Merhaba, bu klasik aşırı gerilim arizasidir. Atmosferik olaylar sonucu olabildiği gibi, şebeke kaynaklı kablo, başlık, izolatör patlaması, parafudr çalışması, kuş çarpılması gibi olaylar sonucunda da meydana gelebiliyor. Gerek forumumuzda gerek ise internet ortamında aşırı gerilim lerden korunma yöntemleri başlığı altında çok fazla paylaşım bulunmaktadır. Özetle çözüm; potansiyel dengelemeli bir topraklama ağı ile başlıyor. Daha sonra da 3 aşamalı parafudr (aşırı gerilim iletici) tesis edilmesi ile minimize edilebilir. Aşırı gerilim ileticiler de Citel markasının VG özellikli, varistör ve sparg GAP teknolojisini bir araya getiren ürünleri tavsiye ediyorum. Kendim kullanmadım ama Iskra markasının da VG özellikli ürünleri olduğunu biliyorum. Bu işde VG teknolojisi çok önemlidir. Ayrıca evrensel tesis etme kriterlerine uygun montaj gerekir. Neticede bu sistemi tam hakkı ile tesis etmeden kısmı tedbirler ile kısmı çözumlere ulaşılabilir. Akıl ve bilimin ışığında evrensel teknolojilerin gerektiği gibi uygulanması ile bu gibi sorunların önemli ölçüde minimize edilmesi mümkündür. Muska yazdırmaya veya nefesi kuvvetli bir hoca aramak gerekmiyor.