışmasındaki hassaslık ve kesin sonuç beklentilerinden daha uzak olarak bu işlem de yapılmış olacaktır.).

Elektronik yoldan ise çift tristörün tam olarak da bir triyak yerine ac. devrelerde kullanıldığı devrelerle (Çünkü tristör bir kere tetiklenirse devrede kalır,triyak ise sinyal geldiği oranda da ac. devresinde kalır bildiğimiz gibi) sinyal geldiğinde bu tristörler tetiklenip çift yönde bu ac. akımı sirkülasyon pompasına sürekli olarak da verebilir.İkinci kapatma sinyali ise bu 2 tristörü kapatacak şekliyle tadil edilip,bu sinyal geldiği anda 2 tristör kesime gidip bu sirkülasyon pompasına (Tristörlü devre içinde geçecek sonra verilecek şekliyle,özel bir sürücü devresi olarak da) hiç ac. akımı da verip döndürmemesi sağlanabilir.2 tristörle ac akımın kumandasının yapıldığı (Hem start hem stop sinyalini,bu iki ayrı konumda da bu 2 tristörlü devre tam alacak şekliyle) bulup uygulamanız halinde elektronik yoldan da bu işlemi tam olarak yapmış olursunuz benim kendi fikrime göre de.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
130,117
Mesajlar
933,286
Kullanıcılar
453,183
Son üye
jsjsjsjd

Yeni konular

Geri
Üst