aslında küçük bir farme ve arduino ile yeni bir makine yapmayı planlıyordum ama geçici olarak mevcut cnc de kullanayım dedim tabi lazer işinde tecrübe edinmek çok daha önemliymiş hangi hızda nekadar güçle hangi malzemede ne sonuçlar alınır bunların hepsini deneyip biryerlere not etmek gerekiyor sanırım buda bolca deneme demek tabi şimdi aklıma takılan birkaç konu var
1-)akz 250 de pwm ve +5v yi 1K dirençle birleştirince gnd ile birlikte 0-5v arası voltaj elde ediyoruz spindle full de 5.18v gibi ölçüyorum fakat lazerin ttl+ ve - sine bağladığımda ölçtüğüm değer fullde 1.6v bu normalmidir.
2-)lazerin gücünü ölçebilecek teçhizatım yok bende sürücüden dioda giden kısımdan spindle fullde akım ölçtüm 1.15 ile 1.2A arası değer okudum yani buna göre güç W=12v x 1.2=14.4 w bu hesaplama mantığı doğrumudur.
3-) lazerle resim işlemek için tavsiye edebileceğiniz program varmıdır ben birtane buldum ama mach3 te işlerken lazer açma kapamalarda duraklayarak işliyor sabit hızda ilerlemiyor aslında videolarında sabit hızlı işleyerek ilerlediğini gördüm bizim karttanmı kaynaklanıyor acaba diye düşündüm ama arduino uno ve cnc shield ile yapıyorlar.
yok abi daha yolun başındayız bu iş çok uzun denemeler gerektiren bir işmiş ve buna vakit ayırmak zor. birde sorularıma hala cevap bulamadım genelde yabancı kaynaklar var oda tam anlaşılır olmuyor. lazerin gücünü nasıl test ederim lazer power metre olmadan onu bulmaya çalışıyorum. bu gün lazer kafasını 3d yazıcıya takıp deneyeceğim ordada mach3 gibi kesik kesikmi işleyecek bakmak için. bu arada mach3 içinde aklımda birkaç ayar var onlarıda deneyip bakacağım
Gücü ölçmek için özel bir cihaz yoksa ölçmeniz zor. Hesapla bulmanın da doğru olmayacağını düşünüyorum, kullanılan Elektrik miktarından çok ışın ile ne elde edildiği önemli.
Aşağıdaki sayfadaki tablodan faydalanarak, lazerinizin ne kesebildiğine bakarak yaklaşık olarak bulunabilir.
başka postlardaki yazılarımda hep dedim
raster ve cut şeklinde işlem yapılır laser makineleri.
raster özelliğini her program varmez. genelde engraving işlerinde raster kullanılır.
dsp laser controller diye aratırsan o cihazlar raster özelliği var.
kendiniz de yapabilirsiniz aslında raster olayını ama biraz zor iş lazer zamanlamasını tutturmak..
Raster özelliği denen şey, 1 bit monochrome resim üzerindeki piksellerin 0 yada 1 durumuna göre laseri açıp kapatmak değil midir. Neden daha zor olsun ki. Anlık bulunulan koordinata göre laser on off olacak.
Raster taramak yani direkt resim üzerinden çalışmak, G code oluşturmak, yorumlamak vs den daha kolay.
Gri tonlama vs. gibi şeyler için laser gücü ve tonlama arasında bir kere kalibrasyon yapılırsa tonlamada mümkün.
Çok özel DSP işlemci de gerekmez.
Hadi 8 bit arduino olmasında 32bit ARM çekirdekli arduino olsun.
Yanlış hatırlamıyorsam bu muhabbet yine olmuştu. Çin malı laser makinanın programından vs. birşeylerden şikayetçiydin.
Yapılabilir tabii.
Test için benim elimde laser modül olmadığı için sen de testlere el atarsan.
Videodaki kadar hızlı çalışırmı?
Bakarız, hesaplarız max hızı. Da bu hızda yakacak kadar güçlü laser de bulmak lazım test için. Neyse olmadı termal kağıtla deneriz artık.
Ne zaman dersen, yılbaşı yoğunluğunu atlattıktan sonra.
Uyar mı?
Bu kadar hızlara herek yok yahu 10da 1 olsa yeter bana. Ben hala mach3 ayarlarından birşeyler yapışabilirmi diye uğraşıyorum motor tuning ayarlarından spindle ayarlarından birşeyler çıkmazmı acaba sonuçta aç kapa ve düç değişimlerinde duraksıyor makina videosu
Buda akz ile yapılmış bir co2 lazer ama burda lazeri nasıl konyrol ettiklerini tam analayamadım çünkü kartın sadece eksenlerindeki motor sürücü bağlantıları var başka bir bağlantı göremedim