Birazda gülelim , elektriğin tarifi

reis bir çok anlama geliyor, şükür ben denizcilikte reistim. eskilerde lakap boldur. ışıklar içinde uyusun bir ali kaptanımız vardı (ali reis) tekne personelinden biri lata hasan kötü söz söylemiş (küfür) ceza olarak bumbaya palangaya asmış torba- bodrum arası getirmiş. yaklaşık 35 - 40 deniz mili, en iyi şartlarda 4-5 saat deniz yolculuğu. teknede, gemide reis kaptandan sonra ikinci adamdır.
Aabi gusura galmazsan kendi fikrimi beyan edeceğim.
REİS ifadesini garadeniz bölgemizde sıklıkla kullanılmakta ve TAKA'ların kaptanı olarak bilmekteyim.
Ben bir YAMYAM olarak balıkları sadece pişer de önüme gelirse yerim. Tutmasında ayıklamasından ve hatta pişirilmesinden bile anlamam.
 
arapça bir kelime olup aynı gurupta olan insanların başkanına denir .. ikinci adam vezirdir ..
yani şöle veziri hariciye dış işleri bakanı veziri hariciye iç işleri bakanı reisil vezaret tüm vezirlerin başkanı başbakan yani bizde olmayan bişi reisi cumhur tüm herşeyin başkanı ..
bu nedenle aynı gurupta olan mesela gemideysen bunun başkanı reistir . yada belirli bir amaç için oluşan bir topluluğun başkanıda reistir. bu terimin moğollardan geldiği düşünülmektedir . tam olmamakla beraber ilk orda kullanıldığı düşünülmektedir ama akatlardada kullanıldığı bilinmektedir. raas yani arapçada baş sözcüğünün köküdür arapçaya ordan geçtiği düşünülmektedir. yani kimse bilmiyor kaptanında aslının portekizler yada latinler değil yani captaniustabn değil onunda moğollardan geldiği düşünülmektedir moğolların ordularını onluk yüzlük binlik 10 binlik sisteme göre düzenledikleri için
ve akıncılardan oluştuğu için 100 kişilik bir gurubun başına kaptan getirlermiş ..
yane 10 kişiye bir baş 20 kişiye bir baş oda çavuş oluyor 100 kişiye bir baş oda yüz başı oluyor bu sistemide cengizhan yada kubilay hanın kurduğu söyleniyor .. bunların hiç birinin konumuzla alakası olmayıp ilanen ayrıca duyurulur . saçma sapan işler işte
 

Forum istatistikleri

Konular
129,578
Mesajlar
928,140
Kullanıcılar
452,213
Son üye
zafer174

Yeni konular

Geri
Üst