CNC torna projesi

Kurşun dökülmesi veya kurşun bilya ile dolgu kullanımı var mı?

Fazla pahalı olmasa gerekir ama toplam maliyete bakmak lazım, sağlığa zararlı da olabilir.

@Suat_Korkmaz sizin titreşim engelleme problemi bana da ilginç geldi. Arayıp Sika ile görüştüm, kısaca;

Uzun süreli titreşim altında çalışacaksa betondaki çatlamalara elyaf yetersiz kalabilir. Beton yerine bu gibi durumlar için epoksi çözümler geliştirildiğini, biraz pahalı bir malzeme olan Sikadur-42'nin (internette bilgi var) çözüm olabileceğini, titreşim çoksa epoksinin de yetersiz kalabileceğini,

Bitümlü uygun bir katkılarının olmadığını, zaten bitümün betonun yapısını bozacak bir malzeme olduğunu (katılıyorum) söylediler.

Epoksiye girince gövdeyi tamamen epoksi yapmak daha cazip olabilir.
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar,

Projeyi yapan kişi olarak biraz geniş düşünmek zorunda hissediyorum kendimi. Önerilerinizi gözümde canlandırıp ileriki aşamalarda başıma gelecekleri düşünüp paylaşıyorum. Yazdıklarımı tepki olarak görmeyin. Her öneriyi birer yardım olarak kabul ediyorum.

Bir kaç sayfa önce 8-10mm etli dikdörtgen profil kullanmak istediğimden bahsetmiştim. Bu ölçüleri kafamdan uydurmadım. Kataloglarına baktığım bir iki çelik firmasına dayanarak değerlendirme yapıyorum. Bir firmayı arayıp kataloglarındaki profili sordum. "Sitede eski katalog var, yenisinde böyle bir profil yok" diyor vatandaş.

İnce veya kalın, eğer profil kullanacaksam, şasedeki bir birine paralel olan iki profilin üst kısmlarına ray vidalanacak. 25mm'lik raylar bunlar. Vidaları muhtemelen M6 veya M8. Bu rayları vidalayacağım zeminin kalın ve rijit olmasını istiyorum. Eğer 8-10mm etli profil bulabilseydim arasını doldurmaya bile gerek duymayacaktım çünkü bu şasenin dökümden pek farkı olmayacaktı. Basitçe raylar için delikleri açıp kılavuz çekecektim. Eğer böyle bir profil bulamıyorsam alternatif olarak ince etli (4-5mm) profil üzerine M6-M8 vida atmak ne kadar sağlıklı? "İnce profilin üzerine kalın lama kaynat, üzerine de rayları vidala." derseniz (bu seçeneği çok düşündüm), mümkün olduğunca az kaynak yapmak istiyorum. Eğer mümkünse rayların altındaki yüzeyin kaynaksız, kalın ve yek pare olmasını istiyorum. 4mm profil üzerine 10mm lama kaynatmak zırıltıyı arttırmaz mı? Çünkü lamanın kenarları kaynaklı çünkü ama iç tarafı boş.

"L" profil işi biraz zahmetli. Demek istediğim, zaten zahmetli olan bir işi daha da zorlaştırmak gibi geliyor bana. L profillerin içlerine betonun tutunacağı parçaları kaynat, sonra profilleri boydan boya bir birine kaynat. Profilde biraz çarpılma olacak. Peki bu çarpılmayı nasıl düzelteceğim? Yüzey sildirme? Yüzey sildirme her olasılıkla yapılması gerekiyor. En azından şasenin tüm üst yüzeyi için. Fakat profil içinde beton veya epoksi var ise sildirme işinin çok düzgün yapılması lazım. Nasıl bir makinede yüzey sildirilir bilmiyorum ama aklıma gelen problem şasenin silme makinesine sabitlenmesi. Çok sağlam sabitlenmesi lazım ki şasenin yüzeyi çok temiz ve mükemmel şekilde paralel olsun. Bir de sulu işlenmesi lazım herhalde. Silme aşamasında şase ısınırsa yine yamulabilir. Bir espirisi kalmaz.

Sanırım en dolambaçlı yola geri döneceğim. Epoksi granit.
 
Eğer sistemde bir yere kaynak girerse mutlaka bir freze ile temizleme yapılması gerekir bilginize
 
Senin 2 ray arası mesafe ve boy ne kadar olucak
 
titreşim çoksa epoksinin de yetersiz kalabileceğini,

Makineyi yapmadan titreşim az mı çok mu bilmiyoruz ki! Titreşimi azaltmak için epoksi kullanalım diyoruz.

Bu arada, epoksi kullanacağım derken, profil olmadan kullanacağım. Yani kalıp içine epoksi-granit kullanacağım.

Epoksi tek başına olmaz. Bir şeyle karıştırmak lazım çünkü epoksi betona kıyasla daha esnek. Bu aşamada esnekliği azaltmak için granit oyuna katılıyor.
 
Bu işlemide yapıyoruz...bu tam ticari
..nazar için kursun olurda makinaya olmazz[emoji1] [emoji1]
 
Betonda çimento bağlayıcı (yapıştırıcı) görevi görüyor, çakıl-kum (agrega) esas, görevi yapan malzeme. Bir tür yeniden ve şekil vererek kaya yapmak gibi düşünülebilir. Epoksi-granitte de epoksi bağlayıcı malzeme. Yukarıdaki sikadur-42 zaten içinde agregası da olan hazır bir karışım. Agregası granit olmayabilir! Granit çok sert olduğu için agrega olarak tercih ediliyor.

Kalıplarınızı biraz sağlam tutmakta fayda olabilir, dökülen malzemenin basınç etkisi ile şişerek deforme olabilir.
 
Son düzenleme:
Eğer böyle bir profil bulamıyorsam alternatif olarak ince etli (4-5mm) profil üzerine M6-M8 vida atmak ne kadar sağlıklı? "

Bir malzemeye çekilecek diş için baz alınması gereken diş boyu ölçüsü çekilecek dişin somun kalınlığı ile belirlenir. Yani M8 diş çekeeğiz bir yere kalınlığın ne olması gerektiğini düşünüyorsun. Düşünme eline kumpas al M8 somunun kalınlığı ne onu ölç. Ölçtük kaç geldi 6 mm. M8 için çekebileceğin en kısa diş boyu 6 mm dir.

4mm profil üzerine 10mm lama kaynatmak zırıltıyı arttırmaz mı? Çünkü lamanın kenarları kaynaklı çünkü ama iç tarafı boş.

Zırıltı bahsettiğin o orta boşluktan dolayı Artırmaz. O lamayı sağlı sollu ara ara kaynatsan bile fazlasıyla yeterli olur. Sana bir tavsiye abi lamayı soğuk çekme alma sakın rahat diş çekemezsin soğuk çekme malzemeye. Sıcak iş çeliğinden al malzemeleri. Her türlü işlemesi kolaydır.


Bu konuda her türlü yardımcı oluruz. 3 metrelik 4 metrelik cnc leri olan firmalar onlara yaptırırız.

Abi epoksi granitti betondu neden uğraşıyorsun ki. Döküme göre yap çizimini Kayseri de döküm işinde duayen birisi var. Ona pik döküm yaptıralım sonrada büyük cnc de işlendi mi daş gibi olur. Zaten her türlü diğer işlemlerde de masraf olacak yani
 

S.a. kayseri abi[emoji12] [emoji12]
Dediğin işlemler işin ne kadar zaman ne kadar para ne kadar tecrübe gerekir biliyomusun..
Bu işler klavye tusuna basmak gibi, solidde iki çızık atmak gibi kolay olan işler değil..

150x 200lük yeni bir tezgaha iş bağlantmanın günlüğü 400 usd 600usd arasında değişir bu fiyatta seri iş için..ama butik bir işe de günlük yömye fiyatı yazmazlar...
Yok kalıbı yapılır yok dökülür neyin kafasındasınız.. [emoji6] [emoji6] Kayseri kardeş demirin kilosu 2 lira diye daha ucuz olan betona döndük.. Hatta arada epoxi yi atladık oda az pahalı diye[emoji12] [emoji12]

Burda ucuz basit yöntemle iş görmek için birseyler yapılıyo eğlenmeye yani.


Bu yazımla kendimi kazım abi gibi hissettim... Junior kazım[emoji1] [emoji1] [emoji1]

Suat bey senin yeni forumdaşlarımız gibi gördüm...Az bilgi veriyorsun..
Bi soru sormuştum..hareket alanın ne diye sormuştum... Ölçüler bellimi

Kaba olarak ama cok kaba olarak bi çizim yaptın mı.. Bu cok önemli..

Senin dışarıda daha az işlemle temiz yüzeyli ve rijit parçaya ihtiyacın olacak buda senin dışarıdaki işçilik rakamı düşürmene neden olacaktır..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…