Güç formülü alternatif akımlı sistemlerde P=UxIxCosQ dir. Tasarruf edildiğini iddia eden firmalar aradaki farkı göstermek için sadece akımı gösterirler, akımın tasarruf cihazıyla düştüğünü gören müşteriler gerçekten mucizevi bir olay varmış gibi, satıcınında katkısıyla yönlendirilmekteler.
Oysa güç sadece akımdan oluşmamaktadır, diğer bileşenlerinin nasıl değiştiği konusunda hiçbirşey söylenmemektedir. Elektrik faturalarımız sadece akıma göre fatura edilmiyor, güç tüketimine göre -ve sadece aktif güç tüketime göre (evlerde)- fatura ediliyor. Tasarruf cihazının gerçekten tasarruf ettiğini göstermek için ampermetre değil de elektrik sayacı kullanıldığında tüketim farkı oluşuyorsa buna inanmak mantıklı olur, bu da zaten mümkün değildir. İçerisinde motor barındıran, yani bobin içeren herşeyin CosQ si 1 den küçüktür. 1500=220xIx0,5 Buradan akım 13,6 A olur. Diğer durum ise 1500=220xIx0,9. Buradan akım 7,57 amper olur. Aslında takılan tasarruf cihazı sadece cosQ yi 1 değerine yaklaştırıyor. Yapılan iş aynıysa güç neden değişsin ki, motor yerine verimli motor kullanılsa vs değişiklikler yapılsa anlaşılabilir. Akımdaki bu değişim kullanılarak sanki güç düşmüş gibi gösteriliyor. Cihazlarda içerik olarak kapasitif yüklerdir, yani kondansatörlerdir. Evlerimizdeki sayaçlar sadece aktif tüketimi ölçtüğü için sadece aktif tüketim faturalandırılmaktadır, bu nedenle CosQ ev abonelerine fatura anlamında etki etmemektedir. Fabrikalar da sayaçlar aktif, endüktif ve kapasitif olmak üzere aynı sayaçta üç ayrı tüketimi de ölçmektedir. Endüktif ve kapasitif tüketimler belirlenmiş olan oranları aşarsa bu tüketimler de tüketiciye fatura edilmektedir. Ben buzdolabımın ekovatı arızalandığında daha verimli ekovat tercihi yaparak değiştirdim. Ben bu olayı bu şekilde yorumluyorum.