Cnc freze seçimi

Ben de Yusuf bey ne zaman konuya dahil olacak diye bakıyordum. Sonunda geldiniz

Teşekkür ederim ama benim deneyimim yok, ben de öğrenmeye çalışıyorum.

@Suat_Korkmaz önerileri değerli, bire bir freze modifiye etmiş ve çalıştıran diğer makinelerde de deneyimli bir arkadaşımız.

Dökümdeki sürtünme uyarım, umarım çok abartılı bir seçime de yol açmaz.

Fazla freze seçme şansınız olmayabilir. Az sayıda makine içinden bir seçim yapmak zorunda kalabilirsiniz. Onun da fiyat/kalite oranı uygun olanını seçmek zorunda kalacaksınız.

Dışarıda yaptıracağınız işler fiyat/kalite olarak sizi üzebilir. Siz çok çalışıp yapılacak değişikliklere hakim olursanız, iyi projelendirebilirseniz başağrısı da azalabilir. Örneğin vidalı mil, somun için boşluk nedir, hangi ölçülerde sorun yaratmaz, motor montajı nasıl olacak gibi.
 
Forumda yeniyim ve buradaki kimseyi tanımıyorum. Kimler bilgili kimler değil bilmiyorum. Araştırdığım konularda fazlaca isminizi gördüm. İlgili birisiniz anladığım kadarıyla. O yüzden takılmak istedim. @KAYSERİ adlı kullanıcıyı da bekliyorum ama daha konuya müdahil olmadı
Şaka bir yana yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkür ederim. Ne mekanik ne de Elektronik ve otomasyon bilgisine sahibim. Fakat uzunca bir süredir emek ve değer verdiğim bir projem var. Bu projenin yürütülmesi cnc freze üzerine kurulu diyebilirim.

Cnc atölyelerinde bu işi fason yaptırma konusunda maalesef pek yol alamadım. Öyle olunca iş başa düştü ve kendimi burada buldum. Şimdi yavaş yavaş öğreniyorum ama daha çok yolum var. Bilgi bombardımanına tutulmuş gibiyim. Kafam çok karıştı. Umarım sizlerin de yardımıyla doğru yolda ilerlemeye başlarım.
 
http://arelspindle.com/tr/product/arfm-4k/20

Arel'in 12000 devir 5.5kw spindle'ı varmış. Yalnız 220/380 volt denmiş. 5.5kw olup da nasıl 220 voltla çalışabiliyor anlamadım çünkü VFD'ler monofaze 220 volttan en fazla 3kw güç üretebiliyor. Acaba 220v 3p mi demek istenmiş! Neyse.

Daha önce dediğim gibi, Hertz'in de 12000 devir motorları mutlaka vardır çünkü Arel ve Hertz arasında tatlı bir rekabet var gibi. En azından ben öyle hissediyorum. Birinin yaptığını diğeri de eminim yapıyordur.

Bu şirketleri ikisi de Ankara'da. İkisinin de hiç bir ürününü kullanmadım ama bu güne kadar haklarında olumsuz yorum da okumadım. Sadece bir kez Arel'in üretim müdürüyle telefonda görüşmüştüm. Çok ilgili ve nazik bir beyefendiydi. Spindle ile ilgili sorularınızı seve seve cevaplayacağından eminim.
Bu arada, bulunduğunuz bölgede sanayi elektriği var mı?
 

Evet var. Makineyi bıçak atölyesine kuracağız.

Suat bey sizi epey yordum halihazırda üreticiye de yönlendirdiniz ama direk sizin iyi cevaplayacağınızı düşündüğüm bir soru. Kendi spindle projenizden dolayı.
Ama cevap vermek istemezseniz de birşey diyemem.

Spindle motorlar hakkında;
Devir ve güç mevzusu şöyle mi işliyor? Diyelim 5.5 kW spindle motorumuz var. 12.000 devir olsun. Bu motoru 2400 devirde çalıştırdığımız zaman 1.1 kW güçte bir motor gibi mi çalışıyor? Yada Torku 5 te 1 mi oluyor?
 
Sözünü ettiğimiz 5.5kw motor aslında bir asenkron motor. Sadece frekans aralığı standart asenkron motorlara göre daha geniş. En yüksek gücü de yani 5.5kw' u sadece 12k devirde verir (aşağı yukarı). Vfd sürücüsünün ayarlarıyla oynanarak düşük devirde yani düşük frekansta daha fazla tork elde edilebilir ama vfd bunu düşük frekansta yüksek voltaj ve akım vererek sağlar. Bu aslında asenkron motorun doğasına aykırı. Motor daha çabuk ısınır. Yine de alacağınız motorun frekans/güç/tork grafikleri vardır. Satıcıdan veya üreticiden bu bilgileri talep etmekte fayda var.

Benim ısrarla düşük devirli motor tavsiye etmemin nedeni düşük devirde de mümkün olduğunca yüksek torka ihtiyacınız olacağını biliyor olmam çünkü freze hafif fakat hızli değil değil ağır ama yavaş iş makinesidir. Spindle motor daha çok hız gerektiren hafif makineler içindir. Router gibi. Fakat bu sizi yanıltmasın: 5.5kw o ağırlıkta bir makine için iyi bir upgrade olur. Yani 5.5kw motor düşük devirde de sizi üzmez.

@askinaslan da kendi frezesine 3kw motor takmıştı ve çok güzel çelik kesebiliyordu. Gelirse tecrübelerini paylaşacağına eminim.
 
Acaba 220v 3p mi demek istenmiş! Neyse.
Motor a trifaze Elektrik verildiğinde bağlantıları yıldız bağlantı olmalı çünkü yıldız bağlıysa faz la yıldız noktasında 220 volt oluşur bu motor sürücü 220 volt monofaze giriş trifaze çıkışlı sürücü ile çalıştırılacaksa bağlantılar üçgen olmalı trifaze giriş trifaze çıkışlı sürücü ile çalıştırılacaksa yine bağlantıları yıldız olmalı
 

Anlayamadım?
 
Sanayii elektriği dediğimiz 3 faz 380 vac Elektrik trifaze diye geçer eğer siz bu motora 3 faz bağlayacaksanız bu motorun bağlantısı yıldız olmalı ister kontaktör lü 3 faz verin ister 380 volt girişi olan sürücülü 380 volt verin fark etmez ancak işyerinizde eğer sanayii elektriği yok ve siz 220 volt dediğimiz monofaze elektrikle bu motoru çalıştıracaksanız bu sefer bağlantıları üçgen yapmanız gerekir motorun klemens bağlantıları bunları internette araştırsanız size eersimli anlatımı çıkar yıldız bağlantı nedir üçgen bağlantı nedir diye ama bu motor ve panoyu işten anlayan bir elektrikçiye yaptırsanız daha iyi olur
Motora sürücüyü bağlayıp çalıştıramazsınız sürücünün parametre ayarları da yapılması ve motorun klemenslerininde bağlanan sürücüye göre ayarlanması gerekir
 
Daha önce Suat beye verdiğim cevabı okumamışsınız sanırım. Makineyi kuracağımız atölyede sanayi elektriği var. Yani 3 faz 380 volt.
Atölyede bulunan halihazırdaki makinelerimizin kurulumunu ve bakımını yapan bir otomasyoncumuz var, Elektrik işlerini ona yaptıracağım.
Uyarınız için teşekkür ederim.
 
Ajan marka PF-CNC 2000 modeli bir makine buldum. 2007 model.

Prototip aşamasında mevcut yaptığımız çakının sapını işleyen pantografın da önerisi bu makine yönünde. Söylediğine göre ince uçlu çakılar kullandığımız için yüksek devirli bir makine işime uygunmuş. 12.000 devir altında iş yapmamı önermiyor. Sizlerin de fikirlerini almak istedim.

Bu makineyi daha önceden bileniniz var mı?

İşleme alanı 250x250x250mm
Makine ağırlığı 1000 kg

Teknik özellikler sayfası:

https://ajancnc.com/kataloglar/pf2000cnc.pdf
 

Ekli dosyalar

  • 8CDDA617-6653-469F-9796-CE3A12238729.png
    4.6 MB · Görüntüleme: 59
  • A57C85B4-DEF6-40A2-B661-B56A9EC0ADF9.png
    4.2 MB · Görüntüleme: 60
  • 204A7420-B0BF-4B14-B992-720EE07B9471.png
    4.3 MB · Görüntüleme: 53
  • 0BBE131B-090D-41B2-B03B-41B3DA07450D.png
    3.9 MB · Görüntüleme: 50
  • 48A1CE78-F266-488C-9734-171A3144EC00.png
    4 MB · Görüntüleme: 50
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…