CNC Yapmak istedik . Yardım ..

seco_

Paylaşımcı üye
Katılım
14 Nis 2011
Mesajlar
904
Puanları
131
Yaş
29
Konum
Sakarya
Ustalarım Bir kaç arkadaş CNC yapmak istedik fakat kullanıcağım kart sürücüler motorlar hakkında pek bi bilgim yok çok büyük olmasına gerek yok. 5 arkadaşız ve tek elektronikten anlayan benim gerçi çok anladığımda söylenemez MDF ile yapmayı planladım https://www.kontrolkalemi.com/forum/cnc-and-torna/65996-cnc-yapiyorum-fotografli.html linkteki gibi Bişey düşünüyorum . yardım ederseniz sevinirim
 
CNC ne işinde kullanılacak ve boyutları ne olacak ona göre tavsiyede bulunalım.
 
bu kart ne ?
CNC MARKET

Kaplin veya miller hakkında bi fikrim yok . yardım bekliyorum

Kardeşim bu kart eğer ücretsiz yazılım Olan MACH3 programını yükleyip RS232 porttan çalıştırmak istiyorsan işine yarar ilk almak istediğin sürücü devresi ile aynı tek farkı bunda yazılımı internette bulabiliyorsun bunu alman hem maliyet açısından hemde yazılım açısından daha iyi olacaktır.Motorların Kesinlikle ÇOK güzel işine yarar.Kaplin veya miller için Google a CNC Hobby yazarsan önüne gelen ilk satış ve yapım sitesinde gerekli açıklamayı bulabilirsin.
 

Yanlış anlama olmasın.
-Mach3 ücretsiz değildir.
-Linkteki kart RS232 değil LPT portundan bağlantı kurmaktadır.
-Bu kart sürücü devresi ile aynı değil, step sürücülerin bilgisayara LPT portundan bağlanabilmesini sağlayan bir Interface yada kontrol kartıdır. Bu kartı aldığınızda mutlaka step sürücüde almanız lazım.
-TB6560 alırsanız Step sürücüye yada başka bir karta ihtiyacınız yoktur. Direkt step motorları sürebilirsiniz.
-2 NM altında motorla MDF kasayı hareket ettirmeye çalışmak Murat 124 ile 2 tonluk yükü çekmeye benzer.
1.85NM 23STH76-2808
bu motordan daha düşük motor almayın yada daha sonra forumda CNC mi nasıl hızlandırabilirim diye konu açmayın. Aslında bu motorda yeterli değil ancak maliyeti en düşük olan nispeten idare edebilir diye bunu verdim örnek.

Kolay gelsin...
 
benim gibi düşük maliyetli bir cnc yapmak istiyorsan öncelikle lpt portlu ve motor sürücüleri üstünde yani tek bir kartla motorlara hükmedebileceğin bir kart almak daha faydalı.

ilk başta hangi vidali mil ve nasıl dönüşü olacağını hesaplamayı nasıl yapacağımı bilmiyodum.
8mm lik bildiğimiz saplama aldım.
mach3 de config>motor tuning kısmında steps per: kısmıyla oynayarak doğru ölçüyü yakaladım. 8mm lik vida için 1300 değeri tam tutuyor.
zira deneme için 5 cm lik bir çizgi gönderdim cnc çizgi ve ölçtüm. büyük yada küçük çıktı bende o değeri küçülttüm ya da büyüttüm
aklına bişey takılmasın sen projene başla başlamadan olmaz bu iş.
ilerledikçe çözüceksin problemleri

benim motorlar 3.84v 0.8a gayette sağlam
eğer ince işçilik yapıp rayların güzel gidip geldiğini düşünüyorsan hiç korkma derim..
 
ufak bir yardımda bulunurum inşallah

şimdi şöyle söyliyim cnc sistemlerin cogunlugu makine markası ne olursa olsun , fonuc marka sürücülerle sistem kontrolü saglanır.

fonuc firması o kadar kendini aşmıştır ki bu konuda , SEW gibi motor sürücüler de vardır ama SEW marka bir sürücü ucuz maliyetlidir..
fonuc burada biraz el yakıcı ama daha çok kontrol saglanabilen bir sürücüdür.

step motor yanlış bilmiyorsam , küçük bir motordur ve ileri geri yada ani duruş veya birden hızlanan ve duran motorlar yani senkron olması lazım .. yanlışım varsa düzeltilsin lütfen

kaplin demiş oldugunda motorların cevirilmesi ve neyi çevirecegi .

mesela atıyorum bir pervaneyi elinle cevirirsin burada kaplin elindir . o dönrüyor pervaneyi..

kaplinler genelde plastik alaşımlı sert malzemelerdir. her motor üreticisi farklı yapılarda ve büyüklüklerde üretebilir.
sezkur yardımı ile motora ve dönmesini yada ileri geri hareket etmesini istedigin yere takılır ( örnegin sonsuz vida )

makina hava ile çalışır , hava ile ne yapılır ?

makinenin aç kapa ileri geri gibi hareketlerini valfler ve pistonlar ile yapabilirsin ..

programı valfleri de kontrol edecek şekilde yazılımı yapılmalıdır.

birkaç sürücü örnekleride veriyim bari bu kadar yazdıktan sonra

fonuc , sew , abb ve delta bu işi en iyi yapanlar ...

kolay gelsin başarılarınızın devamını dilerim ...!
 
bu fonuc dediğin fanuc galiba ??

sezkur da dediğin setscrew sanırım

kaplinle falan uğraşma eti dolgun bir su hortumu al motor milinin çapı kadar iç çapı olsun. hortum fazla esnek olmasın. amaç sadece milin sağa sola hareket edecek kadar esnemesidir. bir kelepçe motor miline bir kelepçe de 8mm lik (yada ne kullandıysan) vidalı mile sıkıca bağlarsan hiç sıkıntı olmaz...
 
asenyurt, senin yaptıgın CNC de gördüm kaplinle uğraşmaya gerek yok ilk once TB6560 Kart ile 3 adet motor almayı planlıyorum . MDFden olucak sanırım . rayları ise asenyurt arkadaşımızın gibi düşündüm tek farkı çalışma alanını alüminyum yapmak istedim.
 
genellikle çizim ama ahşap üzerine işlemede olabilir en fazla 5mm girer ahşaba. kat olarak TB6560 Kulanmaya karar verdim step motor ise dah belli değil .
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…