kocamanusta
Profesyonel Üye
sargı dirençleri ölçüldü ve trifaze bi sarım olduğu anlaşıldı gibi sonuca vardık fakat klemens kapağı üzerindeki çizim beni en başa götürdü. motor etiketinde 127/220 olarak iki farklı anma gerlimi belirlenmiş. daha önce bu tür monofaze motorlarla karşılaşmadım dolayısıyla da üzerinde hiç düşünmemiştim. basit mantıkla monofaze motorlarda ana ve yardımcı sargı olmak üzere toplamda iki adet sargı var. eee iki farklı gerilim seviyesi olan bi motor için nasıl bi sargı bağlantı konfigürasyonu oluşturulabilir diye düşünmeye başladım.
epey bi kafa yordum sonunda amerikan şebekelerinde kullanılan sekonderi ortak uçlu trafolar üzerinden bi çözüm ürettim.

tahmin ettiğim gibiyse bu monofaze motorda üç sargı olması gerekiyor. 220V gerilimde çalıştırmak istersem de alttaki çizimdeki gibi bi bağlantı yaparım. size tanıdık geliyor mu? 110 veya 127V'de ise klemens kapağı üzerindeki yarım bırakılmış çizimi tamamlayıp aynı şekilde bağlardım.

tabii bu yazdıklarımın hepsi bi varsayım.
tüm bunların aklıma getirdiği deli sorular:
motor sarıldı mı?
eğer sarıldıysa, trifazeye mi çevrildi yoksa monofaze olarak mı sarıldı?
trifaze ve monofaze sarım oyuklara aynı şekilde mi yerleştiriliyor ve manyetik alan yönü aynı mı?
ana sargı iki seri sargıdan oluşuyorsa ve üçüncü yani yardımcı sargının diğerleriyle aynı omik dirençte mi olması gerekiyor?
motorda santrifuj anahtar var mı?
kondansator değeri nedir?
not: belki bu kadar kılı kırk yarmaya gerek yok. 10. mesajımdaki bağlantı yapılıp 2-3 saniye çalıştırılarak gözlemlenebilir. motor bu denemede normal çalışsa bile bi süre akım takibinin olası riskleri azaltacağı kanaatindeyim.
epey bi kafa yordum sonunda amerikan şebekelerinde kullanılan sekonderi ortak uçlu trafolar üzerinden bi çözüm ürettim.

tahmin ettiğim gibiyse bu monofaze motorda üç sargı olması gerekiyor. 220V gerilimde çalıştırmak istersem de alttaki çizimdeki gibi bi bağlantı yaparım. size tanıdık geliyor mu? 110 veya 127V'de ise klemens kapağı üzerindeki yarım bırakılmış çizimi tamamlayıp aynı şekilde bağlardım.

tabii bu yazdıklarımın hepsi bi varsayım.
tüm bunların aklıma getirdiği deli sorular:
motor sarıldı mı?
eğer sarıldıysa, trifazeye mi çevrildi yoksa monofaze olarak mı sarıldı?
trifaze ve monofaze sarım oyuklara aynı şekilde mi yerleştiriliyor ve manyetik alan yönü aynı mı?
ana sargı iki seri sargıdan oluşuyorsa ve üçüncü yani yardımcı sargının diğerleriyle aynı omik dirençte mi olması gerekiyor?
motorda santrifuj anahtar var mı?
kondansator değeri nedir?
not: belki bu kadar kılı kırk yarmaya gerek yok. 10. mesajımdaki bağlantı yapılıp 2-3 saniye çalıştırılarak gözlemlenebilir. motor bu denemede normal çalışsa bile bi süre akım takibinin olası riskleri azaltacağı kanaatindeyim.
Son düzenleme: