Emin Ayduran
Üye
Çelik dışında titanyum ve alüminyum da işlenecek. Sap malzemesi için.Karbonlu çelik lazerde ısınacağı için sertleşebilir. Bazı kısımları ısıl işlem görmüş gibi olur. Lazerin kestiği çizgi yumuşak kalır ama mesela, lazer bıçak şeklinde parça kesiyorsa kenarlar fazla ısınacağı için yumuşak kalır ama iç kısımlar ısıl işlem görmüş gibi olur. Gerçi parçalar küçük olduğundan kesildikten sonra pürmüzle kızdırılıp yumuşatılabilir. Neyse, onu siz daha iyi bilirsiniz. Ben konunun dışına çımayayım.
Yani 4.5mm çelik levha için yüksek hıza gerek yok yahu. Aksine yavaş ve düşük pasolarla kesmek lazım.
Özel bir çakı olduğu için sap yüzeyinde çok ince takımlarla temiz bir yüzey elde etmek gerekiyor. Bu yüzden yüksek devir gerekli diye düşünüyorum.
Bu işi yurt dışında Tormach marka PCNC 1100 modeli kullanarak çok yapan var. Hem çeliği hem de titanyumu işliyorlar. Bu modelin internet sayfasından baktım, spindle motor 5100 devir.
Bu araştırmalar sonucunda 6000 devir civarında bir spindle motor kullanırsam; hem çeliğe düşük devirlerde, hem de titanyum ve alüminyuma maksimum devirde işlem yapabilirim diye düşündüm.
Yanlışım varsa düzeltin.
Konuyu açma gayem asıl şu;
İlk mesajda belirttiğim üç seçenek arasında bütçem de göz önüne alınarak hangisi daha mantıklı?
Endişelerim;
1. Kalıpçı freze - cnc dönüşümde 20.000 bütçe yetersiz kalır mı?
2. Hazır bir cnc Router aldığımda hassasiyeti yüksek ve temiz yüzey kalitesiyle iş yapabilir miyim?
3. Masaüstü freze ihtiyacım olan devirlerde çok hafif ve zayıf kalır mı?