CN3791 Modülünün Güneş Paneli ile Verimli Çalıştırılması Hakkında Yardım

Merhaba arkadaşlar,

CN3791 tabanlı bir lityum pil şarj modülü ile çalışıyorum. Modülün girişine sabit voltaj sağlayan bir güç kaynağı bağlayarak bazı testler yaptım. Gözlemime göre, modül ancak 5,7V ve üzerindeki bir giriş voltajında pili şarj etmeye başlıyor.

Sonrasında aynı testleri 6V çıkışlı bir güneş paneli ile denedim. Az ışık altında panel, modülü hiç aktif hale getiremiyor; CH LED’i bile yanmıyor. Güneş panelini güçlü bir ışık kaynağı altına aldığımda çıkış voltajı 4,7V - 5,0V civarına ulaşıyor. Bu durumda CH LED’i yanıyor fakat şarj işlemi başlamıyor.

Görünüşe göre CN3791 modülünün verimli çalışabilmesi için minimum 5,7V civarında bir giriş gerekiyor. Ancak elimdeki panelin maksimum çıkışı 6V olduğu için bu durum sınırda kalıyor ve yeterli olmuyor.

Buna çözüm olarak güneş panelinin çıkışına bir adet MT3608 step-up dönüştürücü bağladım ve çıkışı 6V civarında ayarladım. Fakat pili CN3791 modülüne bağladığım anda voltaj 3,8V seviyesine sabitleniyor ve şarj gerçekleşmiyor. Bu noktada hem paneli hem de CN3791 modülünü değiştirme şansım yok.

Şu anki koşullar dahilinde birkaç sorum olacak:

1. CN3791 modülünde bazı modifikasyonlarla (örneğin voltaj eşiğini düşürmek gibi) bu sorunu çözmek mümkün mü?
  2. MT3608 kullanımıyla ilgili yanlış bir yapılandırma yapıyor olabilir miyim?
  3. Bu donanımlarla çalışabilir bir sistem elde etmek için farklı ne gibi yollar önerirsiniz?

Yardımcı olabilecek herkese şimdiden çok teşekkür ederim.

Panelin gücü ( verebileceği akım ) yeterli değil. Daha büyük bir panel ile deneyin.

Akım yeterli olmadığı için voltqj çöküyor i düşüyor yani.

10 W 12v Solar Panel kullansam sorun çözülür mü sizce? modülün şarj etmesi gereken 2 adet birbirlerine paralel bağlı 3,7 volt 2700mAh 18650 lipo pil var​

bunu da denedim ama voltaj çöküş döngüsüne giriyor bu seferde 1,2 voltun üzerine asla çıkamıyorum
güzel insan, ben yine sesli düşüneyim, sen işine geleni anla.
1- 2 tane 18650 pilimiz var 2700 mah burada tamamız.
2- şimdi bu amcaları şarj edeceğiz, düz mantık gidiyorum. 2,5 amper desek % 10 la dolduralım desek 250 mili amperde en az 4 volt veren bir güçle 10 saat beslemek gerekiyor. (2 pil x2 demek süre olarak)
3- panel amcamızı test için lambayla kandırırsak yemez, halis muhlis güneş ışığı gerekir ve 90 derece açıyla olacak hem de 10 saat boyunca (ne kadar mümkün?)
4- şu cn 3791 amcayı azıcık inceledim, iş görür. kayıpları sıfır saysak bile 9 volt gücü verir.
5- datasheet okumalarında gördüğümüz her veri laboratuvar verileridir. nerdeyse rüzgar esmez, bulut olmaz. yani öpsen 2 amper filan veremez.
6- ölçtüğün her voltaj sadece rakamlardır. güç değildir. aradaki farkı bilmen gerekir. bende arızalı bir batarya var, 5s2p, ölçü aleti 18 volt gösteriyor ama 200 mili amperlik motoru çeviremiyor. tık yok. en kötü değer 5c olsa 15 ampere kadar çıkış vermesi gerekir değil mi? gördüğün voltajın canlılığını test etmeyi öğren. ekranda gördüğün her sayısal veri gerçek değer olmayabilir.
7- voltaj çökmesi yeterli beslemenin olmadığını gösterir.
8- benim kafa durdu.

güzel insan, ben yine sesli düşüneyim, sen işine geleni anla.
1- 2 tane 18650 pilimiz var 2700 mah burada tamamız.
2- şimdi bu amcaları şarj edeceğiz, düz mantık gidiyorum. 2,5 amper desek % 10 la dolduralım desek 250 mili amperde en az 4 volt veren bir güçle 10 saat beslemek gerekiyor. (2 pil x2 demek süre olarak)
3- panel amcamızı test için lambayla kandırırsak yemez, halis muhlis güneş ışığı gerekir ve 90 derece açıyla olacak hem de 10 saat boyunca (ne kadar mümkün?)
4- şu cn 3791 amcayı azıcık inceledim, iş görür. kayıpları sıfır saysak bile 9 volt gücü verir.
5- datasheet okumalarında gördüğümüz her veri laboratuvar verileridir. nerdeyse rüzgar esmez, bulut olmaz. yani öpsen 2 amper filan veremez.
6- ölçtüğün her voltaj sadece rakamlardır. güç değildir. aradaki farkı bilmen gerekir. bende arızalı bir batarya var, 5s2p, ölçü aleti 18 volt gösteriyor ama 200 mili amperlik motoru çeviremiyor. tık yok. en kötü değer 5c olsa 15 ampere kadar çıkış vermesi gerekir değil mi? gördüğün voltajın canlılığını test etmeyi öğren. ekranda gördüğün her sayısal veri gerçek değer olmayabilir.
7- voltaj çökmesi yeterli beslemenin olmadığını gösterir.
8- benim kafa durdu.
ustam verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim. ayrıca olayı anlatış tarzın adeta kendi imzanı taşıyor ve gayet eğlenceli :D lakin söylediklerin konusunda haklısın. buradan çıkaracağım ders galiba datasheet'e güven olmayacağı oluyor, oluyor da şimdi senin de 8. maddede bahsettiğin gibi benim de kafa 403 durumunda. İşin bir diğer ilginç tarafı tek pil ile de denedim ama malesef sonuç hüsran. cn3791 modülünün datasheet'ini ve şematiğini bir daha gözden geçirdiğim de ufak bir nuans fark ettim. acaba diyorum bu modülde ki r1 ve r2 dirençleri mppt pininin aktivasyonu için kullanılıyor ya, ben cn3791 modülünden bu dirençleri söksem ardından ölçsem ve büyük olan direnci (mesela örnek olarak r1) dörtte bir oranında küçültsem bu sefer cn3791 şarj işlemini başlatmak için daha küçük bir voltaj değerine sahip olur mu? şuanda 5,7 volt ile şarj işlemini başlatıyor. bu değeri 3,3 volt seviyelerine indirsek o zaman modülden beklediğimizi yapar mı acaba? (uzman görüşleriniz burada çok önemli) Pillerin şarj olması süresi esasında hiç önemli değil benim için. İsterse 1 güne şarj olsun isterse 2 güne fark etmez. yeter ki şarj olsun ama cn3791 şarj işlemine başlamıyor inatla :D

ustam verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim. ayrıca olayı anlatış tarzın adeta kendi imzanı taşıyor ve gayet eğlenceli :D lakin söylediklerin konusunda haklısın. buradan çıkaracağım ders galiba datasheet'e güven olmayacağı oluyor, oluyor da şimdi senin de 8. maddede bahsettiğin gibi benim de kafa 403 durumunda. İşin bir diğer ilginç tarafı tek pil ile de denedim ama malesef sonuç hüsran. cn3791 modülünün datasheet'ini ve şematiğini bir daha gözden geçirdiğim de ufak bir nuans fark ettim. acaba diyorum bu modülde ki r1 ve r2 dirençleri mppt pininin aktivasyonu için kullanılıyor ya, ben cn3791 modülünden bu dirençleri söksem ardından ölçsem ve büyük olan direnci (mesela örnek olarak r1) dörtte bir oranında küçültsem bu sefer cn3791 şarj işlemini başlatmak için daha küçük bir voltaj değerine sahip olur mu? şuanda 5,7 volt ile şarj işlemini başlatıyor. bu değeri 3,3 volt seviyelerine indirsek o zaman modülden beklediğimizi yapar mı acaba? (uzman görüşleriniz burada çok önemli) Pillerin şarj olması süresi esasında hiç önemli değil benim için. İsterse 1 güne şarj olsun isterse 2 güne fark etmez. yeter ki şarj olsun ama cn3791 şarj işlemine başlamıyor inatla :D
o dedikleri bilsem mühendis olurdum.. 3,3 volt gibi bir düşünce biraz abes olur. pil amca zaten 3,7 volt. tepe voltajı 4,2 volt. yani şarj ederken vereceğin voltaj. matematik bende az, yoka yakın.

Burada sorun şu. Devreniz pili şarj ederken pile mppt gereği akım kapasitesi kadar şarj akımı vermek ister. Bu modül yaklaşık 2 amper kadar akım:verebilir.

Sizin Solar paneliniz 2 akımı verebilecek güçte olmalıdır. Yoksa çıkış voltajı düşer. Bu sanki sabit akış şarjı gibi davranır.

Ya modül üstünde varsa akım:ayarı için bir direnç ile akımı düşürüp devam etmek yada daha güçlü bir panel kullanmak.

Burada sorun şu. Devreniz pili şarj ederken pile mppt gereği akım kapasitesi kadar şarj akımı vermek ister. Bu modül yaklaşık 2 amper kadar akım:verebilir.

Sizin Solar paneliniz 2 akımı verebilecek güçte olmalıdır. Yoksa çıkış voltajı düşer. Bu sanki sabit akış şarjı gibi davranır.

Ya modül üstünde varsa akım:ayarı için bir direnç ile akımı düşürüp devam etmek yada daha güçlü bir panel kullanmak.
Çok teşekkür ederim aynen dediğiniz gibi oldu. Bahsetmiş olduğum modifikasyonu yaptım ama sonuç gene hüsran. bu paneller anladığım kadarıyla 350mAh ile 500mAh saat arasında kapasiteye sahip AAA kılıf pilleri şarj etmek için elverişli. bende pilleri mecburen tp4056 ile trafodan şarj edeceğim.

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,231
Son üye
Dmronr1

Yeni konular

Geri