Chillerler kapasite artırmak için parelel mi yoksa seri mi bağlanmalıdır?

Sayın hemmuhhemtek:
Sehir disindayim foruma mobil bağlanıyorum
Önümüzdeki hafta ortasında geniş zamanım olacak tesisat ve bağlantı çizimlerini hafta ici iletirim

Hastanelerde kesinlikle fancoil -split veya vrv olmaz olmamalı da
Hava g4/f7/f9 ve hastane bölümüne göre Hepa filtrelerden oluşmalı !
Hijyenik klima santrallerindeki vantilator fanları kayış kasnak degil direk akuple motorlar ile tahrik edilmeli ! Ama maalesef memlekette bu ve benzer ayrintilar dikkate alınmıyor
Cerrahi operasyon yapılan Bolgelere hava gönderecek santrallerde mutlaka nemlendirme olmalı
Nem oranı % 30 ve altı olan ortamlarda organlara dikiş atılmaz
Atılsa bile dikiş tutmaz !

Hülâsa sayın hemmuhhemtek konu hakkında paylaşılacak cok mevzu var
Vaktimiz nisbetinde paylaşımda bulunuruz
sn milanos bu yaşda yenı bir bilgiye ulaşmanın zevkı ıle sıkı bır şekilde takıbınızdeyım...

sn milanos bu yaşda yenı bir bilgiye ulaşmanın zevkı ıle sıkı bır şekilde takıbınızdeyım...
sayın demiray:
bende 1 TL sizde 1 TL var diyelim ve paraları değiştirirsek paralarımız artmayacaktır :)
fakat sizde bir bilgi bende bir bilgi var ve bilgileri değiştirirsek sonuç parada olduğu gibi değil zenginleşmiş oluruz değil mi ?

burada olmamızın amacı bilmediklerimizi öğrenmek
bildiklerimizin doğruluğunu teyit etmenin yanı bilgi paylaşımı yapmak değil mi ?

merak ettim bu yaşta bilmediğiniz neyi öğrendiniz ?

Nem oranı % 30 ve altı olan ortamlarda organlara dikiş atılmaz, atılsa bile dikiş tutmaz !

Alıntı yaptığı yazıda, bu kısmını koyu renkli olarak işaretlemiş syn @demiray teknik , bende bu kısmını, söylediğiniz şekilde midir diye merak etmedim değil.

Son düzenleme:
Mobil bağlanıyorum fark etmedim
evet aynen söylediğim gibidir
cerrahi operasyonlarda ideal nem % 52 dir nem % 30 un altına düştüğünde bu bilgiden cerrahın haberi yoksa operasyon esnasında ortalık velveleye döner
eller titrer iğneye ipliğe bahane bulunur vs
nem oranının düşük olması ülkemizde yapılan ve çok başarılı cerrahi operasyonların istatistik verilerini olumsuz yönde etkilemektedir :(

önceki mesajımda bahsettiğim örnek tesisat

Ekli dosyalar

• XXX.pdf
    97.8 KB · Görüntüleme: 16
Teşekkür ederim syn @milanos
Bu son prensip şemada anlayamadığım bir kaç hususu sormak istiyorum. Bunlar;
çillerler değişken debili mi yoksa sabit debili mi?
1 numaralı çillerin girişindeki 3 yollu vananın fonksiyonu nedir?
3 nolu çillerin çıkışındaki 3 yollu vananın fonksiyonu nedir?
Taşma borusunun fonksiyonu nedir?

l0QLBB.png

Sayın hemmuhhemtek:

-Debi ile ilgili önceki mesajımda yazacaktım

Yanılmıyorsam sayın serkan_48 Türkiye de %99 sabit debili uygulamalar yapılıyor demişti

Evet sayın serkan doğru söylüyor uygulama genel olarak böyle fakat bu uygulama son derece yanlış !

sirkülasyon pompasının sürülmesi sistemin extra durumlarda yapacağı manevralar için kesinlikle şarttır !

sizin projenizde de pompaların sürücülü olduğunu yazmıştınız yukarıdaki bağlantı veya benzer farklı tesisatlarda pompalar sürücülü kullanılabilir kullanılması da gerekir

- 1 numaralı çillerin girişindeki 3 yollu vananın fonksiyonu nedir?

İlk Start-up larda /gece kapatılan sabah açılan sistemlerde/uzun süre Elektrik kesilmesi vs vs gibi soğutma suyunun 15 C ve üzeri sıcaklıklarda olduğu durumlar da :

1 Nolu Chiller grubu 2 ve 3 nolu gruplara seri bağlantı ile çalışır

sistem rejime girdiğinde 1 nolu chiller paralel bağlantı pozisyonuna geçer

Başka bir izahat ile:

Su sıcak iken 1 nolu chiller rezerv tankındaki 2 ve 3 nolu soğutma guruplarının soğutmuş olduğu suyu alır ve ilave soğutmasını yaparak tekrar rezerv tankına boşaltır.

Rezerv tank suyu 12 C-15 C civarına geldiğinde 1 nolu grup dönüş tankından emiş yapmaya başlar yani paralel bağlantı pozisyonuna geçer

3 nolu çillerin çıkışındaki 3 yollu vananın fonksiyonu nedir?

1 nolu Chiller grubunun yukarıda bahsettiğim nedenlerden dolayı seri bağlantıda yaptığının benzeri olarak

3 nolu chiller dönüş suyunu daha soğutarak 2 ve 1 nolu grupların önünde gizli seri bağlı konumundadır

Bu durum sistem rejime girdiğinde normale dönüp 3 nolu chiller paralel bağlantı pozisyonuna geçer.

Sayın hemmuhhemtek

Bu bağlantı şeklini konunun anlaşılması amacı ile mobil çizdim ve farklı uygulamalarda yapılabilir

Bu veya benzer bağlantıların amacı:

Tesisatta bulunan toplam su miktarını hızlı bir şekilde soğutarak ihtiyaç olan bölümlerin kısa sürede rejime girmesini sağlamaktır !

Yukarıda bahsettiğim extra durumlarda soğutma suyunu rejime sokana kadar santral bataryaları da kısmen veya tamamen by pass edilmeli

Bu uygulamanın chiller guruplarının yükü kısa süre içerisinde boşaltmasının yanı sıra enerji tasarrufu açısından ciddi katkısı vardır

FAKAT:

Bu ve benzer uygulamaları kontrol eden otomasyonun chiller ve kompresörleri an ve an izleyen bir otomasyon ile ilişkili olması gerekir

Yani bu işlemler yapılırken süper heat –subcooling kontrolleri de aynı zamanda izlenmeli !

Kompresörlerin sık stop-start yaptırılması vs vs engellenmeli !

Taşma borusunun fonksiyonu nedir?

sistem of olduğu durumlarda Dönüş veya rezerv tankı chek valfleri vs ler kaçırabilir ve tesisattaki suyun bir miktarı depolara geri gelebilir

bu gibi durumlarda suyun taşmaması için kaçak ne tarafta ise dolan depodan boş depoya

transfer yapılması için

Dip Not: sistem komple veya kısmen kırılma sigortası yaptırılacak ise:

Sistem kesinlikle tek veya çift cidarlı rezerv tankı ile tasarlanmalı !

Rezerv tankı olmadan ortak kollektör şeklinde tasarlanan sistemlerde olası arızaların hasarları sisteminiz mühendislik dışında bir uygulama ile tasarlanmış denilir vesigorta şirketi tarafından hasar ödemesi yapılmaz !

Sistem tamamen bittiğinde kırılma sigortası yaptırılacak ise:

MMO sına ön yazı ile sistemin Sigorta ettirileceğini izah eden bir yazı ile müracaat edin ve tesisatın mühendisliğe uygun olduğunu onaylatın !

1-Kurulu vaziyetteki bir chillerin sabit debilimi yoksa değişken debili mi bir cihaz olduğu nasıl anlaşılır?
2-Sabit debili olarak tasarlanmış chillerden nominal debisinin üzerinde ve değişken debilerde su çevrimi yapılırsa chillerde nasıl bir sorun meydana gelir?

Sayın hemmuhhemtek:
Su veya farklı sıvıları soğutma amaçlı tasarlanmış Chiller gruplarında debi dendiğinde:

1-Soğutucu Akışkan debisi

2-Soğutulan Akışkan debisi

hikmeti ilahisi nedir bilinmez Soğutucu akışkan debisi memlekette fazla tartışılmadığı varsayımı ile sizin DEBİ değişkenliğinden soğutulan Su veya bilumum kimyasalların debisini kastettiğinizi varsayıyorum !

Soğutulanın değişken debili olduğu nasıl anlaşılır:

1-Chiller sirkülasyon pompası ve/veya pompaları sürücülüdür

2-Chiller sirkülasyon pompa sayısı 1den fazla ise su sıcaklığına göre 2nci veya 3ncü pompalar on/of yaptırılır (bu yöntem uygulanan ama sistem açısından çok tehlikeli bir yöntemdir tavsiye edilmez)

İkinci sorunuz olan sabit debili tasarlanmış chiller diye bir kavram maalesef çok anlamsız bir o kadar manasız bir tarif
çünkü:
X marka Z model sabit debili diye tasarlandığı iddia edilen bir chiller gurubunun su debisini yükseltebilir ve/veya debiyi düşürebilirsiniz !

Hatta ve hatta debi değişimi bütün tasarım chiller lerde enerji verimliliği ve sistemin selameti açısından mutlaka uygulanmalıdır !

FAKAT:

Soğutma guruplarında chiller soğutulan debisi ile hiç kimse keyfine göre veya işletme su sıcaklığını baz alarak debi ile oynayamaz !

Debi değişimini artırmak veya azaltmak için dikkate alınması gereken bir çok unsur var

Bunların en başında debi yükseldiği veya düştüğü esnada kompresörün pozisyonu ilk dikkat edilecek hususlar arasında yer alır

Yani debi değişiminden dolayı kompresöre likit gelmesi veya aşırı kızgınlıktan dolayı hararet yapması vs vs vs vs vs gibi bir çok nedenler bu nedenlerin uzantısı olan riskler söz konusudur !

Konu ile ilgili yazılması gereken çok şey var ama sorunuzun cevabı olarak

Sabit debili diye bir kavramı ben kabul etmiyorum ! öyle de tarif edilen bir chiller gurubuna gerekli donanımlar –emniyet elemanları ve soğutma –Elektrik Elektronik aksesuarları sisteme ilave etmek şartı ile sistemin performansı kontrol edilerek işletmenin ihtiyaçlarına göre chiller gurubu soğutulan debisi artırılabilir veya azaltılabilir
hiç sorun olmaz dediğim gibi çokta güzel olur

Yukarıda bahsettiğim gibi bu işi işin tekniğine göre kompresöre ve sisteme zarar vermeyecek düzenekleri ve otomasyonu kurmak şartı ile yapılmalı

Aksi taktirde soğutulan sıcaklığı çok yüksek veya istediğim sıcaklığa geldi pompa debisini değiştireyim diye bir uygulama yapamazsınız !

Forum istatistikleri

Konular
129,842
Kullanıcılar
452,686
Son üye
heisener123

Yeni konular

Geri