Voltaj Dalgalanması (Nötr Arızası)

Alchakboy_

Üye
Herkese merhaba, yıllar sonra yine çözemediğim bir arıza ile karşınızdayım. Yardımlarınızı bekliyorum.

20-25kVA kurulu gücü bulunan bir alanı 2km uzaklıktan 110kVA jenetarör ile besliyoruz.
5-6 senedir üzerinde çok fazla ek bulunan, sanırım 35 ve 50mm2 kesitli Alimünyum havai hat iletkenleri ile enerji sağlanıyormuş.
Yakın zamanda, voltaj dalgalanması sonucu bazı cihazların yanması sorunu ile karşılaştık.
Yapmış olduğum kontrollerde; Elektrik panosundaki bütün sigortaları indirdiğimde voltajlar gayet güzel ve stabil.
Yükleri devreye alınca voltajlar çok hareketli oluyor. Yüksüz durumda iken 230V ölçtüğüm faz, yüklü durumda 180-240V arasında rastgele değerler gösteriyor.
Nötr problemi olduğunu düşünerek çeşitli denemeler yaptım, nötürü güçlendirmek için topraklama kazığı çaktım, deneme amaçlı olarak fazın birini iptal ederek , iptal ettiğim iletkenden nötr getirdim. Ne yaptıysam olmadı, çok fazla ek bulunan havai hat iletkeni yerine 3x50+25 alimünyum yeraltı kablosu kullanmaya karar verdik. Dün itibari ile kabloyu, 3 parça olduğu için 2 adet ek mufu ile ek yaparak, bağlantılarını yaptık, bugün enerji vererek denemek istedim. Sonuç: Başladığım yerdeyim. voltajlar aşırı dalgalanıyor.
İlave bilgiler:
- 20-25kVA yükün olduğu yerde 2 ad 30 kVA jeneratör var, panoyu bunlarla besleyince herhangi bir sorun yok. o yüzden Pano sonrasında bir problem olmadığını değerlendiriyorum.
- 2km ileride enerji aldığım noktada, 3Ad 110 kVA jeneratör var, hepsinde aynı sorunu yaşıyorum.
- 110kVA jeneratörler aynı zamanda kendi bulundukları alanda yaklaşık 30kVA yük besliyorlar, jeneratör voltaj çıkışları stabil 230 bu alanda da her hangi bir sorun yaşanmıyor.

Herkese merhaba, yıllar sonra yine çözemediğim bir arıza ile karşınızdayım. Yardımlarınızı bekliyorum.

20-25kVA kurulu gücü bulunan bir alanı 2km uzaklıktan 110kVA jenetarör ile besliyoruz.
5-6 senedir üzerinde çok fazla ek bulunan, sanırım 35 ve 50mm2 kesitli Alimünyum havai hat iletkenleri ile enerji sağlanıyormuş.
Yakın zamanda, voltaj dalgalanması sonucu bazı cihazların yanması sorunu ile karşılaştık.
Yapmış olduğum kontrollerde; Elektrik panosundaki bütün sigortaları indirdiğimde voltajlar gayet güzel ve stabil.
Yükleri devreye alınca voltajlar çok hareketli oluyor. Yüksüz durumda iken 230V ölçtüğüm faz, yüklü durumda 180-240V arasında rastgele değerler gösteriyor.
Nötr problemi olduğunu düşünerek çeşitli denemeler yaptım, nötürü güçlendirmek için topraklama kazığı çaktım, deneme amaçlı olarak fazın birini iptal ederek , iptal ettiğim iletkenden nötr getirdim. Ne yaptıysam olmadı, çok fazla ek bulunan havai hat iletkeni yerine 3x50+25 alimünyum yeraltı kablosu kullanmaya karar verdik. Dün itibari ile kabloyu, 3 parça olduğu için 2 adet ek mufu ile ek yaparak, bağlantılarını yaptık, bugün enerji vererek denemek istedim. Sonuç: Başladığım yerdeyim. voltajlar aşırı dalgalanıyor.
İlave bilgiler:
- 20-25kVA yükün olduğu yerde 2 ad 30 kVA jeneratör var, panoyu bunlarla besleyince herhangi bir sorun yok. o yüzden Pano sonrasında bir problem olmadığını değerlendiriyorum.
- 2km ileride enerji aldığım noktada, 3Ad 110 kVA jeneratör var, hepsinde aynı sorunu yaşıyorum.
- 110kVA jeneratörler aynı zamanda kendi bulundukları alanda yaklaşık 30kVA yük besliyorlar, jeneratör voltaj çıkışları stabil 230 bu alanda da her hangi bir sorun yaşanmıyor.
İlk ihtimal kesitiniz yetersiz kalıyordur. Alüminyum iletkenlerin gerilim düşümü bakır iletkenlerden fazla, akım taşıma kapasitesi de bakır iletkenlerden düşüktür. Kablo pabuçlarınızda bimetal olmalı. Değilse ısınma kontrolü yapın. Ordan da sıkıntı olur.
Edit : Jeneratör AVR kontrolü de yapılmalı. Hatta ilk oraya bakılmalı.

Son düzenleme:
Hat yüksüz iken hattın sonunda gerilim ölçün. Büyük ihtimal kesitiniz yetersiz kalıyordur. Alüminyum iletkenlerin gerilim düşümü bakır iletkenlerden fazla, akım taşıma kapasitesi de bakır iletkenlerden düşüktür. Kablo pabuçlarınızda bimetal olmalı. Değilse ısınma kontrolü yapın. Ordan da sıkıntı olur.
Edit : Jeneratör AVR kontrolü de yapılmalı. Hatta ilk oraya bakılmalı.
Normal bir anda faz başına çekilen akımlar ortalama 15-20A. Yük az olduğu için ve daha önce 50den fazla ek bulunmasına rağmen 35mm2 lik aliminyum havai hat ile sorun olmadan çalıştığı için kablo kesitinin bir miktar gerilim düşümü yaşansa da kurtaracağını değerlendirdik.
farklı bir sorun olabilir mi?
2km uzaklıkta bu sorunu yaşasak da , jeneratörün yakınındaki pano ve alıcılarda, jeneratörün ekranında gördüğümüz değerlerde herhangi bir problem yok.
AG için,2 km rakamı,akla zarar bir değerdir :(.
Özel bir durum

çok özür dileyerek soruyorum, 2 km ötede voltajı kaç ölçüyorsunuz? hiç yük yokken?

O kesitleri,kim / nasıl / nereden bulmuş ? Hesabın özeli olmaz.
Hesap özel değil hocam, eldeki imkansızlıklar nedeni ile kesiti biz böyle kullanmak zorunda kaldık. Mesafe akla zarar dediniz, katılıyorum size. yerin durumu özel. (Suriye)
çok özür dileyerek soruyorum, 2 km ötede voltajı kaç ölçüyorsunuz? hiç yük yokken?
faz-nötr arası , her 3 fazda da aynı, 225-230 arası

Forum istatistikleri

Konular
133,380
Kullanıcılar
459,228
Son üye
saidkaradogu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri