Cihaz prize takılı olmadığı halde çarpıyor?

Olması muhtemel bir çok nedenden aklıma ilk gelen arıza,
Topraklama kablonuz, kolon hattı kablonuz veya sigorta kutusu içinde kopukluk varsa. Daire içindeki gövdeye kaçak veren bir tek cihaz topraklama iletkeni üzerinden tüm cihazların gövdesine kaçağı yayar. Topraklama iletkeninda faz var mı? kontrol edin.
 
Son düzenleme:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Evet sayın suskun bende onun için Sigortaları indirsin demek istedim. Aslında bir yöntem daha var, Elektrik çarptığını söylediğiniz yer ile Prizdeki faz ve Nötr arasındaki voltajı ölçün,
eğer 220v ise, sizin evinizden veya sizin ile aynı fazdan beslenen dairelerde sıkıntı vardır.
Yok 380 ise diğer dairelere bakmanız lazım gelir.
sanırım farklı bir strateji :)
 
Evinde yüksek miktarda manyetik alan da olabilir. Belki birileri deney falan yapıyordur :D
 
Mrb. Benim problemim; evdeki cihazlar (fırın, bulaşık, çamşır mak. ve buzdolabı gibi) prize takılı olmadığı halde çarpıyorlar (fırın özellilke) set üstü ocak çarpıyor. Prizde olmadığı halde nasıl çarpıyor? kontrol kalemi ile dokunduğumda da canlı olarak yanıyor ışığı. Ne yapmalıyım ve sorun nerdedir? İlginize tşk ederim...

Sanırım yine gözden kaçırdığımız birşeyler var...

Konu biraz zorlu ama herkes için biraz ilginç bir hal aldı.:)

Bir de şuna dikkat edin, prizden çektiğim aletlerde çarpıyor demişsiniz. Bu durumda tesisat dokunmayın. Bir ruh çağırıcı çağırın evde ruh olabilir. :) Şakaydı tabii... Cihazların metal kısımlarının ortak olarak temas ettikleri elektrik kaçağı olan birşey olmalı.. Nem mesela..????
 
Mükemmel teşhis ;) tebrik ediyorum sonay... Statik elektrik kontrol kalemiyle anlaşılmaz! Bir yerde kaçak var..söylediği gibi cihazların bulundukları yerleri kontrol eemelisiniz
 
şimdi son durum şu; Yaptığım araştırmalar sonucunda diğer dairelerde de aynı sorunun olduğunu öğrendim (bizzat ben gittim ve test ettim) bizim evdekinin aynısı ve doğolgaz ve kombi borularından bile kontrol kalemiyle bakıldığında elektrik olduğu tespit ediliyor. Bina içindeki ana boruda dahi elektik var. bende bunun üzerine 187 nolu igdaş'ı aradım panik yaptılar bütün şalterleri ve doğalgazı kapatın dediler ve hemen ekip gönderip doğalgazı binadan kestiler bu arada 186'yı da aradık ve tedaş ı çağırdık onlarda bizim alt katta bulunan daireden olduğunu tespit etmişler. Alt katın elektriğini kestiler ama hala var (tedaş geldiğinde ben binada değildim) az önce bidaha 186 yı aradım acil gelmelerini istedim bakalım ne olacak.
 
durum su binanızda topraklama su boruları ile yapılmış ve toprağa kaçak olduğu için evinizde kullandığınız bütün ekipmanlar da ( burada dış gövdesi metalik olan çamasır bulasık makinası,buzdolabı,fırın) topraklı ve dıs gövdesi metalik olan tüm arac gereclerde kontrol kalemi ile faz görebilirsiniz. fakat dokundugunuzda carpılmazsınız sadece hissedilecek seviyede kalır tabi bu durum binanızın genel topraklama direnci szi vücut direncinizden düsük oldugu durumda gecerlidir ki bu durumda da topraklama sisteminin direncinin yeteri kadar düşük oldugu görülüyor yoksa bu zamana kadar mutlaka ölümcül bir kaza olurdu. Kirchoff kanunlarından biri olan direnci düşük olan koldan daha fazla akım gecer prensibi gereği hayattasınız:Den kısa zaman da binanızın topraklama bağlantılarını kontrol ettirip gerekli iyileştirmeleri yaptırmanızı tavsiye ederim
 
Tahminimde yanılmamışım :)
Benzer bir olayı seneler önce yaşamıştım. Merdiven boşluğundaki doğalgaz borusunun kelepçe vidası duvarda tesisat borusu içinde faz kablosuna denk gelmişti. Bir noktadaki kaçak her yere yayılmıştı.
 
Şimdi ufak bi senaryo kuralım :)

Sayın Altayliyim İstanbullu olsa, Bulunduğu semti havaya uçuracak bir EYP (El Yapımı Patlayıcı)' ye sahip :)
Meseleye bakarmısınız? Doğalgaz hattında Elektrik var??? Allah'tan İgdaş bu konuda hassas, derhal yönlendirme yapıyorda bir felaktin önüne geçiyor... Yoksa Allah muhafaza düşünemiyorum..
 
:) :) hepimizin hayatı tehlikede :) :) bu işin takipçisi olun mazallah kötü bişey olmaz inşallah...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,987
Mesajlar
922,323
Kullanıcılar
451,200
Son üye
taox

Yeni konular

Geri
Üst