Bu enerjiyi nasıl değerlendiririz?

dest

Üye
Katılım
10 Tem 2008
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
40
Arkadaşlar bir jeneratör fabrikasının test kısmında jeneratörlerin testi için harcanan enerjinin nasıl değerlendirilebileceği konusunda çalışıyorum.Günlük ortalama olarak toplam 1500-2000kVA lık jeneratör test ediliyor.Yani ortalama günlük 1000-1500kW lık bir enerji harcanıyor.Bu enerji su kazanlarında su kaynatmak için kullanılıyor,ama ben bu enerjinin bir şekilde değerlendirilmesini amaçlıyorum.Burda en büyük problem enerjinin devamlılığının olmaması.Yani bahsettiğim enerji 16-500kW aralığında makinalar 10-15'er dak.çalıştırılarak elde ediliyor.Ben bu enrjinin bir ısıtma sisteminde yada şebekeye tekrar satma durumu olabilirmi diye düşünüyorum ama her iki durumda da engeller oluyor.Bana bu konuda her türlü fikrinizle yardımcı olursanız çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Boylesi, duzensiz enerjileri, AC akimin tabiatindan oturu, olumlu degerlendirebilmenin tek yolu maalesef DC ye cevirmekten ve DC olarak depolamaktan geciyor...Gunumuzde enerjinin temini ve uretimi soyle dursun, onu depolayabilmk basli baslina ayri bir problemdir...Ruzgar ve gunes enerjisi bazli sistemlerin maliyetini artiran ana husus da yine depolama sorunu...
Elektrikle isitma, sicak suyun elzem oldugu tesislerde, ozellikle kis aylarinda ekonomik ve effektif bir yontemdir...
Ama 1500 KW lik bir gucu, zaten sicak ve gunesli bir mevsimde , isitma amacli kullanmak yerine daha degisik alternatifler uretilebilir...
DC Beslemeli yeni aydinlatma teknolojisi urunu olan led li aydinlatmada kullanilmak uzere dc ye cevrilip depolanabilir.
Veya klasik fluerasanlar yerine deprem ampulu de denilen sarjli flueresanlarin monte edilmesiyle, bu enerji degrlendirilebilir.Kolay gelsin
 
DC ye çevirerek depolanır evet.Ben olsam bir ups bağlardım.UPS in çıkışı ile de örneğin aydınlatmaları beslerdim.Siz jeneratör işinde olduğunuzdan muhakkak ki trasfer panolarını benden iyi bilirsiniz.Buraya da transfer panosu yapardım.Mali imkanım varsa transfer panosunun çıkışına da bir ups bağlayıp devamlılığı sağlardım.Jeneratörün bağlı olduğu UPSin enerjisi bir şekilde biterse ,o esnada test yapılmazsa Şebeke devreye geçer.Bu geçiş esnasında da transfer panosunun çıkışındaki UPS sürekliliği sağlar.Hatta jenararatörle şebeke arası bir transfer panosu ve pano çıkışına bir ups bile yeterli olabilir ama bu durumda her jeneratör testinde transfer panodu devreye gireceğinden ömrü az olur.
Bir diğer fikir de,kışın suyu ısıtmaksa yazın da Chillerle suyu soğutmak olurdu.Chiller dışına koyacağınız izloleli bir tankla da suyu depolayıp klima yerine bu su kullanılabilir.Ama chiller,fancoil,tank,boru tesisatı derken pahalı bir yatırım olur.Ki chillerin elektriğinin sürekli pat diye kesilmesi doğru olmayacağından yine UPS gerekecek.

Biraz düşününce mesajımda değişiklik yapma ihtiyacı hissettim ama belki işinize yarar diye ilk yazdıklarımı silmedim.
Ben yukarıdakileri yazarken jeneratör testinden çalışıyor mu motor dönüyor mu?Çıkış voltajı ve frekansı normal mi gibi testler yapıldığını düşünmüştüm.Sonradan aklıma geldi ki siz jeneratörü yükte de denemek istersiniz sanırım.Atıyorum 1600 kva bir jeneratörü haliyle 1600 kva bir yükle denersiniz.Tabii benim dediğim sisteme göre çıkışın ne kadar güçte olacağı belli olmayacak.Bu durumda sizin yükte testiniz için gerekli gücü belli yükler olmayacak.
Sonuçta yazdıklarım işinize yaramayacak.
Neyse ben biraz daha düşüneyim belki onunla ilgili bir şey gelir aklıma :)
 
Merhaba arkadaşlar.

Bence sevgili kardeşim MUSTAFA bu konu ile ilgili olarak kafasında olan güzel projelerini zaten en güzel ve geçerli halde sunmuş...
Bende olsam enerjiyi geri değerlendirmek için elimdeki imkanlar doğrultusunda biraz daha teknik anlamda para ve kafa harcayarak böyle verimli projeler yapardım.. Sevgi ve saygılarımla.. Bol enerjili ve sonsuz sevgi dolu günler sizlerin olsun...
 
İlginiz için teşekkür ederim öncelikle.
Evet,benimde aklımda bahsettiğim o iki fikir(ısıtma ve şebekeye satma) çok büyük engellerle karşılaştığı için bende öncelikle depolama daha sonra da AC ye çeviririm diye düşünüyordum.Yazdıklarınız çok mantıklı,ama verilen güçteki aşırı değişim kurulacak sistem için büyük sorunlar doğuruyor işte.ama ups bağladığım zaman sonuçta o şarj olacağı ve sisteme düzenli bir enerji vereceği için ups üzerinden beslenen sistem bundan etkilenmez diye düşünüyorum,yanılıyor muyum?
 
Bence yanılmamaktasın sevgili arkadaşım. Doğru gerilim ve de sabit bir akım değeri ile şebeke beslemesi söz konusu olacağından olayı UPS üzerinden beslenen sistemde zaten sorun çıkarmadan şarj ve deşarj olarak çalışmaya devam edecektir zaten. Sonra dilersen DC gerilimi AC gerilime gerekli olan çalışmalarını yaparak dönüştürebilirsin. Sevgi ve saygılarımla kolay gelsin...
 
Arkadaşlar fikirler güzel, Hadi UPS sistemini kurduk diyelim ve aküler şarjlı ve arka arkaya test sürecine girdik, yani ürettiğimiz enerjiyi yine depolayamıyacağız ya da başa dönmüş olacağız. Benim aklıma gelen böyle değişken bir üretim için daha esnek depolama yöntemlerinin kullanılması. (Tabi bunlar basit teknolojiler sayılmaz, en azından maliyet olarak)

Üretilen enerjiyi elektrolizle hidrojene çevirmek, daha sonrada yakıt pilleri ile bunu geri enerjiye çevirmek. (Yada üretilen hidrojen ve oksijen karışımının uygun düzeneklerle motora geri beslenmesi de olabilir)

Üretilen enerji ile bir tankı basınçlı hava ile doldurmak tabi verim oldukca düşük olacaktır.

yer ve koşullar uygun ise aşağı seviyede bulunan suyu yukarı seviyede bir yere depo yaparak, buraya göndermek sonrada ters düşü ile enerji elde etmek. (Bu taz santrallerin kullanıldığını duymuştum) Elinizde bulunan suyu ısıtmaktansa bu taz bir yöntemle sadece konumunu değiştirebilirsiniz.

Tabi en basit ve maliyet olarak en uygun olananı yinede UPS gibi görünüyor.

Bu çalışma çok aciliyet gerektirmeyecek bir çalışma olacağı için peşimizden kovalayanda yok o sebebten akü en az maliyet gibi görünmekle birlikte farklı bir çok yöntem geliştirilebilinir.

iyi paylaşımlar
 
abuzettin20 fikrin gerçekten ilgi çekici ama pek uygulanabilirliğinin olacağına inanmıyorum,yani maliyet açısından.ama ups'le de sistem ne kadar beslenebilirki sanki?o da pek uygun bir çözüm gibi görünmüyor.ama bu enerji yokluğunda bunun da su kaynatmaya harcanıyor olmasına acıyor insan.bir yolu olmalı...
 
Arkadaşlarım siz upsi depolama aracı olarak düşünüyorsunuz.Ben ise bir redresör gibi düşündüğüm için yazdım.siz o UPS ile depolayıp sonra harcamayacaksınız.Jeneratörle resmen sistemi besleyeceksiniz.Böyle düşünseniz bir de!
 
Ama Mustafa o anda o güce ihtiyaç yoksa, amaç jeneratörü yüklemek bu yüklemenasıl gerçekleşecek, muhtemelen de jeneratör güçleride çok farklıdır bazen şebekeyi besleyemeyecek sevide olabilirler.

Saygılar
 

Forum istatistikleri

Konular
129,432
Mesajlar
926,692
Kullanıcılar
451,985
Son üye
ibrahimhnh

Yeni konular

Geri
Üst