bir sorum olacak

hammeron

Üye
Katılım
28 Şub 2013
Mesajlar
69
Puanları
1
Yaş
58
test
merhaba.
geçenlerde aklıma geldi ve hala merak içindeyim.
izole edilmiş bir ortama bir klima cihazı koysak ortam sıcaklığında nasıl bir değişim olur.
(iç ve dış ünite aynı yerde olacak)

fikri olan ?
 
klima içerisindeki gaz ortamı soğutmaya başlayacaktır, Fakat dış ünite içerdeki sıcak havayı tekrar içeri atacağından sadece bir fan yada vantratör koymanla arasında fark olmayacaktır.
Dış ünitenin attığı havayı ortam dışına çıkaramıyorsan enerjiden tasarruf edip vantratör koy bence :)
 
merhaba.
geçenlerde aklıma geldi ve hala merak içindeyim.
izole edilmiş bir ortama bir klima cihazı koysak ortam sıcaklığında nasıl bir değişim olur.
(iç ve dış ünite aynı yerde olacak)

fikri olan ?

Merhaba.Klimalar,buzdolapları,derin dondurucular ısı pompası prensibiyle çalışırlar biliyorsunuz.İzole edilen veya kapalı olan bir ortamdan (Buzdolabının buzluk kısmı,soğutulmak istenen oda,soğuk depo,vb.) başka,daha sıcak bir ortama (Dış atmosfer havasına,mutfaktaki havaya,vb.) ısıyı belirli sıvıların,buharlaşırken buharlaşma gizli ısılarını kendi içinden almaları prensibiyle evaporatörün (Buharlaştırıcının) yer aldığı bu soğuk ortamı soğuturlar.Isı pompalama terimi aslında bir suyun pompalanması gibi maddesel değildir,burada ısı enerjisinin bir ortamdan başka bir ortama dolaylı yoldan aktarılması söz konusudur.

Vantilatörlerin soğutması da hava hızının arttırılıp,eğer buharlaşacak sıvılar ortamda varsa,deri üzerinde bulunuyorsa,dolaylı yoldan bunların buharlaşması sırasında bu gizli buharlaşma ısılarının ortamdan hava hareketinin desteğiyle daha kolay alınarak (Çamaşırların çok rüzgarlı ve çok sıcak havalarda daha kolay kuruması gibi) bir soğutma olayının olabilmesidir.Bu nedenle de vantilatörlerin az miktarda nemli olan bir oda havasında,daha iyi bir soğutma yaptığını da çok kolay gözlemlemişsinizdir.Bazı uzakdoğu ülkelerinde vantilatörlerin önüne atomize halde su spreyini dairesel ince borularla yapan vantilatör sistemleri geliştirilmiştir.Bunlar ayni bir soğutma kulesindeki su ve hareketli havanın direkt temasını sağlayarak çok etkili bir soğutma ve ortamın nemlendirilmesini ayni anda yapmaktadır.

Hissedilen sıcaklık,ortamdaki bağıl nemle yani havadaki doymuş su buharı oranıyla da meterolojik şartlardan da çok iyi bildiğimiz üzere değişmektedir.Örneğin İstanbul gibi yarımada konumunda,denizle iç içe olan büyük şehirlerde,yüksek sıcaklık,aşırı nem (Doymuş su buharı) ile de birleştiğinde,hissedilen termometre sıcaklığı daha fazla olarak hissedilebilmektedir.

Bu gerekli ön bilgileri de hatırlatarak sizin asıl sorunuza geliyorum.Ayni ortamda olan evaporatör ve kondenser ünitesi (Spilit klimalardaki üniteler) kilma çalıştığında birinin verdiği ısı enerjisi,diğeri tarafından alınacak şekliyle çalışmış olur,yani bu kapalı oda havasında oda sıcaklığında ekstra bir düşme görülmez.Çünkü dış ortama bu ısı enerjisinin atılması burada söz konusu olmayacaktır.Hallbuki kollarınız ıslak iken,yerler hafifçe ıslanmış veya nemli olduğunda,buraya direk havası yönlendirilmiş bir vantilatör,hava hareketiyle suyun yerden veya ıslak kolunuzdan,buharlaşma gizli ısısını kendi kendisinden alması prensibiyle daha etkili bir soğutma da yapabilecektir.

Diğer türlü çalışmayı (Ayni ortamdaki 2 ünitenin birlikte çalışmasını) ise,alternatif akımla akü şarjına da benzetebilirsiniz.Alternatif akımın pozitif alternansında,plakalardaki oluşan bir kimyasal reaksiyon,negatif alternansta ise ters şekilde tepki verecek,sonuçta akü ayni spilit tipteki klima ünitelerinin tek bir ortamda çalışmasında olduğu gibi,verilen bu ac. akımla hiç şarj olamayacaktır.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Aynı mantıkla örnekleri arttırabiliriz. eşit güçte eşit hızda farklı yönde fakat birbirine bağl 2 araç hiç yol kat edemez. sıcak hava ile çalışan bir balon şayet dış hava sıcaklığı da aynı olursa yükselemez! bir ayağınıza ıslak bir çorap geçirip vantilatörün karşısına geçerseniz bu ayağınız daha serin olduğu izlenimine kapılırsınız.
 
merhaba.
geçenlerde aklıma geldi ve hala merak içindeyim.
izole edilmiş bir ortama bir klima cihazı koysak ortam sıcaklığında nasıl bir değişim olur.
(iç ve dış ünite aynı yerde olacak)

fikri olan ?

Bu sorunun tek bir cevabı var..

Tamamen izoleli bir ortamda klima cihazı iç ve dış ünite aynı ortamda ise ;

ORTAM ISINIR.. sıcaklığı yükselir.
 
Bu sorunun tek bir cevabı var..

Tamamen izoleli bir ortamda klima cihazı iç ve dış ünite aynı ortamda ise ;

ORTAM ISINIR.. sıcaklığı yükselir.

yukarıdaki diğer kapsamlı ve bilgi dolu cevaplara teşekkür ederim.
buna benzer bir denemeler yapmıştım ama ortam sıcaklığını ölçmeden.
tropik iklim şartlarında iş yerinde imalatı yapılan dik şişe soğutucuların tüm performans değerlerini ölçmüştük.
ama cihazın kapağı kapalı olduğundan ortama olan etkisini bilemezsiniz. kapısı açık olsaydı ne olurdu ortam sıcaklığı ne olurdu diye sonradan çok merak etmiştim.klima işine bulaştıktan sonra da bu merakım devam etti. test odası olmadığından öyle kaldı .
ama merak ettiğim konu buydu.yani ortam ısınır mı soğur mu?
klima cihazlarının ürettiği sıcaklık birim değeri ürettikleri soğutma birim değerinden demek ki daha yüksek.
ben de bu yönde düşünüyordum.
klima kullanarak dünyayı ısıtıyoruz anlamına da geliyor bu galiba.

teşekür ederim.
 
Şöyle düşünün..

Tamamen izoleli ( fiziksel olarak imkansız ama varsayarak konuşalım ) bir ortamda çalışan klima soğutucu veya ısı pompası farketmez soğutucu çalıştırdığımızı test edelim. bu durumda izoleli bir ortama siz dışarıdan enerji veriyorsunuz. Nereden mi ??? enerji taşıdığınız kablodan.. Varsayalım izoleli ortamda içeride 18000 btu klima yerleştirdiniz. 220 voltta yaklaşık 12-13 amper akım çekecek. Tamam içerde hem ısınma hemde soğutma oluyor ama elde ettiğiniz soğutmA kondenserden atılan ısı her zaman elde ettiğiniz soğutmadan daha fazladır. bunun formülü Q kondenser = Q evaporatör + Q kompresör dür. yani kompresörün çektiği enerjide kondenserden dışarı atılır. 220 x 13 = 2860 watt yani 2.8 kw içeri enerji veriyorsunuz. bu enerji ısı olarak atılıyor.. Ne oluyor izoleli ortamda biriken enerji artıyor. sıcaklık artıyor..

Eğer evreni düşünürseniz yada dünyamızı uzay aracılığıyla izoleli olduğunu bir çok kişi bilse ,, Petrol türevi yakıtlarla dünyamızın ısı ve sıcaklığını yükselttiğimizi kanıtlarız... Devrimizde artık yenilebilir enerji kaynaklarına dönüş var. Elbette bu kolay olmayacak. Bulunduğumuz gelişmişlikte hala enerjimizi % 100 temiz enerji kaynakları ile sağlayamadığımız için hala petrol ve türevlerine bağımlıyız. Belki bizler şanslı bir ırkız çocuk yada torunlarımız için duacıyım onlar için hayat daha kolay olmayacak.. Dünya daha fazla ısınırsa bizler onun umrunda olmayacağız.. biz ona iyi bakmazsak o bizi alaşağı edebilir ( nasıl mı yeni bir buzul çağı yada iklimlerin değişmesi ile doğal felaketler sonucu )

Yine çenem düştü ama bu konularda konuşmak gerekiyor.. İnsanlık olarak hassas olmamız gereken bir konu.. İhtiyacımız olmadıkça boşuna enerji harcamamalıyız. bize faturasının dönüşü çok ağır olabilir..
 
Son düzenleme:
2 Cihaz olursa orası ısınır fakat bu işlemin sebebi nedir ? Çalışma sistemini öğrenmek mi ? yoksa sadece uygulamadan öğrenmek için mi sordunuz ? yani normal çalışmasından farklı olur...
 
2 Cihaz olursa orası ısınır fakat bu işlemin sebebi nedir ? Çalışma sistemini öğrenmek mi ? yoksa sadece uygulamadan öğrenmek için mi sordunuz ? yani normal çalışmasından farklı olur...

Merhaba..
Merak ettiğim konu şudur; klima cihazı çalıştığında ürettiği soğutma değeri ile ısıtma değeri arasında bir fark var mıdır yoksa eşit değerlerde midir? Ortam 20 derece olsun ve sabit kalsın. Klima cihazının ortama koyup (iç ünite ve dış ünite aynı yerde olacak) çalıştıralım. Ortam ısınır mı soğur mu? Bu durumda kondanserdeki sıcak gaz ortamı ısıtacak, buna karşın evap.taki soğuk gaz ortamı soğutacak. bu iki değer birbirini dengeler mi?

Yukarıda ayrıntılı cevaplar var aslında. Durum budur.

İyi çalışmalar..
 
Q kondenser = Q evaporatör + Q kompresör dür.. kondenserden atılan ısı her zaman fazladır..
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,038
Mesajlar
932,456
Kullanıcılar
453,006
Son üye
elko06

Yeni konular

Geri
Üst