Bir kontaktörü sadece birkaç saniyelik bir sinyalle nasıl sürekli açıp kapatırım?

Sinyal alınmasından bahsedilen üç yollu vana vb ekipmanın açma-kapama bilgilerinin ikisini de eş giriş gibi kullanan(açma ve kapama sinyalleri için tek bir girişi olan bir ekipmanda), herhangi birisi enerjilendiğinde yön değiştiren(çıkışı tersleyen) tip bir uygulamada, bir sinyalin atlanması, herhangi bir sebeple çıkışa etkiyememesi halinde, çalışma zamanlaması kaymış olur ve ters zamanlarda çalışma oluşabilir.
Her ne kadar sistemin ne olduğu tanıtılmamış da olsa, önerdiğimiz (ve elektrik kesintisinde çalışmasını durduran (pompa) kısmının elektrik geldiğinde çalışmasını sürdürmesi için yeniden sinyal ihtiyacı duyması dezavantajı ile) çözümlerin dışında, bahsedilen çözümlerin modifiyesi dışında, vananın basınçlandırdığı vb hattan basınç-akış girdisi ile çalışan bir sistem de düşünülebilir.
Hayırlı günler dileriz.
 
Arkadaslar bu isi yapan yani 3 yollu vanaya kumnda akmıyollayan otomasyon cihazında zaten sirklasyon pompasi icinde kumnda ucu var onada akm yolluyo kapatncada kesiyo bunu yapan cihaz varken baska neye gerek var brn kullanyorum...

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Cevaplarınız için sağolun,

Tesisatçı firmadan talep olmadı, ancak talep olur ise sıcaklık kontrollü bir termostat devresi ile bu kontrolü yapmak en basit yöntem gözüktüğünden bunu tercih etmeyi düşünüyorum.

Konuyu cevap veremediğim arkadaşların sorularını yanıtlayarak sonlandırmak istedim. Bununla birlikte vermiş olduğunuz cevaplar benim de kafamda farklı şeyler oluşmasına ayrıca bilgilerimi arttırmama neden olduğu için ayrıca teşekkür ederim.

İhtiyaç şuydu;
Kombili ısıtma sistemi, ancak tesisat büyük olduğu için kombi pompası yetiştiremediğinden denge kabı+ek pompa uygulaması yapılacak. Ek resimde görülen 1 nolu kombi pompası şofben devresinde de aktif olduğu için 2 nolu pompayı bu pompa ile eşzamanlı yapmak uygun olmuyor. Sistemin kalorifere çalıştığını anlatabilecek tek şey kombi içinde bulunan yön değiştirici valf+motor grubu. Bu sistem ise belli süre gerilim uygulanıp bu süre sonunda mekanik olarak kilitlenen çarklardan oluşan basit ve ufak bir motor. Sistemin kalorifere çalıştığını anlatabilecek bir başka şey de ekranda bulunan ve cihazın kalorifere çalıştığını gösteren küçük bir led.
Şimdi bu led yanınca 2 nolu pompayı da çalıştır demek kanımca bayağı elektronik devrelerle uğraştırır ki harcanacak emeğe değmez, valf motorunun kilitlenmesini bir kontak olarak kullanmak da mümkün gözükmüyor, zira olsa bile cihazın orijinal haline müdahale etmek garanti dışına çıkartır ve dediğim gibi harcanan emeğe değmeyecek.
Dolayısıyla sistem şofben devresi için çalıştığında sıcak su hattına konulacak bir 3 kontaklı termostat ile (soğukken devre kapalı, ısınınca devre açık olacak şekilde uygun olan 2 kontak ucu kullanılacak) ısınan sıcak su hattından sistemin şofben devresine çalıştığını anlayarak 2. pompayı durduracak basit bir kuru kontak devresi yapmak çok basit ve kullanışlı olacak. Adsız.jpg
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bu gün 4 haziran 2014 mü arkadaşlar ?

Şofbene SCR tak giriş-çıkış ısısını ölçüp şofbenin "idle time" bekleme sıcaklığını hesaplıyacak devre yap olsun bitsin. 7/24 çalışsın şofben.....
 
Son düzenleme:
Rica ederiz, geliştirme için yapılan iletişimin güzelliklerini yaşama imkanı buluyoruz.
Sistemin kontrol ünitesine müdahale etmek temek bir çözümdür ayrıca bahsedilen vananın pozisyonuna göre çıkış verenini düşünmek uygundur ama garanti vb ayrı bir mesele.
Bahsettiğimiz çözümler (dezavantajlarının aşılmasını sağlayan küçük modifiyelerle) rahatlıkla uygulanabilir ve de karmaşık ve ya masraflı sayılmazlar.
Sistemin çalışma senkronizasyonu, elemanlarının hat bağlantıları, kontrol usulleri ilgilenmek isteyenler için önemlidir. Mesela vananın yön değiştirmesi ile çalıştırılmak istenen 2. pompa (emme) hattı basınçlanıyorsa, bir basınç sensörü bu iş için ideal olabilir. (Pompanın basınç sensöründen alması gereken çıkışı 1. pompa gibi bir elemanın devrede olma şartına (VE mantığı) bağlanarak çalışma şartı eklenebilir, bu işlem basit bir röle ve ya (paralel) bağlama uygulamasıdır.) Tabi basınç sensörünün basınç ölçümünün 2. pompa çalışması (ile oluşan emme) ile dengesiz seyirlerde bulunup da çalışmayı bozmaması (zukzuvanka ..) için sistem karakteristiği vb bilgi incelenebilir, basınç ölçüm yeri uyarlanabilir vb çözüm uygulanabilir.

Bahsedilen led den sistemi çalıştırmak elektronik için temel bir iştir. Eğer bu led in gerilimi basitçe bir transistör uygulaması için uygunsa transistör-röle/güç transistörü/kontaktör ekipmanlarından uygun olanının seçimi ile transistör ve röle gibi temel elemanlar ile basit bir devre kurulabilir. Bazı işlerin kurulumu/incelenmesi emek gerektirebilir ama mesele çözüldüğünde sonuç gayet basit elde edilir. Sisteme dıştan entegre edilen devreler vb basit özelliktedir, mesele ile ilgilenemediğimizden, gerekli eklemeler yapılmadığından belki anlaşılamıyor ama incelenmemeleri için sebep yoktur.
Akışkanın 2. pompa kısmındaki akış (flowmetre), basınç ölçümü gibi özellikleri düşünülebilirken, şofben kısmında devreden çıkan hattın da basınç düşümü, akış durması vb sonuçlar veri olarak kullanılabilir.
Başarılar dileriz.
 
Bu gün 4 haziran 2014 mü arkadaşlar ?

Şofbene SCR tak giriş-çıkış ısısını ölçüp şofbenin "idle time" bekleme sıcaklığını hesaplıyacak devre yap olsun bitsin. 7/24 çalışsın şofben.....

Ustam oncelikle merhaba scr den kastınız ne nedir bu scr ?

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,709
Mesajlar
929,158
Kullanıcılar
452,415
Son üye
SERDAR KAÇR

Yeni konular

Geri
Üst