bosch nofrost defroz hatası

Sayın Ali Usta,
Arçelik nofrost 5080 buzdolabımın alt bölmesinin soğutmaması üzerine sitedeki telefon numaranızı arayarak aldığım bilgi üzerine evaporatör rezistansını değiştirdim. Dolabım eskisi gibi çalışmaya başladı. Evaporatörde oluşan buzlanma hemen her gün çözülüyor ve 40 ila 120 gram arasındaki su olarak alttaki kaba akıyor.Yardımlarınız için çok teşekkür ederim. 20 Liralık parça yüzünden 1,5 - 2 milyar lira masrafa girecektim. Beni bu masraftan kurtardınız.
Ancak bir sorunum daha var. Eskiden alt bölmenin kaç derece olduğunu termometre ile hiç kontrol etmemiştim. Şimdi yaptığım kontrolda dolap içi, kapağın az veya çok açılıp kapanmasına göre 8 ile 12 derece arasında değişiyor, kapak içi hemen her zaman 12 ile 15 derece arasında. Gövdedeki termostat max durumda. Fanlar alt bölmeye soğuk hava üflüyor. Miktarı az mı çok mu ölçüsünü bilmiyorum. Dolap ilk aldığımdan beri max ayarı ile yaklaşık olarak hep bu miktarda soğutuyordu. Termostat ölçüsünü hiç minimum yönüne getiremedim, hep maximumda kalması gerekti. Bildiğim kadarı ile dolap içinin +2 ile +4derece arasında olması gerekiyor. Dolap içindeki soğukluğunu bu derecede arasında olması için ne yapmam gerekir.
Sizin ve tüm arkadaşlarımın yardımları için teşekkür ederim.
 
Dolabınızın kapı contasının tam kapatıp ısı kaybını engelledigine emin olmalısınız.

Hava kanallarının önlerine engelleyici kap veya şişe benzeri şeyler koymamaya özen göstermelisiniz.

Dolabınızın bulundugu ortam ısısının özelikle yaz aylarında 30 derecenin üzerinde olmamasına özen gösteriniz ,direk güneş ısısına maruz kalmaması için yer seçimine dikkat ediniz.

Gerekirse dışarıdan ekleyeceginiz fanla sogutucu arka ve gövdesini iklimlendiriniz.

Dolabı açmadan önce içinden almak istediginiz ürüne karar veriniz.Uzun süreli kapıyı açık bırakmayınız.

Isı ölçümünü sebzeligin üstünden ve dijital ölçü aletleri ile yapınız.
 
Ali ustama katılıyorum. Bunun yanında soğutucu bölmesinin ideal soğukluğu +2 ile +8 derece arasında olmalıdır. İdeali ise 4-6'C arasıdır. Max konumunda ve normal koşullar altında 3 dereceye kadar düşebilmeli.
 
Sayın bölüm yöneticisi Ali ustam ve candogan62 arkadaşım,
Buzdolabının ısı kaybının önlenmesi için alınacak tedbirler konusundaki tavsiyelere bir diyeceğim yok. Zaten her şey de istenildiği gibi. Kapı contalarının tam oturması, hava kanallarının önü, direkt güneş ışığına maruz kalıp kalmama konusunda hiçbir olumsuzluk yok. Buna rağmen, daha önce de yazdığım gibi dolabımı satın aldığım ilk günden itibaren termostatı hiçbir zaman max konumundan az da olsa minimum konumuna doğru getiremedim. Kapak bütün bir gece boyu hatta 13 - 15 saat hiç açılmadığı günlerde bile, alt bölme sıcaklığı, + 8 derecenin altına düşmüyor.
Satın aldığımın ilk aylarında yine evaporatör rezistansındaki arıza sebebiyle gelen teknisyenler bu parçayı değiştirdikten sonra, eğer yanlış hatırmıyorsam, dolabın gövde orta kısmındaki elektriki bağlantısı olmayan termostatın arka kısmındaki köpük elemanda bulunan deliğin yeter olduğunu kendi aralarında konuşmuşlardı. Acaba buradaki deliğin, daha az veya daha fazla mı olması gerekir diye düşünüyorum. Sorunumu bu açıdan da bir düşünür müsünüz.
İTÜ nün 1960 lı senelerdeki elektrik - radyo kurslarından sertifikalı kursiyerim. Buzdolabı değilse de teknik konularla yarım asırdır ilgiliyim.
Önemli bir ayrıntı : Üst bölmede sorun yok. Üflenen soğuk hava elle hissedilir derecede yeterli. Dışardan ayarladığım -18 derecelik soğukluğu -biriken karlanmayı eritme saatleri hariç- muhafaza ediyor. En fazla -14 dereceye kadar geriledikten sonra hemen telafi ediyor. Hatta - 18 derecelik konumda - 20 dereceyi bulduğu oldu. Bunu da üst bölmeye kontrol için koyduğum termometrede görüyorum. Dolabımın alt bölme sıcaklığı + 8 santigrad derecenin altına düşmeyince başka dolaplardaki durumu kontrol ettim. Kızımın nofrost Sıemens dolabında da alt bölme dijital göstergesi + 2 iken dolabın iç orta kısımlarında sıcaklık + 10 derece civarında.
Sayın Ali ustam ve üye arkadaşım ; siz de dolaplarınızın iç sıcaklığını termometre ile bir kontrol eder misiniz.
Teşekkür eder, kolaylıklar dilerim.
 
Dolabınızın kapısını kapattıktan sonra (izalasyon sorunu yok ise )birtek ısı enerjisi alabilecegi nokta aydınlatma lambanız.
Lamba, kapı kapandıktan sonra açık kalıyorsa ısı yayarak ortam ısısını yükselebilir.
birde alt bölümle üst bölüm arasındaki damper termostatınızın kuyruk ucu yanlış yerde olma sı nedeni ile - 18 ve üzeri soguklugu gereginden önce hissedip hava sirkilasyonunu engelleyebilir buda sizin sözünü ettiginiz sorunu yaratır .

çözüm: damper termostatdın kuyruk ucunu elektrkin bantı ile izole edin ..
ısıyı geç hisseden damper geç kapanacagından sogutma seviyesi ıstediginiz değere düşecektir.
 
sn akın ertan...
buzdoolabınızın bir kaç noktasını kontrol etmeniz sanırım durumun ne olduğunu ortaya çıkaracaktır...
öncelikle termometrenizin doğru ölçüp olçmediğini başka bir termometre ile karşılaştırmalısınız.. ki sizi 2 3 dereceler yanıltmasın...
en iyisi piyasada 35 40 liraya satılan mültimetre lerden akıp ölçmektir....
alt bölüm ayarını max da olduğuna emin olunuz hatırladığım kadarı ile 5080 lerde alt bölüm klapeli bi termostat ile ayarlanıyordu..(yanlış hatırlıyorsam özür..)
sonra dolabınızın alt bölmesindeki en üst havalandırma deliğine termometrenin ucunu sokup gelen havanın ısısını ölçmeniz....
ve en son olarak dolap otomatiğe girer girmez sebzliğin üstündeki raftan ölçüm almanız....
bunlara uyarsanız sorunun nereden kaynaklandığını anlayabiliriz...
ki benim tahminim klapeli termostat veya termostatı ayarlayan düğmenin iç yuvasında bir problem olduğu yönünde
saygılar...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,065
Mesajlar
922,952
Kullanıcılar
451,346
Son üye
gulsahbusem

Yeni konular

Geri
Üst