Dünyanın İlk Manyetik Selülöz Hoparlörü

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,237
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Düz,çok ince, ve çok yüksek ses kalitesine sahip,manyetik selülözden yapılmış ilk çift sistem hoparlör isveç’in en büyük teknik üniversitelerinden biri olan KHT’de üretildi.Selülöz doğada en fazla bulunan yenilenebilir biyomalzeme ve fosil yakıtlara alternatif olan ve biyoyakıt üretiminde kullanılan en önemli kaynak.


xY304a.jpg



İsveçliler çağlar boyunca ülkelerindeki geniş ormanları geçim kaynağı olarak kullandı.Şimdi ise odundan üretilen ürünler listesine dünyanın mağnetik selülöz zardan oluşan ilk hoparlörünü eklediler.

Düz,yüksek ses kalitesine sahip ve çevre dostu bu hoparlörler Stockholm KHT Royal Teknoloji Enstitüsü’nde odun hamurundan geliştirilen ve manyetik selülöz jel adı verilen yeni bir malzemeden üretildi.Sıradan hoparlörlerin aksine,bu yeni nesil hoparlörler için ağır sabit mıknatıs gerekmiyor.

KHT Kimyasal Bilimler Bölümü’nde araştırmacı olan Richard Olsson yeni geliştirdikleri bu malzemenin (otomobillerde kullanılacak akustik uygulamalar gibi) pek çok yeniliğe kapı açacağını belirtiyor.

Çalışmaları Royal Society of Chemistry dergisinde yayınlanan Olsson,KHT,Kimyasal Bilimler Bölümü’nden meslektaşı Lars Berglund ve malzemelerin mühendislik fiziği alanında araştırmalarını sürdüren bilim insanı Valter Ström,geçtiğimiz günlerde geliştirdikleri hoparlörleri ilk kez sergiledi.Olsson ortaya çıkarılan ürünün geliştirilen ilk manyetik hoparlör zarı olduğunu belirterek,ses kalitesinin de alışılagelmiş hoparlörlerin ses kalitesi kadar iyi,hatta zarda oluşan kuvvetlerin eşit dağılımı sağlandığı için daha da iyi olduğunu söylüyor.

Bu fikir doğal,çevre dostu ve sürdürülebilir malzemelerin günlük yaşamımızın bir parçası olan ürünlerde kullanılma potansiyelini de gösteriyor.Olsson bu ürünün,selülozun yeni uygulamalarda nasıl kullanılabildiğine örnek teşkil etmesini istediklerini ifade diyor.

Araştırmacılar manyetik nanoparçacıkları selüloz nanoliflere bağlayarak elde ettikleri yeni malzemenin patentini de almış.Çalışmalarında jeli bir zar içine döküp kurumaya bırakmışlar.Zarın gücü,hızlı tepkime yeteneğiyle yani ses üretiminde yüksek derecede duyarlı olmasıyla ilişkilendiriliyor.

Sıradan hoparlörler büyük,sabit bir mıknatıs içeriyor.ses dalgalarını oluşturan hoparlörün “kon” (diyafram) bölümünün hareketi,sabit mıknatısın çevresine sarılmış ve kon bölümüne bağlanmış bir ses bobini tarafından sağlanıyor.Selüloz zarı kullanılarak üretilen hoparlörde ise manyetik parçacıklar zarın bir parçası.KHT’nin hoparlöründe “kon” bölümüyle doğrudan bağlantısı olmayan bir bobin yer alıyor.Sesi oluşturan tek şey ise hava.

Bu teknolojinin,örneğin otomobillerin ve trenlerin aktif sönümlendirilmesinde kullanılması gibi başka potansiyel kullanım alanlarının da araştırılması planlanıyor.

Alıntıdır.Kaynak:

Bilim ve Teknik,Aylık Popüler Bilim Dergisi,Ocak 2014,Yıl 47,Sayı 554,Sayfa 41,Dünyanın İlk Manyetik Selülöz Hoparlörü
 
dogru anlamis miyim? bobin hareketsiz ve koni miknatisli?
bu durumda esit bobinden daha dusuk watt alirsin, cunku bobin hareket etmediginde isinmaya baslar.
ki buyuk hoparlorlerin bobinini cikarip ses verrirseniz cok feci bass alirsiniz ama bobin cok isinir.
gecen hava bobini sogutmaya yetmez.
bu is yas. ha anca elde edilen malzeme miknatisin yerine koyulur belki. tipki normal miknatisin cikarilip yerinee neodiyum koyulmasi gibi.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,047
Mesajlar
922,816
Kullanıcılar
451,314
Son üye
teslamotor

Yeni konular

Geri
Üst