Bitirme Ödevi

Ekranlama ile ilgili örnek uygulama;

İngilizce yazışmamı direk kopyalamak istiyorum.

First of all, ground_disk is created but not added any material (copper or FR4 etc.). After, the cone is created, I understood but cone is contained of some parts (createpolyline, sweep, cone_end), ı do not exactly understand its. Than, cone and ground_disk are covered by Perfect E. what is the lumped port. The half cylinder is created and covered by material of pec. I suppose that the cylinder is working for shileding (screening), however, why this is created as half?

Bahsettiğim 3 örnek için;

Dosyanın içerisini açarsanız;

EMU" adlı dosya için;


Ground plane'e perfect E eklemesi yapılmış. Yama ve substrate yok. 2 ayrı pin bağlantısı yapılmış ve anlamadığım SINK var. Neden bu şekilde, yani bu uygulama ne gösteriyor, ne işe yarıyor.


"EMU_OFU" adlı dosya için;


Ground plane'e perfect E eklemesi yapılmış ve ground plane'de FR4 malzemesi ile kaplanmış. 1 port yapılmış. Ayrıca transmission line var ama onun bir ucu portta diğer ucu nereye bağlı. Herhangi bir yama yapılmamış. Bu uygulama ne ifade ediyor.


"EMU_PCB" adlı dosya için;


Ground plane'de FR4 malzemesi ile kaplanmış. 1 port yapılmış. Ayrıca transmission line var ama onun bir ucu portta diğer ucu malzeme ucunda. Boundary (perfect E vs.) zannediyorum uygulanmamış. Bu uygulama ne ifade ediyor.


Tüm uygulamalarda sınırlandırma yapmak için hava ile kaplama yapılmış.



* Tüm örnekler için biraz açıklama yapmaya çalıştım ama detaylıca tartışma imkanımız olursa çok memnun olurum. Cevaplarınızı bekliyorum @etuzuner, tekrar teşekkür ederim.

Paylaşılan Dosya, Dosya Paylaşım Sitesinden Silindiği İçin Konu Çöpe Taşınmıştır.
 
En kısa süre içerisinde inceleyip cevabı buraya yazacağım. Enclosure (hava kaplanması) EM teorisinden gelir. Yapılan hesaplamalar belirli sınırlar içerisinde olması gerektiği için bir hesaplama uzayına ihtiyacımız vardır. Bu yüzden Mesh atılırken havaya da atılır ki kabaca 377 Ohm (Nem ve birçok bileşene göre değişir.) olan hava da iletkenliğini gösterebilsin.

Dosyaları inceleyip haber vereceğim..
 
Çok teşekkür ederim, sabırsızlıkla bekleyeceğim. Ayrıca buradan dosyalar üzerinde tartışma yaparsak da çok sevinirim. Hava olayı dediğiniz gibi mü0'ın epsilon0'a bölümünün karekökü olan 377 ohm, havanın öz empedansı. Dediğiniz gibi sistem boş uzayda değil de hava ortamında değerlendirilmesi için yapılan uygulama en son hava ile kaplanmaktadır. Bir kutu şeklinde gibi.
 
Bende 2.4 ghz ifa anten tasarlamaya çalışıyorum. Siz projenizde ilerleyebildinizmi

2.4 ghz rfid patch anten tezi türkçe belki işinize yarar
 

Ekli dosyalar

  • FEKO.pdf
    2 MB · Görüntüleme: 3
Bende benzer bir ödev ile karşıkarşıyayım bu başlık biraz daha ilerlese çok faydalı olur. türkçe kaynak sıkıntısı yaşıyıp duruyoruz. örnek bulamıyoruz bulduklarımızıda ingilizce buluyoruz tam anlayamıyoruz . Paylaşımlarınız için teşekkürler. İlerlemeleri burda paylaşırsanız sevinirim.
 
Teorik altyapıyı biraz daha açarsak daha iyi olabilir. Sonlu Elemanlar Teorisi mi elektromanyetik dalga teorisi mi? Yanlış anlaşılmasın konuyu okuyan başka üyelerimiz olursa onların da yardımına dokunması için ve adımlarımızı belirlemek için soruyorum.


Merhaba Computer Simulation Computer programını öğrendim istediğim frekansta çalışan anteni tasarlamak için tasarladım da. şimdi sıra hfss de. port atarken sıkıntı yaşıyorum kaynaklardan anlamıyorum nasıl yardımcı olabılırsınız
 
Yanlış hatırlamıyorsam lisansta bu konular ile ilgilenmemiştin. İlk önce şunu söylemeliyim, iyi derecede Sonlu Elemanlar Yöntemi (FEM) bilgisi olmalıdır. HFSS yazılımını kullanmak kolaydır. O konuda bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum ama teori sağlam olmalıdır ki hangi sınır koşulu nerede kullanılmalı bilinebilsin. Temelinde tabii ki EM formülasyonu vardır ama FEM de kendi içerisinde dallara ayrılmaktadır.

Adımları sıralarsak da;

1) Sonlu Elemanlar Yöntemi araştırılıp öğrenilmelidir. (Anlaşılmayan yerlerde yardımcı olabilirim.)
2) HFSS için "boudary condition, excitation, meshing" kavramları kitaptan araştırılıp öğrenilmelidir. (Anlaşılmayan yerlerde yardımcı olabilirim.)
3) Microstrip tasarımındaki gerekli bilgi altyapısı sağlanmalıdır. (Bu işe başlandıysa muhtemelen zaten vardır.)
4) Teorik olarak strip genişliği, malzeme özellikleri, vb. değişkenler belirlendikten sonra elle tasarım sağlanmalıdır.
5) Elle tasarımdan sonra HFSS yazılımındaki sınır koşullarından uygun sınır koşulları belirlenip proje oluşturulmaya başlanmalıdır.

Daha önceden benzer EM analiz programları kullanılmadıysa HFSS'de yer alan bazı kavramlar yabancı gelebilir. Örneğin, derslerde gösterilmeyen konulardan biri olan "Enclosure" kavramıdır. Analizi yapılacak parçanın daha önceden tanımlanmış bir uzayı olmalıdır. Oluşturulan uzay da modellenirken hava olarak modellenip havanın elektrik ve manyetik özellikleri belirtilir. Bunlar ilerleyen aşamalardır.

Umarım bu bilgiler yardımcı olur. Dediğim gibi zorluk çekilen adımlarda elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırım.

Saygılarımla,
 
merhabalar hocam,
-benim sorum önecelikle yukarda gecen "EM" nedir hocam?
-ikincisi, FEM teori ve uygulamali ögrenmek istiyorum,
-bu konuya yeniyim ve basit anlatimli türkce kaynak/kitap ariyorum.
-Matlab ile SINIR DEGER problemelerini FEM ile cözmem gerekiyor?
-Sonlu Fark Yöntemi ile FEM'in arasindaki fark nedir?
 
Sn. 9wise,

EM - Elektromanyetik için kısaltmadır. FEM için de benim bildiğim kaynaklar google.com'da "Sonlu Elemanlar Analizi" diye arattığınız zaman karşınıza çıkabilecek olan kaynaklardır. Ben pratikten teorisini öğrendiğim için kitaplardan başlangıç için çok fazla yardımcı olamayabilirim. Ben ANSYS kullanıcısıyım. Pratikte yaşayabileceğiniz sıkıntılarda elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırım.

Matlab ile ANSYS haberleşmesinin yapıldığını duydum. https://www.google.com.tr/webhp?sou...on=1&espv=2&ie=UTF-8#q=matlab ansys interface linki incelenebilir. Düşüncemi yazacak olursam; sonuç olarak Sonlu Elemanlar Metodu'nun temeli numerik analiz, yani iterasyondur. Çözdürmek istediğiniz bir denklemi ANSYS'de çözdürebilmeniz mümkün olmalı. ANSYS yazılımının en önemli özelliklerinden birisi de numerik çözücülerinin çok kuvvetli olmasıdır. Firmamızda bu kısımdan sorumlu arkadaşların kullandığı 64 CPU içerikli server'larımız var. Bu işte öncelik her zaman vakittir. 6 sene önce çalıştığım firmada bir arkadaşım yaptığını söylemişti ama inceleme şansım olmamıştı.

Sonlu Fark Yöntemi ile Sonlu Elemanlar Yöntemi arasındaki farkı bilmiyorum, çünkü hiç kullanma ihtiyacım olmadı. Ama aşağıdaki linkte görüldüğü üzere uzun yıllardır herkesin sorduğu bir soruymuş. :)

https://www.google.com.tr/webhp?sou...te difference method vs finite element method
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,163
Mesajlar
933,857
Kullanıcılar
453,277
Son üye
zkan78

Yeni konular

Geri
Üst