hocam lise 1 de evin kömürlüğüne bir sistem yapmıştım.o zamanlar sensör ne demek bilmiyordum
sistem basit uğraşmalı ama mesleğin ilk adımlarını atarken kendi yaptığımız işin çalıştığını görmek en güzel mutluluktu paylaşmak istiyorum
malzemeler :
1.taharat borusu 30 cm
2.bisiklet fren teli
3.musluk contası
4.lehim
5.ezilmiş,soyulmuş 1,5 mm2 lik bakır nya kablo
6. 6 lık 2 adet çivi
7.30 m kadar 0,75 mm2 lik kablo
8. tükenmez kalem yayı
kapının üst arka kısmına çivi ve kapının arkasında sabit bir yere birer çivi çaktım.
1,5 mm2 lik nya kabloyu 30 cm kadar soydum kestim ve 3 er cm lik olana kadar büktüm 2 tane bağımsız kontak yaptım.
bu kontakları güzelce lehimledim.
fren telinin topuzunu lehimledim.
taharat borusunu 120 derece kadar büktüm fren telinin düz kısmına sırayla musluk içi contasını,tükenmez kalem yayını geçirdim ve fren telini taharat çubuğunun içine saldım.
kontakları bantlayıp çiviye sabitledim.fren telininin düz kısmını duvardaki çiviye sabitledim ve gergin tuttum.
kontakların çıkışlarını evin butonuna paralel bağladım.
kapı açıldığında gergin fren teli boşalıyor ve lehimli topuzlu olan kısmı yaptığım kontaklara değiyor ve buton görevi yapıyordu dolayısıyla bizim evin zili çalıyordu.kömürlük arkada kaldığı için hırsız zilin sesini duymayabilir ve kömürlüğün kapısını kapatmayabilirdi bu arada da zil çalmaya devam eder ve kapıda kimsenin olamdığını görünce kömürlükte birilerinin olduğunu anlyabilirdik.
biz girdiğimizde zilin çalmaması için içeri kontrol anahtarıda koydum gece yatarken anahtarı kapatıyordum ve sistem enerjili vaziyette hırsızı bekliyordu
sadece paylaşmak istedim ev imkanlarıyla, para harcamadan yaratıcılık örneği idi benim için bu iş sensör kullanarak bu işi çok daha profesyonel yapabiliriz ama onun zevki başkaydı