Dünyanın 'en parlak' Türk bilim insanı

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,270
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Popular Science dergisi, Prof. Dr. Aydoğan Özcan'ı dünyanın en parlak 10 bilim adamı arasında gösterdi

ABD’nin California Üniversitesi’nde (UCLA) görevli 32 yaşındaki Prof. Dr. Aydoğan Özcan, kendi laboratuarında geliştirdiği kan tahlili yapan cep telefonu sayesinde ABD’nin en çok okunan dergilerinden Popular Science’ın Ekim 2012 sayısında, “Tüm dünyada 2012 yılının en parlak 10 bilimadamı” arasında gösterildi.

Hürriyet'in haberine göre, geçtiğimiz yıl da aynı listede yer alan genç Türk profesör Özcan, Beyaz Saray’ın geçen yıl 94 genç bilim adamı ve mühendise verdiği ‘Başkanlık Kariyer Başlangıç Ödülü’ne layık görülmüştü. Son yıllarda sık sık ABD medyasında yer alan Özcan, kısa süre içinde ABD’nin en çok tanınan bilimadamlarından birisi oluverdi.

UCLA Elektrik Mühendisliği Bölümü’nde görev yapan Özcan’ın tıpta devrim yaratan cihazı, sıradan bir cep telefonunu hassas tahliller yapan bir mikroskoba çevirebiliyor. Maliyeti sadece 10 dolar olan cihazın kolayca cep telefonuna monte edilmesiyle, her yere taşınması mümkün olmayan pahalı aletlere ve uzun süre gerektiren kan tahlillerine gerek kalmıyor. Bunun yerine hastalıklar her yerde, kısa sürede ve ucuz yolla teşhis edilip sonuçlar bir tuşla tıbbi bir merkezdeki veri tabanına yüklenebiliyor.

100 BİN HÜCREYE ANALİZ

Cep telefonunun kamera merceği üzerine takılan küçük bir aparatla çalışan sistem, aparatın üzerine yerleştirilen kan örneğinde yer alan yaklaşık 50-100 bin hücrenin aynı anda ve birkaç saniye içinde görüntülenmesini yapıp, telefona yüklenen özel bir yazılımın sayesinde da teşhis koyuyor. Hücrelerdeki değişimi algılayarak, sıtma, verem, tüberküloz, anemi ve AIDS gibi hastalıkları teşhis edebilen bu sistem, sonuçları istenilen sağlık kurumuna ya da doktora da mesaj olarak direk gönderilebiliyor.

BULAŞICI HASTALIKLARA KÜRESEL TAKİP

Popular Science dergisinin yayınladığı basın duyurusunda, Prof. Aydoğan Özcan’ın bu cihazının dünyanın pek çok doktorsuz, laboratuvarsız ve hastanesiz bölgesinde teşhis edilemeyen hastalıkları kolayca ve çok ucuz yolla tespit edebileceği, ayrıca, geliştirdiği “Google Maps” arayüzlü yazılım sayesinde cep telefonlarından toplanan test sonuçlarının bulaşıcı hastalıkların tüm dünyadaki yayılımının takibini yapmaya yarayacağı, bu önlemlerin hızlanabileceğini belirtildi.

16 Eylül 2012 - 10:09

Alıntıdır.Kaynak:

Dünyanın 'en parlak' Türk bilim insanı - Posta
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
bu buluşuyla ilgili röportajını izledimde adam nasıl çalışıyo bi gösterim demedi nerden bilecez çalıştığını :D
 
Çalışmasa dış ve iç medyada adından bu kadar övgüyle söz edilmezdi diye düşünüyorum.Ayrıca hiçbir kimse, hiçbir şeye inanmak zorunda değildir,unutmayın,inanmama özgürlüğümüz mevcuttur.Hatta hatta "ateist" bile olanlara özel bir saygımız vardır:D.Onlar bile bir şeye inanmama özgürlüğünü hür iradelerince gönüllerince kullanıyor.Emekli polis amiri sn. Muammer Yıldız'ın bir devrim yaratacak olan ünlü devri daim makinesini(Kendi harcadığından kat kat fazlasını %400 arttırarak çıkışa veren) Türk basınında ve medyasında çoğu kimse görmediği,yalnızca yabancı basında ilgi odağı olduğu ve tamamıyle de bir show'a dönüştürüldüğünden dolayı ve Temel Enerji Kanunlarını da,tam olarak bilen bilinçli insanlar(Veya çok küçük,nadir olan bir azınlık kanunları tam bilmediğinden inanmış olabilir)tarafından neticede inanılmadan karşılanıp geçiştirildi elbette haklı olunarak.Peki bu konuyla,kıyaslanan bu konunun ne ilgisi var diyeceksiniz ki,haklı olarak da diyebilirsiniz,her iki olayda da direkt olarak kamuoyuna ve Türk basınına,medyasına delilleriyle gerçekleriyle tam olarak gösterilen bir durum gerçekten de halihazırda yoktur birbirine benzer olarak.Yalnızca dış ülkelerde,yani Türkiye dışında adlarını tam olarak da duyurmuşlardır her ikisi de.Ama sn.Muammer Yıldız'ın buluşuna zerre kadar inanmazken:D,bu genç Türk insanının buluşuna hernedense inanıyor ve ayrıca saygıyla,gıptayla karşılayarak ayakta alkışlıyorum kendisini.Belki sebebi Amerika'nın saygın medyası(Önemli ve saygın gazeteler,bilimsel popüler dergileri,vb.) ve Türk gencinin karekterine olan sonsuz güvencimle,inanışımla diyelim.Başka bir gerekçem de bulunmuyor doğrusu.:DKolay gelsin.

http://www.trt.net.tr/Haber/HaberDetay.aspx?HaberKodu=d5e7da40-3f32-4c11-95a1-c43752e1fe70
 
Son düzenleme:
devir daim cihazlarına bende inanmıyorum lisedeyken hocamız başlamıştı bu projeye hocam bırakın çalışmaz diyorum yok bütün çizimler aynı çünkü arka arkaya dizilmiş mıknatıslar birbirinin geçişlerine izin veririmi ? arkadan ve önden biri aynı güçte itiyor ortadaki mıknatıs hareket edebilirmi yok açıymış falan hikaye böyle bişey varsada muazzam bi tasarım gerekli bi makine keni dönmesi için harcadığı gücün %400 ünü nasıl versin atmı var mu makinenin içinde :D ama bu prf hocamısın buluşuna inanmıyo değilim yazılımla hücreleri virüsleri tanıyabilir keşke buluşunun nasıl çalıştığını gösterseydi diye düşündüm öyleya hacı anlatıyon sen bunu bunu yaptım şunu yaptım lens koymadan bu işi yaptım yazılım yazdım falan . hani nerda ? keşke gösterseymiş :D
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,801
Mesajlar
930,219
Kullanıcılar
452,604
Son üye
cemocan44

Yeni konular

Geri
Üst