Bu elektrikçiyi neden elektrik çarpmıyor? Fikirler?

ben bunu 1988 yılında kalfam bana dedi bak bende Elektrik var al kontrol kalemini bak baktım var inanamadım sonra dedim alsen kontrol kalemini nevarki bende yaparım bende tuttum bakdedim benide çarpmadı sebebini sordum iletken olmayan kalın tabanlı ayakkabı yada tahta lastik gibi malzemenin üstünde durursan çarpmaz elektrik tekbaşına lambayı yakarmı yakmaz nötr lazım :D
 
ona bakarsan tellerdeki kuşları da Elektrik çarpmıyor :) . elektrik etkisini görmek için akımın tamamlanması gerekir. Nötr de onun için vardır zaten. yoksa al fazı sok alıcıya :D
 
Madem yanıtı..! öğrenmek istiyorsun, kafanı biraz daha karıştırayım. :confused:
Ama öncelikle bu çekimde kameranın özellikle gizlediği, göstermek istemediği Elektrik akımının devamlılığını sağlayacak olan nötr / topraklama / diğer faz, bunlardan birine temas edilen diğer nokta görüntülenmiyor.
Üstad..! bir eliyle faza temas ediyor, diğer eli de boşta, kalıyor geriye toprağa temas eden ayakları... ama biz göremiyoruz, vücudu (ayağı) ile toprak arasında bir direnç var o da ayakkabısı. Biliyoruz ki elektrik akımının etkili olabilmesi için kaynaktan çıkan elektrik akımı alıcı üzerinden geçerek devresini tamamlaması gerek.
Bir de insan vücudundan 30 mA (miliamper) ve daha üstü bir elektrik akımı (belli bir süre) geçerse ölümcüldür. Gerilim (voltaj değeri) sabit olduğundan devreden (vücudumuzdan) geçecek olan akımın azlığı ya da fazlalığını (burada) devrenin bir parçası konumundaki vücut direncimiz+ayakkabının izolasyon direnci+iletkene temas noktalarının (el-parmak uçlarının) nasırlı, nemli, ıslak/kuru olması etken olacaktır, Burada en büyük direnç değeri ayakkabı tabanındaki izolasyon, ya da üstad..! (çok yüksek dirençli) yalıtkan bir malzeme (tahta, mika, mermer vs..) üzerinde bu şovunu..! icra ediyor. Tabii biz onu göremediğimiz için "vay anasını beee... usta faz ucuna dokunuyor, çarpılmıyor..!" diyoruz, dediğim gibi yanına gidip diğer eliyle şööyle samimi bir şekilde tokalaşma sonucunda ne olur, tahmin et bakalım. Elektrik akımı>üstadın sol eli>kalp üzerinden sağ eline>tokalaşanın sağ eli, vücudu, bacakları>ayakları ve toprağa sıfırlama... burada elektrik akımı fazla direnç görmeksizin her iki kişininde (bilhassa kalp üzerinden akım geçen kişi) ölümüne neden olabilir.

Haaa.. Elektrik çarpılması sonucu vücudumuzda neler oluyor..?

En tehlikelisi :
Elektrik akım yönü>>> [sol el>kalp üzeri>sağ el ya da sağ el>kalp üzeri>sol el], [sol el>kalp üzeri>vücut ve ayaklar], [baş (burun,dil, kulak, dudak, alın)>>sol el]
Tehlikelisi : Kalp veya beyin (kafa) üzerinden geçmeyen tüm akımlar.

Vücudumuzdan elektrik akımı geçerse neler oluyor..?
* Kasların kasılması : (... ki bu aynı kramp gibi olur. Elektrik akımına kapılan kişi temas ettiği iletkeni eğer eliyle tutuyorsa bırakamaz ya da kaslarının kasılmasına göre refleks gösterip fırlatır)
* Geçici şuur kaybı,
* Kalp kaslarında, kapakçıklarında aritm (ritm bozukluğu veya kasılma), ölümcüldür.
* Kanda ayrışma ; Elektroliz olayı, kandaki alyuvarlar, akyuvarlar, hemoglobin vs.. ne varsa kimyasal olarak ayrışır.
* Hücrelerin hasar görmesi, yanması, ölmesi ; Bilhassa yüksek gerilime maruz kalmış kişilerde görülür, vücutta akımın geçtiği yollar (et/kemik) adeta yanarak kömürleşir, tabii ki ölüm kaçınılmaz, sağ kalsan bile artık iflah olmazsın.

Elektriğe Çarpılan birini görürsek ne yapmamız gerekir..?
* Elektrik akımına kapılmış (muhtemelen kasılmış, kurtulamayan, çırpınan) birini gördüğümüzde öncelikle elektrik akımını kesmeliyiz, Bu şalterin/anahtarın kapatılması, fişin çekilmesi gibi hareketler olabilir.
* Eğer elektriği kesemiyorsak önce kendimizi riske atmadan emniyetimizi alarak yalıtkan bir cisimle, kuru tahta, sopa, plastik sandalye vs.. yalıtkan her türlü cisim olabilir kazazedeyi elektrik kaynağından/elektrik kaynağını kazazededen uzaklaştırmak gerekir. Burada su, nem, metal ve iletken objeler her zaman risk oluşturur.

Elektriğe çarpılınca ne oluyor merak ediyorsan :
https://www.facebook.com/video/video.php?v=161526410579964
bu videoda şahıs tren üstünde trenlerin kulladığı havai hattaki 25.000 volt DC gerilim ile toprak arasında kalarak kavruluyor (hücrelerin ölmesine, yanmasına bir örnek)

http://www.dailymotion.com/video/xpwqlz_carpylan-adamy-kurtaryrken-carpylan-adam_webcam#.UPXyzh0re0s
Bu videoda ise havai hat kopmuş (muhtemelen yüksek gerilim) kopmuş bir iletkene temas ederek önceden biri çarpılmış, onu kurtarmak isteyen kişi de temas edince olan oluyor. Elektrik akımına kapılmış bir kişiyi bilinçsizce ve emniyet tedbiri almadan kurtarmaya çalışan birinin de nasıl yandığını görüyoruz.

Sorunu kısaca özetledim, eksiğim/hatam varsa zaten okuyan diğer arkadaşlar bildiklerini ilave ederler. Herkese Elektrik (iş) kazaları dahil her türlü kazadan uzak olması dileğimle.
 
Son düzenleme:
İzolasyon trafosu diye birşey var.Bu trafo bağlı ise,ayakların çıplak da olsa faza dokunduğunda Elektrik çarpmaz.Oranı 1:1 dir.Yani 220V girer 220V çıkar.Ancak hem faza hem nötr e dokunmanız gerekir elektrik çarpılması için.
 
böyle çakma haberleri kim yapıyor arkadaşlar
kuşları örnek olarak ele alalım bazı bazı y.g. hatlarına konmuş olarak gördüğümüz kuşlar ,toprak ile teması olmaması nedeniyle hiç bir şekilde Elektrik çarpmamaktadır bu örnek te tıpkı bunun gibi çıplak ayakla o teli tutsun da göreyim turşu mu oluyor karabiber mi?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,806
Mesajlar
930,281
Kullanıcılar
452,608
Son üye
murat620

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst