Bosch xxl buzdolabı motor bi çalışıyor bi çalışmıyor

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan teomn06
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

teomn06

Üye
Arkadaşlar mrb xxl bosch buzdolabım var sorunum ise biraz karışık Dolabımın motoru elimi fazla bekletemeyecek kadar sıcak oluyor çıt sesi geliyor çalışcakmış gibi oluyor çalışmıyor motor sürekli böyle duruyor kendisi sıcak ama çalışmıyor soğutma olmuyor evapta en ufak karlama yok bazende oluyor kendiğilinden çalışmış dolabı süper bi şekilde soğutmuş evaptaki borular tamamen kar tutmuş böyle 1-2 gün devam ediyor. Ben buzluğun kapağını açıp içine yarım kg et koydum diyelim 3*4 saat sonra baktığımda dolap soğutmayı kesmiş alarm veriyor motor sıcacık ve çıtlama sesi eliyor 2 kere art arda yapıyor belli aralıklarla ancak motor çalışmıyor 1-2 gün böyle gidiyor eğer fişten çekersen 4-5 saat sonra takarsam tekrar motor çalışmaya başlıyor veyada çekmeden sıcak bi şekilde bırakırsam bazen kendiliğinten tekrar çalışıyor servisi çağırdım geldi baktı motorda rölenin yanında termik olmadığını sadece rölenin kendisinin olduğunu söyledi gösterdi çıt sesinin kompresörün kendi içinde termik olduğunu söyledi inverter kartının da olmadığını söyledi bu işlerden biraz anlayan bir arkadaşımıda getirmiştim servisten önce oda öyle söylemişti servis geldiğinde dolabım çok güzel şekilde soğutuyordu abi bişey görünmüyor dedi ertesi gün dolap soğutmayı kesti servisteki arkadaşı aradım durumun aynı olduğunu söyledim motorun sıcaklığını sordu bende çok sıcak olduğunu söyledim sıcakken kalkış yapamadığını 1 saat fişten çekip birazdan soğuduktan sonra takmamı söyledi taktım ve motor çok güzel şekilde çalıştı servisteki arkadaşa söyledim ilk başta elektronik kartı ve evaptaki termikle sensörü değiştiriceğini olmassa motorun büyük ihtimalle arızalı olduğunu söyledi sizce durum ne olabilir arkadaşlar servisede faiş fiyatta para ödemek istemiyorum tecrübeli arkadaşlar varsa yardımcı olabilirmi başka prizde denedim aynı hareketleri yapıyor şimdiden hepinize çok teşekkür ediyorum

Motor inverter ve gelen ses motor içindeki termik sigortanındır.
Motor arızalı.
İnverter tipleri çok pahalıdır 220 hermetik olanı ile değişimi mümkün.
Lakin dönüşüm modülü olmadan bu işlem yapılmamalı.
Çok uzun olunca okumaya üşeniyorum. Çok fazla gereksiz detay oluyor. Bu soruda da o korkuyu yaşadım. Siz ne diyorsanız kesin doğrudur ustad. Ellerinize sağlık.

Arkadaşlar mrb xxl bosch buzdolabım var sorunum ise biraz karışık Dolabımın motoru elimi fazla bekletemeyecek kadar sıcak oluyor çıt sesi geliyor çalışcakmış gibi oluyor çalışmıyor motor sürekli böyle duruyor kendisi sıcak ama çalışmıyor soğutma olmuyor evapta en ufak karlama yok bazende oluyor kendiğilinden çalışmış dolabı süper bi şekilde soğutmuş evaptaki borular tamamen kar tutmuş böyle 1-2 gün devam ediyor. Ben buzluğun kapağını açıp içine yarım kg et koydum diyelim 3*4 saat sonra baktığımda dolap soğutmayı kesmiş alarm veriyor motor sıcacık ve çıtlama sesi eliyor 2 kere art arda yapıyor belli aralıklarla ancak motor çalışmıyor 1-2 gün böyle gidiyor eğer fişten çekersen 4-5 saat sonra takarsam tekrar motor çalışmaya başlıyor veyada çekmeden sıcak bi şekilde bırakırsam bazen kendiliğinten tekrar çalışıyor servisi çağırdım geldi baktı motorda rölenin yanında termik olmadığını sadece rölenin kendisinin olduğunu söyledi gösterdi çıt sesinin kompresörün kendi içinde termik olduğunu söyledi inverter kartının da olmadığını söyledi bu işlerden biraz anlayan bir arkadaşımıda getirmiştim servisten önce oda öyle söylemişti servis geldiğinde dolabım çok güzel şekilde soğutuyordu abi bişey görünmüyor dedi ertesi gün dolap soğutmayı kesti servisteki arkadaşı aradım durumun aynı olduğunu söyledim motorun sıcaklığını sordu bende çok sıcak olduğunu söyledim sıcakken kalkış yapamadığını 1 saat fişten çekip birazdan soğuduktan sonra takmamı söyledi taktım ve motor çok güzel şekilde çalıştı servisteki arkadaşa söyledim ilk başta elektronik kartı ve evaptaki termikle sensörü değiştiriceğini olmassa motorun büyük ihtimalle arızalı olduğunu söyledi sizce durum ne olabilir arkadaşlar servisede faiş fiyatta para ödemek istemiyorum tecrübeli arkadaşlar varsa yardımcı olabilirmi başka prizde denedim aynı hareketleri yapıyor şimdiden hepinize çok teşekkür ediyorum
istanbul avrupa yakasındaysan gelip teşhis koyabilirim.

FhvVNe-f6j5o.webp

Merhaba. Bir buzdolabının elektrik devre şeması çok karmaşık olmayıp çalışma prensip şekli üstteki çizimdeki gibidir. EVAP motoru aşırı sıcakken bu durum olup normal oda sıcaklığında ayni sıkıntı görülmüyor. Buradan hareketle EVAP 'ın röle bağlantılarında gömülü ve devamlı elektrik temaslı pinlerinde oksit, kir, toz, vb. varsa yardımcı sargı-ana sargı kısmında kontak pinlerinde iletim sıkıntısı olup bu sıkıntı sadece bazı durumlarda oluşuyor. Bunu giderip bu sıkıntıyı sürekli kaldırmak mümkündür.

Ancak hermetik motoru içindeki kendi iç bağlantılarında sıkıntı varsa bu sıkıntıyı evde çözmek daha zordur. Dıştan röleye geçmeyle bağlı EVAP motorunu ayırıp bu bağlantılar (3 pin bağlantısı) arasını dijital bir avometreyle omaj ölçüm kısmında iken ölçün. Omaj değerinde oynama (büyük değişmeler) olmayıp sabit sargı omajları EVAP motor bağlantı çıkışlarından okunmalıdır. Sabit omaj değerleri okunursa sıkıntı sadece röle ve EVAP arasındaki ara bağlantı (arayüz teması) sıkıntısıdır. Buradan bu arıza teşhisi tanısı kolayca konabilir.

Ana sargıya sadece 220 VAC şebeke gelip yardımcı sargıya röle kontaklarından AC voltajı gelemezse motor ilk hareket alıp dönemez ve termikten aşırı akım geçirerek sürekli açtırmış olur. Şehir şebeke voltajı normalinden çok düşük olarak geldiğinde de ayni olumsuz durum yine yaşanır. Sürekli termik açar ve motor yine harekete geçemez.

Son düzenleme:
Deneme-yanılma yoluyla bu ön testleri buzdolabının fişi ev prizinden çekiliyken yapın. Kolay gelsin.

Ekli dosyalar

• FhvVNe-f6j5o.webp
    FhvVNe-f6j5o.webp
    8.7 KB · Görüntüleme: 8

Forum istatistikleri

Konular
133,380
Kullanıcılar
459,227
Son üye
saidkaradogu

Yeni konular