Chillerler kapasite artırmak için parelel mi yoksa seri mi bağlanmalıdır?

İkinci sorunuz olan sabit debili tasarlanmış chiller diye bir kavram maalesef çok anlamsız bir o kadar manasız bir tarif
çünkü:
X marka Z model sabit debili diye tasarlandığı iddia edilen bir chiller gurubunun su debisini yükseltebilir ve/veya debiyi düşürebilirsiniz !

yukarıdaki yorum ile aşağıdaki yorumu karşılaştırdığımda ve

Genel olarak konuşursam Türkiye'ye giren %99 chiller grupları sabit debili cihazlardır. Cihazlara giren suyun debisinin değişmesi cihazın saçma hareketler yapmasına neden olur.

www.ashrae-socal.org/ppt/ROY_HUBBARD.ppt

adresindeki sunumu incelediğimde yaşadığım durumu(3 farklı bilgiarasında abandone olma durumu) nasıl tarif edeceğim bilemiyorum.

3 farklı bilgi derken ?

syn @milanos ; syn @serkan_48 ve sizin vermiş olduğunuz bilgi ve okuduğum dokümandaki bilgi sanki çelişkili bir durum oluşturuyormuş gibi bir sonuca varıyorum. Sahada inceleme yaptığımda, soğutma sisteminin hangi tip olduğunu anlamak istiyorum.

http://www.johnsoncontrols.com/cont..._equipment/chiller/downloads/ARRP-12-021 .pdf

adresindeki dokümana göre;

1-Primer ve sekonder sabit debili,
2-Primer sabit debili, sekonder değişken debili,
3-Primer ve sekoder değişken Debili,

daha öncede bahsettiğim üzere, yapılmakta olan hastanenin sistemi bu 3'ünden birine girmemektedir. Ya projenin kendisinde hata var yada benim bilmediğim başka bir husus var.

Sizin önerdiğiniz şema da yine bunlardan 1'i arasında değil.

Haliyle şuan kafam karışık durumda.

Benim yazdıklarımı ve yukarıda verdiginiz tesisat semalarını tekrar inceleyin

sayın hemmuhhemtek
benim çizim yaptığım örnek tesisat şeması su sıcaklığına göre :
paralel bağlantı aynı zamanda seri bağlantı şeklinde
soğutulan debisi ise :
su sıcaklığına vs bağlı olarak sabit debili ve değişken debilidir
bu çizim hadiseyi anlayabilmeniz açısından örnek bir çizimdir
bu model 28 adet çeşitlilik içerebilir
yani 28 ayrı tesisat modeli söz konusu !
benim çizdiğim 28 modelden sadece bir tanesi !
yukarıda mesajlarımı tekrar dikkat ile okumanızı öneriyorum !
sayın serkan ülkemizdeki cihazların çoğunluğu sabit debili üretilir gibi bi cümle kurdu !
bende sabit debili diye bir üretim modelinin saçma bir tarif olduğunu
söyledim !
yani bu mevzu benzinle çalışan motoru mazot ile çalıştırırım gibi algılamayın !
benzinli motor mazot ile çalışmaz ama
kim sabit debili olarak üretildi dediği chiller gurubunun uygun şartlar ve otomatik kontrol elemanları ile kompresör ve sisteme zarar vermeyecek kriter-şartlar da değişken debili çalıştırılır ! mazon benzin örneği gibi değil yani

sizin verdiğiniz linkleri dikkatlice incelerseniz !
sabit -değişken vs by pas kullanılarak verilmiş bağlantı şeklinin davranışı tarif edilmiş !
johnsoncontrols un verdiği örnek bağlantıda görüldüğü gibi sistemin durumu sıcaklık vs göre tesisat ile oynayabilir by pass lar yapabilir pompaları durdurabilir veya sayısını artırabilirsiniz !
ilaveten johnsoncontrols ün bağlantı şemasında
(daha önce konu olan chiller giriştenmi ? çıkıştanmı kontrol edilir ? tartışmasına konu olan ) 1 nolu chillerin stop yapmadan önce ve stop esnasındaki giriş çıkış su sıcaklıklarına dikkat ederseniz !!
sistemin çıkış suyundan değil
giriş suyu sıcaklığına göre start-stop yaptırılarak kontrol ediliyor !!!!!!

dolayısı ile soğutma tesisatlarında sabit debili bir kural asla söz konusu değildir !
önceki mesajlarımda da bahsettiğim gibi chiller
Primer +sabit debili+ sekonder vs kontrol edilir
yine önceki yazılarımda bahsettiğim gibi debi ile keyfinize göre oynayamaz değiştiremezsiniz !
debi değişikliğini suyun sıcaklığı + chiller sisteminin o sıcaklıklardaki davranışlarını göz önünde bulundurmak zorundasınız
göz önünde bulundurmanız gereken bir dünya kriter söz konusu dur...

(daha öncede bahsettiğim üzere, yapılmakta olan hastanenin sistemi bu 3'ünden birine girmemektedir. Ya projenin kendisinde hata var yada benim bilmediğim başka bir husus var.)
diyorsunuz
elinizdeki projede hata olmayabilir !
sizin verdiğiniz bilgiler doğrultusunda bilgi paylaşımı yapılıyor ! yukarıda da bahsettiğim gibi 28 çeşit bağlantı şekli söz konusu !
elinizdeki projede çizim nasıl ?
paylaşırsanız sonuca daha hızlı ulaşırız ! diye düşünüyorum ...

Serkan Bey, teşekkür ederim emeğiniz ve güzel açıklamalarınız için. Benim incelemekte olduğum bir projenin prensip şeması ise şu şekilde. ve her pompanın inverterli olduğu belirtilmiş. Yukarıdaki ve bir önceki açıklamalarınıza göre aşağıdaki prensip şema hatalı mıdır?

Ekli dosyayı görüntüle 21461
pardon:
bağlantı şema nızı vermiştiniz atlamışım özür dilerim.
sizin bağlantı şekliniz yukarıda bahsettiğim gibi sadece modellerden bir tanesi
(pompalar sürülecek diyorsunuz ) dolayısı ile sabit+ değişken debili !

üst mesajım eksik izahatlı olmuş !
sizin projeniz deki bağlantı şemanız su sıcaklığı ve soğutma sistemlerinin durumuna göre sabit + değişken debili olarak tasarlanmış .

johnsoncontrols un örnek çoklu çalışan sistem şemasında da soğutulan debisi sistemin durumuna göre değişiklik göstermekte !
(konu başlangıcından şuana kadar yazdıklarımda söylediğim gibi)

sayın hemmuhhemtek
burada kafanızın karışmaması ve yazılanların gerekçelerinin daha anlaşılır olması açısından yukarıdaki mesajlar dada yazdığım gibi:
sabit debili olarak dizayn edilmiş chiller gurubu çalışmaz demiyorum !
sürücüsüz tek pompalı bir sistem diye bir izahatı ben kabul etmiyorum !
böyle bir tasarımı ve sabit debi dışında bir uygulama ile çalışır bu tasarımlar değişken debi ile çalışır denilmesini kabul etmiyorum !
sabit debili diye izah edilen cihazlar değişken debili olarak çalıştırılabilir ! değişken debili çalışması sabit debili çalışmasına nazaran bir çok konuda avantaj sağlar en önemli unsur ise enerji tasarrufu sağlamasıdır (önceki mesajlarımda da yazdım)

NOT:
size veya başka forum üyelerine yazdığım bilgi paylaşımlarındaki yazılar benim ZAN ım değil yazdıklarımın doğruluğundan emin olduğum bilgilerdir.
siz veya diğer forum üyeleri ile bu paylaşımı yapmanın tek sebebi:
yapılacak bir yanlışlığı engellemenin ötesinde bir amacı yoktur.
forum daki konunun diğer üyelerinin de konuya dahil olmaları dileği ile...

Forum istatistikleri

Konular
129,842
Kullanıcılar
452,686
Son üye
heisener123

Yeni konular

Geri