Dürüstlük ve Gurur

hamdisuat

Üye
Katılım
26 Eyl 2011
Mesajlar
188
Puanları
1
Yaş
66
Çok erken kalktığım bir sabah, yürüyüşe çıktığımda yaşlı çöp toplayan 70-80 yaşlarında bir ihtiyarı bir müddet takip ettikten sonra yanına yaklaşıp "yardım edebilir miyim" diye sorduğumda şu cevabı aldım: "benden daha zor durumda olan birine ederseniz daha iyi olur."

Bunu da Doğan Cüceloğlu anlatıyor:
"ABD!de evsiz 2 kişiye rastladığımda kendilerine 10'ar dolar uzattığımda nedenini sordular. Ben de, "birer çorba içersiniz" dedim. İçlerinden biri, "Çorba yerine, nescafe (tam hatırlamıyorum, başka bir içecek de olabilir) içsem olur mu?" diye sordu."
Anladım ki, ABD'de sabahları çorba içme kültürü yok. Ve karşımda dürüst bir insan vardı, verdiğim para ile sözünde duracak.

Bence sanki, yardım etmek kadar, yardım etmesini ve kime nasıl yardım ettiğini bilmek de önemli.
 
Asrı saadette bir savaşta yaralılara su götüren biri birinciye su uzatıyor ve oda diğer yaralı kardeşini işaret ederk ona götür o kardeşim benden daha önemli oda öyle yapıyor ve götürüyor.Götürdüğü yaralıda ben önemli değilim diğer kardeşim benden daha önemli diyor ve bu bikaç kişi orada şehid oluyor.
Önemli olan senin için en önemli olan şeyden ihtiyacı olan biri için vaz geçebilmek....Saygılar.
 
Güzel ve insani bir konuya değinilmiştir,ayrıca ele aldığınız için sizleri kutlarım.Aslında bu konunun herkesçe anlaşılacak olan ana fikri;Bir şeyi (Nimeti) en çok ihtiyacı olanın kullanabilmesine bilerek göz yumabilmek,kendimiz tarafından da izin verebilmektir.Bu bir erdemlilik,insan olmanın da bir gereğidir.Ama bunun zıddı olarak,bu iradeyi kötüye kullanmak,örneğin herkese eşit olarak dağıtılan bir yardımı,hibe edilen bir malı,başka bir kimlikle ikinci defa almaya tenezzül edebilmek,başkalarının hakkını güpegündüz almanın da çok ötesinde,etik ve doğru olmayan,dinle de bağdaşmayan,ayrıca arzu da edilmeyen başka bir insanlık örneğidir.Çünkü bu durumda gerçekten ihtiyacı olanlar,açıkça bu haktan mahrum bırakılmış olacaklardır.Saygılarımla.
 
sen seni bilirsen sensin hayati sen seni bilmezsen sensin memati
 

Forum istatistikleri

Konular
129,293
Mesajlar
925,036
Kullanıcılar
451,728
Son üye
smkay

Yeni konular

Geri
Üst