CNC İçin Gereken Elektrik ve Elektronik Malzemeler

ferhaatbeey Arkadaş,

Teknik destek konusunda Panasonic Türkiye satıcısı yardımcı oluyor. Toplam tutarı yukarıda yazmıştım. Her hangi bir ilave ödeme söz konusu olmadı. "Tamam aldık" dedikten 5 gün sonra elimize geçti. Herhangi bir sorun yaşamadık. Gelen motor ve sürücüler pırıl pırıl, yeniden bir farkı gözükmüyor. Hep böyle midir, yoksa bize böyle mi denk geldi bilemiyorum.
 
ferhaatbeey Arkadaş,

Teknik destek konusunda Panasonic Türkiye satıcısı yardımcı oluyor. Toplam tutarı yukarıda yazmıştım. Her hangi bir ilave ödeme söz konusu olmadı. "Tamam aldık" dedikten 5 gün sonra elimize geçti. Herhangi bir sorun yaşamadık. Gelen motor ve sürücüler pırıl pırıl, yeniden bir farkı gözükmüyor. Hep böyle midir, yoksa bize böyle mi denk geldi bilemiyorum.

aldığınız yerin int.adresi varmı?
 
ramerturk Arkadaş,

Görüşmeleri oğlum yapmıştı. Kendisi şu an bayram tatilinde. Dönünce, firmaya dair aktarımları sizlere iletirim.

Ben bunları aktarırım da, gel gör ki kendi sorularıma cevap alamadım. Ben elektrik-elektroniğe dönük soru sordukça, mekaniğe dair konunun etrafında dolaşan cevabi yazılarla muhatap oldum. Bilmediğime değil bildiğime dair yarım yamalak yaklaşımlarla karşılaştıkça, "internet üzerinden bu konuda gerekli bilgileri toplarsın" diyerek beni bu işe sevkeden arkadaşımın yanıldığını düşünmeye başladım.

Aslında soruyu şöyle sormak gerekirmiş :

* 4 tane servo ve 3 tane step motora eksenel hareket verecek :
* 2 tane servo motora hız kumandalı devir hareketi verecek :
* 4 tane dc motora aç/kapa komutu verecek ve bunları boşta, masa üzerinde harekete geçirecek kontrol kartı ve software hangisidir deyip, gerekli watt ve tork bilgilerini eklemeliymişim.

Böyle sorsaymışım, 30 yıldır tanıdığım kullandığım makina hakkında bir dizi ilgili/ilgisiz söz yazı ile muhatap olmaz ve hem vaktimi harcamaz hem de vakit harcatmazmışım.
 
@ali haydar,

Sanırım diğer konuda bahsedilen mekanikteki hassasiyetin elektronikte de bekleneceği vs. nedenlerle ve Kazım hoca nında belirttiği gibi direkt kişiye sormaktan dolayı diğer kişilerin görüşleri almakta zorlandınız..

İlk konuda bahsedilen kartın 9 eksen kontrolü ve artı olarak 3 digital çıkışı var.

Bahsettiğiniz servo motor sürücüleri pulse-dır şeklinde kontrol ediliyorlarsa, bahsetiğiniz kart ile kontrol edilebilirler görünüyor.
"4 tane servo ve 3 tane step motora eksenel hareket verecek"
"2 tane servo motora hız kumandalı devir hareketi verecek"

Eksenel hareket vermek ile hız kumandalı devir hareketi vermek ne demek, aralarında ne fark vardır anlamadım ama Servo veya step sürücüleri puls-dır çalıştıklarından buradan toplam 9 eksen ihtiyacınız çıkar. 9 Eksen kart bu motorlar için kullanılabilir.

4 tane dc motora aç/kapa komutu verecek
Kartın üzerinde toplam 3 çıkış olduğu için en fazla 3 motoru açıp kapayabilirsiniz.
İlle de 4 DC motoru senkron-otomatik olarak açıp kapamanız gerekiyorsa bu kart işinize yaramaz. Bir şekilde bir motorun çalışması manuel olabilir veya diğer çıkışlardan alınacak bilgi ile çalışma anı belirlenebilirse belli bir süre veya bir limit switch ile sonlanana kadar çalışabilirse bu kart olabilir.
Yoksa size 9 eksen kontrolü ve en az 4 digital çıkışı olan bir kart gerekiyor.

Birde limit switch vs gibi gereksinimler varmı, bahsetmemişsiniz..


Servoların sürücüleri mevcut olduğundan burada sorun yok. Tabii sürücülerin puls-dır çalıştıkları ve yeterli izolasyona sahip olduklarını varsayarak..

Step motorlar için de 3 tane step sürücüye ihtiyacınız olur. Leadshine gibi markaların sürücüleri olabilir. Siz de biliyorsunuzdur.

DC motorlar için de sürücüler gerekecek. Ki bu aç kapa şeklinde olduğundan çok dert olacak parçalar değil.

Step Motor ve sürücü seçerken de benim dikkat ettiğim noktalar;
Mekaniğin yapısına göre,
-Gücü, torku yetermi,
-1 devirde ne kadar yol aldığına göre istenen hassasiyet sağlanacakmı, ki buna uygun mikrostep desteği olan bir sürücü seçilir ve/veya 200 adım/devir yerine 500 adım/devir motor da seçilebilir.
-Ayrıca da istenen hızın sağlanıp sağlanamayacağı..

Aslında mekaniğin yapısına göre uygun motor sürücü vs. seçebilecek en doğru kişi de sizsiniz.. Belki kontrol kartı kısmı size yabancı olabilir.

Diğer konudan anladığım kadarı ile aynı parçayı çok sayıda ve oldukça hassas üretmek istiyorsunuz. Standart-sabit tanımlı bir iş olduğu için özel bir şeyler yapmak mümkün olsada bu en son çare olmalı.
Önerim, olabildiğince hazır standart ürünleri kullanmaya çalışmalısınız şeklinde..

Kolay gelsin..
 
Ben teknik konularda darılma gücenme bilmem.
Bundan sonra yazacaklarımı bu açıdan okuyun.

Sen daha bu kafayla çok tırmalayacaksın.
6-7-...10 değişik hareket yapılması işlemine o kadar eksen denmez.
Eksen diye enterpolasyon yapılan işlemlere denir.
Senin işin altı üstü 3 eksen hatta 2 1/2 eksen.
Karşı ayna içinde 2 eksen desek 4 eksen.
Mach3 , Pokey gibi ürünlerle ya da 2 paralel port kullanımı ile 50 kadar giriş-çıkışı kontrol edebilir tabii yazabiliyorsanız.
Ama en çok 6 eksene enterpolasyon yapabilir.

Gcode yazıyorum diyorsun .
Yazarsın satırları , M kodlarını istediğin çıkışdan alırsın.
Enterpolasyon içinse yazılıma ihtiyacın var.
Basit torna işlemleri için evet elle yazarsın.
Elips daire gibi şeyler için yazılım daha akıllıca olur.

Evet elektronik ve hareket için gereken mekanik aksamdan hiç anlamıyorsun.
İlk önce istediklerini yapacak mekaniği ortaya koyarsın sonra hareketleri sağlayacak motor ve kontrolleri seçersin.
Klasik yöntemlerde ilk önce kablo borusu döşenip sonra duvar örülmüyor...

Sonra kontrol elemanlarının kabiliyetine göre geri dönüp mekanikde iyileştirmeler yaparsın.
Son olarakda projene uygun elemanları alırsın.
4 teker bulup ona uygun araba dizaynına başlamazsın yani.

Yıllarca gördüm çalıştım demeyle olmuyor.
Tasarım ayrı iştir hele günümüzün imkanlarıyla apayrı iştir.

Yaptığın ya da hayal ettiğin işi tanımla tarif edelim dedim ettimde ama dinlemedin hatta kendi doğrularını dayattın.

Dolayısıyla yazacak kalmadı.

---------------


Karmaşık işler yapan otomat ünite basit yazılımlarla olmaz.
Forum sayfalarının üstünde otomasyonla ilgili reklamlar var.

Onları ara derdini anlat .
4-10 eksen kontrol üniteleri var.
Genelde plc dirler.
3000-10.000 gibi rakamlar var.

------------


ROBOSAN OTOMASYON - RNLERMZ | STEP MOTOR | SERVO MOTOR | STEP SRC | CNC

CNC KONTROL

Avrasya Mühendislik - CNC Kontrol -CNC Controller
 
ISMAILY Arkadaş,

Yazdıkların için teşekkür ederim. Kafamdaki kimi sorulara cevap teşkil etti.

Kontrol kartını Türkiyede satan firma, 9 eksen kart için yapılan tercümede hata yapmış. Ben okuduğum bölümü onlara aktarınca - ki, "4 Eksen kontrolü dışında, spindle, vakum, soğutma gibi amaçlar için kullanılabilecek harici 3 dijital çıkış" şeklinde yazılı idi ve 9 yerine 4 yazılı burada diye belirttim - hata olduğunu doğrusunun 9 olduğunu söylediler.

Şu an anladığım kadarı ile bu dijital çıkışda da bir hata var. "7 digital outputs" şeklinde yazılı orjinali. Aynı üreticinin 4 eksen kartı da var ve 3 dijital çıkış 4 eksen kartı için geçerli. Bu kısmın önemini bilmediğim için, ilgili farkı da göremedim.

9 eksen kontrolu ve 7 de harici çıkış olmuş oluyor ve dijital çıkış deyince 7 adet motora kadar aç/kapa-çalış/dur komutu verebileceğimi öğrenmiş oldum. Yanılmıyorsam, bunları programın içinde M komutları ile isimlendirmiş ve eksen motoru olarak kullanmadığım motorları o kodlarla tanımlamış olacağım.

limit inputs for all axes diye bir ifade var. Ben bunu, tüm eksenler için limit girişi olarak anladım. Bu iş switch kullanmadan mı oluyor yoksa gerekli mi bilmiyorum. Şayet switch kullanılırsa, harici çıkışlarda bir eksilmeye sebep olur mu onu da bilmiyorum. Evet limit swichlere ihtiyacım var.

5 general inputs
diye bir ifade daha var. Benim açımdan bu ne anlam ifade eder, bunu da yazarsan memnun olurum.

Eksenel hareketten kastım ; vidalı/bilyalı milleri çevirmektir. Hız kumandalı devir hareketi diye uydurmuş bulunduğum tabir ise, spindle motor gibi döndürülen motorlardır. Konuya vakıf olmadığım için, derdimi kendimce anlatmaya çalışıyorum.

1 turda 200 adım benim için yeterli. Servo motorların içinden dilediğimi bu kart ile böyle kullanabilmem mümkün mü. Yani şu kadar git ve dur diyebilir miyim. Yoksa bu iş için mutlaka step motor mu kullanmam gerekiyor. Elimdeki Panasonic servo sürücüler step ve dır komutları verebiliyor. Bu yeterli midir.

Sanayide kullandığımız CNC lerde bu mümkündü ve bunu yapmak için her servoda fren kullanmak zorunda değildik. Ama kontrol sistemleri bu tür değildi. Zaten fren ihtiyacı varsa, ilaveten bir de mekanik kilit ilave oluyordu sisteme. Her motorun sürücüden hariç ayrı bir kartı vardı. Program da bir hard diskte yüklü oluyordu. Yük sorunu yaşarsam ben de mekanik kilitler ilave edebilirim.

Kazım Arkadaşla olan yazışmalardan faydalandım fakat, kendisi Yaşar Kemale benziyor :) Köylünün tarlaya traktör girene kadar 200 sayfa geçiyor. Bu da ayrı bir tad gerçi. Ama acelesi olanlara iyi gelmiyor. Ben bir mani keder olmazsa bu makinayı yaparım. Sonra da buraya aktarırım. O zaman ne yapmak istediğim anlaşılmış olur.

Saygı ile...
 
Kazım hocanın yeri ayrıdır, özeldir diyerek başlayayım. Mekanik, kontrol, otomasyon konusunda ben çırağı bile olamam. Sanırım frekanslarınız uyuşmadı. Anladığım kadarı ile farklı öncelikleriniz var.

Kazım hocanın da yazdığı gibi mekanik ve elektronik kontrol konuları iç içe olunca, mekanik konusunda tam bir fikir sahibi olmadan elektronik ve kontrol yazılımı konusunda bir şeyler söylemek zor.

Ben mekanik kısım ile ilgili herşeye vakıf olduğunuzu varsayarak sorularınızı cevaplamaya çalıştım.

Kart 9 eksen ve 7 digital çıkışlı ise ve her bir eksen için limit switch girişleri de varsa yeterli görünüyor. Limit switch ler digital giriş olarak çalışırlar ve çıkışlarla ilgili değiller. Ekstra 5 genel input ise el çarki, acil stop vs işler için kullanılabilecek girişlerdir genellikle. Sizin kartınızı tanımıyorum. Sitesinde gördüğüme göre yazıyorum. Kartın distribütörü bu konularda daha açıklayıcı olabilir. Siz de bilirsiniz bazen herşey kitabında yazdığı gibi çalışmaz.

Hareket tipleri konusu tamam. Sanırım pozisyon veya hız kontrollü demek daha anlaşılır olabilir.
Servo motorlar pulse-dır çalışıp standart servolar gibi enkoder vs. ile bir pozisyon geri beslemesi varsa (ki olmasa servo olmazdı) pozisyon ve hız kontrollü olarak eksenlerde kullanılabilir. Aynı şeyi step motorlarla da yapabilirsiniz.
Step motorun servodan farkı ise enkoder ile pozisyon geri beslemesi olmadığından puls verip gitmesi gereken yere gideceğini ummamızdır. Çok sıradışı şeyler olmazsa da gider.

Hız kontrollü motoru nerede kullanacaksınız bilmiyorum.
Diğer konudan hatırladığım kadarı ile karşılıklı ve senkron dönmesi gereken aynalardan bahsedilmişti. Eğer burada ise; Bunların devirlerinde ne kadar bir kesinlik istendiğini bilmiyorum ama spindle motor tarzı motorlarda senkronlama gibi bir işte gerekecek çok net bir devir hızı kesinliği yakalamak zor. Hiç yapılamaz değil ama iki ayrı geri beslemeden devir okunup birini diğerine senkronlamak gerekir ki bunlarla uğraşmak yerine servo kullanmak daha kolay olur.
 
akyele Arkadaş,

Evvela cümleten bayramınızı kutlar daha nicelerinin nasibini dilerim. Bayramdan sonra konuya dair hem adresi hem de gümrük işlemlerine dair bilgileri aktaracağım.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,252
Mesajlar
934,795
Kullanıcılar
453,482
Son üye
aysi1612

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst