engineer29
Üye
...Sonuç olarak reaktif güç bedeli fabrikalardan alınıyorsa meskenlerden de alınmalı ki alınıyor da.. bunu sadece halk bilmiyor..
Konutlarda kullanılan reaktif güç miktarı çok çok azdır. Oysa sanayii'de bu o kadar fazladır ki neredeyse yarı yarıya denk gelir.
Bu yüzden endüktif sayaç konutlarda kullanılır fakat kapasitif yükler de hesaplanır ama bunu bi çok kimse bilmez.
Kapasitif sayaç ise sanayii'lerde kullanılıyor. Kullanılma zorunluluğu işletmelerin kompanzasyon sistemlerini kendileri kurması için caydırıcı bir sebep olmaktan başka bir şey değil!
Aslında tedaş reaktif güç bedelinden para kazanmak istemiyor. Hatta reaktif güç bedeli enerji nakil sistemlerde verimliliği düşürdüğü için işletmeye yıpranma açısından zarar veriyor.
Başka şekilde örneklersek;
iki işletme düşünelim. Aktif güçleri ikisininki de eşit. Ama bu iki işletlemenin şebekeden çektikleri reaktif güç tamamen değişik olabilir. Eğer bu iki işletme kompanzasyon sistemi kurmazlar ve aktif sayaç kullansalar haksızlık olmaz mıydı? Sonuçta iki işletme aynı aktif güçü çekmelerine rağmen biri diğerinden daha fazla sanal akım çekip şebekeyi yoracak!
...
Meskenler ise reaktif güç bedeli ödemez diyor tedaş. Şimdi burdaki ödemez aslında nihai ödemez anlamında değildir. Reaktif güç bedeli hesaplanmaz (ayrı ayrı) anlamındadır. Miktar çok küçük olduğu için aktif güç'e eklenir.. Örneklersek 50 Tl 'lik faturada bu reaktif güç bedeli nerdeyse 3-5 TL arasıdır.
...
sayın engineer29 ,komikleşme m-usta-fa. Güç faktörü cos fi 'dir tabiki.!
Üniversitelerin elektrik, elektrik-elektronik mühendisliği bölümlerinde gösterilen tüm derslerde de bu şekildedir. Piyasa ağzı değildir.
m-usta-fa üretilen aktif sayaçların reaktif güçü hesapladıklarına dair elimde şematik bilgiler yok. Bunu bize bi hocamız aktarmıştı. Şu bi gerçek 1 fabrikada tüketilen reaktif güç ile 100 konut veya işyerinde tüketilen reaktif güç eşittir. Bu durumu fabrika sayısı ve konut + işyeri sayısı ile oranlarsak yarı yarıya'dır. Sonuç olarak reaktif güç bedeli fabrikalardan alınıyorsa meskenlerden de alınmalı ki alınıyor da.. bunu sadece halk bilmiyor..
sayın engineer29 ,
insanları aşağılar tarzda konuşmanıza kibirlenmenize karşı , kibarlığımı daha ne kadar muhafaza edebileceğimi bilmiyorum.
Bilmiyorsunuz , bilmediğinizi de bilmiyorsunuz. Bakınız cosinüsfi ile power factor arasındaki farkı anlatan bir yüksek mühendis , emo nun sitesinde bir sunum hazırlamış.
http://www.emo.org.tr/ekler/c0303ffb193bd5e_ek.pdf
Bu linki dikkatlice okursanız , belki işin doğrusunu öğrenirsiniz.
Gelelim ev tipi abonelerin reaktif güç bedeli ödeyişine.Bu konuda bir kaynak gösterebilir misiniz?İlmi bir açıklama getirebilir misiniz? Siz hala piyasada satılan enerji tasarruf cihazlarının , gerçekten de enerji tasarrufu yaptırdığını sanıyorsunuz , aktif sayaçların reaktif gücü kaydettiğini sanıyorsunuz.Bir de insanlara mühendis olmayan anlamaz falan gibi ithamlarda bulunuyorsunuz.Nereden biliyorsunuz anlamayacaklarını? Asıl anlamayan sizsiniz. Anlamadığınızı da kabullenmek istemiyorsunuz. Bir de manyetizmadan bahsediyorsunuz.Bırakın literatürü ya da bilimsel yazıları okumayı , forumda bir araştırma yapsanız dahi yeterdi bunu anlayabilmeniz için.
Evet üniversitelerin mühendislik fakultelerinde insanlara hitap tarzını , adab-ı muhaşeret kanunlarını öğretmelerini beklemiyorum.İlkokulda da mı öğretmediler bunu size.
Arkadaşımız bir yorum yapıyor, sizin verdiğiniz cevap " kafayı çalıştırırsanız , googlede araştırma yaparsınız, enerji tasarruf cihazlarını görürsünüz falan filan diyorsunuz.Ben size bir doğrudan bahsediyorum , siz komikleşme diyerek , komik duruma düşüyorsunuz.Elinize hiç enerji analizörü aldınız mı bilmiyorum ama , aldıysanız orada bile cosinüsfi ile PF nin farklı olduğunu görebilirdiniz. Ben harmonikli çalışan bir yerde görevli olduğumdan , her zaman görüyorum.Cosfi miz 1 fakat PF miz 0,95 .Neyse ya.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?