Bosch Halı Yıkama Makinesi Su Pompasını Söküyoruz.

Olmaz, çünkü bu pompalar anlık (marş motoru gibi) olarak veya çok kısa süreli, fasılalı olarak çalışmak üzere dizayn edilmiş narin pompalardır, çok uzun süre durmadan çalışırlarsa kolayca bozulabilirler. Halı yıkama makinelerindeki ise çok uzun sürelik kullanıma, kendi iç soğutmasıyla çok daha uygun olur, bir de çıkış su basıncı olarak net 4 barı verip veremeyeceği de ayrı bir muammadır veya bilmecedir. Bunlara üstelik 220 VAC 'de çalıştırmak için ekstra AC/DC ; 220/12 volt adaptör de gerekli olur. Bazı tipleri (Broadway'deki gibi) dalgıç tiptir, yani ayni kuyu dalgıç su pompaları gibi su haznesine tam batırılmış olarak suyu yanlardan emerek çalışır, bazı araç tiplerinde giriş ve çıkışta ince hortum başı girişli/çıkışlı olabilir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar
Fakir 300 S maestro halı yıkama makinamın, pompa su hortumları yıpranmış ve delinmişti. Yerine Turnike Serum hortumu taktım. Makinayı kapatıp montajladım.
Ama su akışı kesintisiz ve düzgün olması gerekli iken, şimdi hava boşluklu su veriyor. Bunu hortumdan görüyorum.
Acaba Hortum bağlantısı mı yanlış?


Fakir 3000 S de ulka m62294 pompasını kullanıyor.
Yukarıdaki bağlantım ve T yönleri yanlışmı?
Yorumlarsanız sevinirim.
 
Merhaba. Hortum bağlantıları orijinalinde gerçekten de böyle midir? Evdeki Bosch halı yıkama makinesinde sizin bu çizdiğiniz gibi T bağlantıları ve 2 ayrı T bağlantısı arasında bypass (direk geçiş) bağlantısı hiç yok. Doğrusu bu bağlantı şekli bana oldukça da değişik olarak göründü. Depo > depo alt subabı > ara şeffaf hortum> su pompası > şeffaf hortum > tetik (su püskürtme mekanizması, kalın, hava emme hortumlarına monteli) > tetik çıkışından nozula kadar ara şeffaf hortum > nozulda su püskürtme ucuna olan son bağlantı şeklindedir. Hava alma sıkıntısı mutlaka pompa emiş kısmından, pompa emiş hattı hortumlarından, bunların gevşek bağlantılarından, kalın hortumdaki su püskürtme tetik mekanizmasında olan bağlantılardaki bir kaçaktan veya hortumun istenmeyen yerlerindeki bazı hava kaçakları yoluyla olabilir. Çok kesin bir nedeni söylemek biraz zordur, bu suyun pompadan itibaren geçtiği tüm ara bağlantı noktalarını ayrı ayrı incelemek, ince, şeffaf hortumları vakum sesi duyulması şeklinde çok detaylı dinleyip incelemek lazımdır. Kolay gelsin.
 
Hocam .Benim Hanım su sızıntısı olduğunu söyleyince baktım hortum takımı 2 yerinden yarılmıştı.Diğer kısımları da eskimiş ve durumu çok kötüydü.
Evde bulunan bir tane duş takımının iç hortumundan keserek bu şekilde yaptım.

Not;
Allah kahretmesin ki ben bu hortum takımını dağıtmadan önce bir fotoğrafını çekmedim. Acele ettim.

Ama başka da çıkış yolu yoktu. Yani başka türlü nasıl olabilir ki?
Hatırladığım kadarıyla sistem bu şekildeydi.
Yaptıktan sonra, bu by-pass ne dedim.
Sizce doğru mu?
 
Bence bu aradaki bypass'ın hiç olmaması lazım, ama marka değişik olduğu için kendi orijinalinin durumunu tam olarak bilemiyorum. Ama pompa çıkışı ile emme hattı bu hortumla birleşince çıkış basıncında da bir düşme olur diye düşünüyorum. Bir de bu 2. T'yi tetik mekanizması (su püskürtme kumandası) yerine mi kullanıyorsunuz, onu tam kavrayamadım, yani basınçlı gelen 4 bar suyu istediğiniz bir anda nozula şeffaf hortumdan nasıl verip tam istediğiniz anlarda suyu pülvizatör ucundan yani su püskürtecinden halıya doğru püskürtüyorsunuz? Bunun su püskürtme kumandası için ayrı bir parçası (veya ayrı mekanizması) yok mu? Kolay gelsin.
 
Çizmeyi unutmuşum. Çıkış T sinden By-pass hortumu na geçerken bir plastik parça var. Ne olduğunu bilmiyorum. Tek yön valf olmasın?

Önceden Foto çekmesen böyle olur. Ama başka türlü bir kombinasyon olmuyordu işte.Şu an normal çalışıyor ama su yaymalı püskürmüyor, sanki tek nokta çeşme gibi. Basınç az sanki.

Ama aşırı köpük var. Su ekliyoruz köpüklü. Daha ekliyoruz köpüklü.
Dur bakiim ne olacak?
 
Merhaba. Tek yönlü valf (çekvalf) olduğunu hiç sanmıyorum hocam, çünkü su pompasının kendisi zaten ayni bir çek valfli sistem gibi çalışıyor, AC akımın seri diyottan geçen yarım saykılında ileri doğru su atımlarını içindeki bu valflerle yapmış oluyor, içindeki bu valfler aslında tek yönde çek valf gibi veya emme basma bir tulumba gibi çalışıyorlar.

Nozulda tam suyu yaymadan çalışması ucundaki püskürtücü (meme) parçasındandır hocam, bu memenin zamanla aşırı kir tutmasıyla, püskürtme deliğinin özelliğini zamanla kaybetmesiyle ilgili. fazla aşınıp ölçüsü yani standart deliği büyüyünce suyu hem çeşme gibi akıtır, hem de basınçsız ve etrafa paralel olarak tam yaymadan tek noktadan vermiş, bu suyu ince demetler halinde halı üzerinden tam dağıtmamış oluyor. Yedek parça olarak da satılıyor bu su püskürtücü memeler, örneğin evdekine başka bir markanınkini alıp uydurmuştum ben, uzun zamanlar önce, sonuç olarak halıya bu suyu yayışı eskisi gibi yine çok mükemmel olmuştu.

Köpüklenmenin tek çaresi orijinal şampuanını ve tavsiye edilen dozunda (kapak ölçüsü, vb.) kullanmanızdır önerilmeyen şampuanlar, değişik markalar, arap sabunu vb. hiç kullanmamanız şeklidir. Kolay gelsin.
 
İlginiz ve cevaplarınız için teşekkürler. T olayı açtığımda vardı. Aynı şeyi düşünüyoruz.
Bu arada, Komşumun da aynı model varmış. Bir izin verirse yakında fotosunu atarım inş.
 
REsimleri sabırsızlıkla bekliyoruz, geçmiş olsun bu arada. işlem öncesi resim oladı çizim şart. bypass sisteminde T lerdeki çaplar ve yönü mutaka dikkat edilmeli önemli. Transistor gibi ya çıkışı kısar ya da açar.
 

Bu da FAKİR 3600 modeli . Benimki ile hortum iç şeması aynı
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…