bir soru sorabilir miyim ?

Zarar 7 olması gerekir.

Başlangıçta ayakkabanın kasasında 2 adet 5 TL banknot olsun varsayalım.Müşteri geliyor ve 2 TL olan ayakkabı ile birlikte 3 TL yi alıp gidiyor.Kasada hala toplamda 10 TL var.Komşusu gelip 5 TL yi alıyor.Kasada kaldı 5 TL.Bide giden ayakkabı var 2 TL. Zarar 7 olması lazım.

Kasada 10 tl var olduğunu varsayalım
-Adam gelir 2 tl lik ayakkabıyı alır, satıcı bozuk para olmadğı için komşuda 5 tl yi bozdurup adama 3 tl verir 2 tl yi kasasına atar
-bu durumda adamda 2 tl lik ayakkabı + 3 tl para üstü satıcının kasasında 12 tl olur
- komşu gelir ve der ki" birader sen bu parayı bozdurdun ama bu para sahte bana gerçek 5 lira ver" satıcı kasadan 5 tl verir 12-5 kasa da 7 tl kalır.
Başta kasada 10 tl vardı son durumda 7 tl var.

Adamın 3 Tl nakit zararı + Ayakkabı tutarı kadar (2 tl) zararı var. Zarar 5 Tl
Bu saatte yorgun kafayla cıkan sonuç bu :)

Son düzenleme:
Sevgili Yelek 87 kardesim.,

Adam hirsiza ayakkabi verdi mi? Verdi.
Adam hirsiza 3tl verdi mi? Verdi.
Adam komsuya 5tl verecek mi? Verecek.

Bunlari toplayabilirsin herhalde...

NexusHD2 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi

Evet toplayabiliyorum ama çıkartmayıda biliyorum :)

2. sayfada çok net ayrıntılı cevap verdim. Zaten olayda düz alışveriş mantığı var, sahte parada 5 tl. Zarar eden tek kişide ayakkabıcı olduğuna göre, nasıl olurda 5 tl nin üstünde bir zarar edebilir. Şu düz mantık bile yeter bence.

İlk Durum:
Sahtekar Müşterideki para --> Sahte 5 TL(Gerçek piyasa değeri =0'dır)
Ayakkabıcı --> Bir çift ayakkabı (2 TL değerinde)
Komşu --> 5 TL nakit
---------------------------------------------------------------------------------
TOPLAM REEL PİYASA DEĞERİ = 0 + 2 + 5 =7 TL (Konudaki toplam piyasa değeri)

İkinci Durum (Alışveriş yapılıyor):
Sahtekar Müşterideki para --> Ayakkabıyı alıp gitti (2 TL) + 3 TL para üstü aldı = 5 TL
Ayakkabıcı --> 2 TL kaldı elinde (5 TL'nin 3 TL'sini para üstü olarak sahtekar müşteriye verdiğinden dolayı)
Komşu --> 5 TL sahte para kaldı elinde. (Ayakkabıcıdan aldığı sahte 5 TL var elinde - Piyasa değeri = 0 TL
-------------------------------------------------------------------------------------
TOPLAM REEL PİYASA DEĞERİ = 5 + 2 + 0 =7 TL

Son Durum (Komşu sahte parayı fark ediyor ve ayakkabıcıdan parasını istiyor):

Sahtekar Müşterideki para --> Ayakkabıyı alıp gitti (2 TL) + 3 TL para üstü aldı = 5 TL
Ayakkabıcı --> Elindeki 2 TL’yi komşusuna geri veriyor . Elinde kalan nakit 0 TL ve 3 TL borçlu duruma düşüyor = -3 TL
Komşu --> 2 TL ayakkabıcıdan geri adlı, 3 TL alacaklı konumda = 5 TL
-------------------------------------------------------------------------------------
TOPLAM REEL PİYASA DEĞERİ = 5 + (0-3) + (2+3) = 7 TL

Tamamdır, bu durumda piyasada dolaşan miktar değişmedi. Bakalım piyasa dengeleri nasıl değişti??
Sahtekar müşteri = 5 TL kara geçti
Ayakkabıcı = 5 TL zarara geçti.
Komşu = Ne kar, ne de zarar etti.

NOT: Tabi ayakkabının maliyeti hesabına girmedim. Ayakkabıcının ettiği toplam 5 TL'lik zararın bir kısmı, ayakkabı satışından elde etmeyi düşündüğü kardan zarar durumudur.

Son düzenleme:
en karlı soruyu soran arkadaş parayı alıp kaçtı galiba piyasada yok slm

Forum istatistikleri

Konular
129,840
Kullanıcılar
452,678
Son üye
TengRi

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.