Bosch buzdolabı hava kanalı ısıtıcı eki

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Seskuec
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Seskuec

Üye
Merhaba Bosch buzdolabı üst kısmı soğutma sorunu olduğu için söktüm hava kanalı ısıtıcı telinde yanık vardı kestim ama buna nasıl ek aticam çok başka bir malzeme açıkçası içini bakır sandım çıkmadı.. hava kanalı tamamen tıkalı olduğu için orada yanık kabloya odaklandım belkide izole etsem çalışacaktı maalesef amatörce müdahale ettim bu sefer her neyse. Bu kablo nasıl bir malzeme ek olurmu ? Birde siyah olan parça kaç ohm verirse sağlamdır.

Ekli dosyalar

• IMG_20250816_182631.webp
    IMG_20250816_182631.webp
    189.7 KB · Görüntüleme: 20
  • IMG_20250816_140158.webp
    IMG_20250816_140158.webp
    60.8 KB · Görüntüleme: 21
  • IMG_20250816_141412.webp
    IMG_20250816_141412.webp
    82.1 KB · Görüntüleme: 21
  • IMG_20250816_135009.webp
    IMG_20250816_135009.webp
    65.9 KB · Görüntüleme: 21
Rezistansa ek yapmanı önermiyorum. Yenisi ile değiştirmen daha doğru olur.

Üçüncü resim yani siyah sensör termal sigortadır ve arızalı olduğu için rezistans devreden çıkmadığından kablosunu yakmış.

Rezistansa ek yapmanı önermiyorum. Yenisi ile değiştirmen daha doğru olur.

Üçüncü resim yani siyah sensör termal sigortadır ve arızalı olduğu için rezistans devreden çıkmadığından kablosunu yakmış.
Peki bu yanan kablonun içindeki malzeme nedir. Bakır desen bakır değil yumuşak boya fırça kılları gibi ilk defa böyle birşey gördüm ben

Rezistans telidir o. Kesinlikle ek yapma. Yenisi ile değiştir.
Ek yaparsan ne olur ;bir süre çalışır sonra başka yerden kopar.
Evap buz tutar, bloklama yapar. Buz fanın dönmesini engeller ve fan dönmediği için soğutma dengesiz olur.
Fan bobini ısınıp yanabilir.
Termal dengesizlik geç müdahale edilir ise defrost tahliye kanalını çatlatır ve gövde köpüğüne su basar.
Bu bilgiler ışığında hala ek yapmak istiyorum dersen en azından rezistans siparişi ver ve elinin altında beklesin

Sıfır parça zaten takarım o sorun değil 2 saat araştırma yaptım bunu buldum karbon fiberden sanırım o tel. carbon fibre heating diye geçiyor. Ekte yüzük gibi bir malzeme ile takılıp sıkılıyor

Ekli dosyalar

• IMG_20250817_115906.webp
    IMG_20250817_115906.webp
    81.7 KB · Görüntüleme: 4
Karbon fiber mi bilmiyorum ancak bildiğim o ince saçak gibi malzemenin ortasında nicr krom Nikel yada farkı rezistans teli olmalı. Belki Tel ince yada kopmuş olabilir göremiyor olabilirsiniz.

Dışındaki malzeme telin hem buzdolabından elektriksel hemde hava şartlarından nem ıslaklık v.s. izola olması için kullanılıyor esnek olmasını şekil almasını sağlıyor diye biliyorum.

Karbon fiber mi bilmiyorum ancak bildiğim o ince saçak gibi malzemenin ortasında nicr krom Nikel yada farkı rezistans teli olmalı. Belki Tel ince yada kopmuş olabilir göremiyor olabilirsiniz.

Dışındaki malzeme telin hem buzdolabından elektriksel hemde hava şartlarından nem ıslaklık v.s. izola olması için kullanılıyor esnek olmasını şekil almasını sağlıyor diye biliyorum.
Teşekkürler. Beyaz eşya tamiri yapan arkadaşım var bir tane çöp ısıtıcı bulursam soyup içine bakacağım merak ediyorum sahiden bende. İçinden tek tel çıkar diye bekledim ek atmak için yoktu ya yandı yada bu şekilde ısıtıyor. İşin garip yanı ohm değeri aldım topladım dolabı. İletkenlik var yani o malzemede.

Teşekkürler. Beyaz eşya tamiri yapan arkadaşım var bir tane çöp ısıtıcı bulursam soyup içine bakacağım merak ediyorum sahiden bende. İçinden tek tel çıkar diye bekledim ek atmak için yoktu ya yandı yada bu şekilde ısıtıyor. İşin garip yanı ohm değeri aldım topladım dolabı. İletkenlik var yani o malzemede.

İlginç. Malzemeyi bende merak ettim.

Gpt ye sordum, aşağıdaki şekilde cevap verdi.

Buzdolaplarında kullanılan *defrost rezistansları* genellikle şu malzemelerden imal edilir:

- *Nikel-Krom (NiCr) alaşımı (örneğin: Nichrome tel):*
- En yaygın kullanılan malzemedir.
- Yüksek ısıya dayanıklıdır ve sabit bir elektriksel direnç sağlar.
- Korozyona karşı dirençlidir.

- *Paslanmaz çelik:*
- Direnç teli yerine boru tipi rezistanslarda (tubular heater) kullanılır.
- İçinde NiCr tel olabilir, dışı paslanmaz çeliktir.
- Fiziksel dayanıklılığı yüksektir.

- *Alüminyum kaplama veya seramik yalıtım* da rezistansların yalıtım ve ısı dağılımını artırmak için kullanılır.

*Sonuç:* Defrost rezistansları çoğunlukla *Nikel-Krom (NiCr) tel* veya *paslanmaz çelik boru içinde NiCr tel* kullanılarak üretilir.

Şimdi de bu rezistansların dış izolasyonunu sordum.

Defrost rezistans telinin dış izolasyonu, kullanım şekline göre değişir. Genelde iki ana tip vardır:

1. *Açık Tel Tipi Rezistans (bare wire heater):*
- *Tel çıplak olmaz*, bir yalıtım üzerine sarılıdır.
- *Telin kendisi genellikle NiCr*,
- *Altında genellikle cam elyaf (fiberglass)* veya *mika* gibi ısıya dayanıklı bir yalıtkan malzeme bulunur.
- Bazı modellerde tel, *silikon tüp* içine geçirilmiş olabilir.

2. *Boru Tipi (Tubular) Rezistans:*
Bu tip buzdolaplarında daha yaygındır. Yapısı:

- *İçte:* NiCr tel (ısı üreten kısım).
- *Ortada:* *Magnezyum oksit (MgO)* tozu –
- Isıya çok dayanıklı, mükemmel bir elektrik yalıtkanıdır.
- Aynı zamanda ısıyı dış yüzeye iletir.
- *Dışta:* Paslanmaz çelik boru (koruma ve ısı yayma için).

Özetle:
- *İzolasyon malzemesi olarak* genellikle *magnezyum oksit* (tubular tipte) ya da *cam elyaf/silikon* (tel tipi rezistanslarda) kullanılır.
- Amaç: Elektriksel izolasyon + ısı iletimi + nem ve aşınmaya direnç.

Sizin Rezistans cam elyaf dışına silikon izoleli içinde Rezistans teli bulunan bir ürün gibi geliyor aklıma.

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Geri