düzgün çalışan bir sistem

koyaklı

Üye
Katılım
9 Ara 2009
Mesajlar
33
Puanları
1
arkadaşlar kapasitif yüzde1 indüktif yüzde 14 lerde uzun süre çalışan bir sistem panoda herhangi arza yokken kontaktör sigorta kondansatör akım trfsu vb ayrıca yeni bir yük yüklemeside yokken kendiliğinden değerler cezaya girermi
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Herşey normalken ceza oranlarını aşma söz konusu değildir. Ceza yok diye de kontrol elden bırakılmamalıdır. Bir fabrikada yaklaşık olarak 3 yıldır ceza yoktu. Ceza yok diye fabrika elektrikçileri kontol yapmadığı için son ay 1100+vergiler kadar ceza geldi . Olay da şu: 4 kademenin sigortası atmış bir şekilde. Yapılması gereken sadece otomatik sigortaları kaldırmaktı.

Ayrıca her elemanın bir ömrü vardır. Bu ömürler dolduğu (veya yaklaştığı) zaman değiştirilmesi gerekir.
Mesela kontaktörlerin kontaklarında (yük altında çekme-bıraklalardan doları) karıncalanmalar başlayacaktır. Bu aşınmalar da yavaş yavaş kontakları eskitir. Bir müddet sonra ya yapışır ya da yanar.
Ya da pano içi toz alıyorsa kontaktörlerin de etkilenmesi söz konusudur. Nüve içine giren tozlar, kontaktörün zırıldamasına sebep olur. Bu zırıldama manyetik akının devresini tamamlayamamasından ötürüdür ve bir müddet sonra kontaktör bobini yanabilir.

İlk zamanlarda görevlerini ifa eden kondansatör deşarj dirençleri bir müddet sonra kavrulabilir. Bundan sonra da tam deşarj olamayan kondansatörler, tekrar devreye girdiklerinde sigorta attırabilir ve sistemin normal çalışma seyrini değiştirir.

Aklıma gelmeyen daha birçol etken olabilir.
Dediğim gibi ipin ucunu bırakmamak lazım her ne olursa olsun...
 
Muhtmelen yapışan kontaktörleriniz vardır.Ya da rölenizden çıkış zamanlarını artırmış iseniz kondansatörler olması gerekenden daha uzun süre devrede kalır ve sistem kapasitife dönebilir.
 
değerler ne kadar iyi olursa olsun ,aktif ,reaktif ve kapasitif değerleri günlük takip edilmelidir,kayda geçirilmelidir
 
Kontaktörler devreye girdiklerinde (bouncing) bir salınımla kontaklar kapanır. Bu da kontakların bir ömürü olması demektir, hele ki genç arkadaş'ın bahsettiği gibi deşarj edilmemiş bir kondansatör devreye alırsa küçük bir kıyamet kopabilir. En basitinden bu sebeple ömürlü komponentlerin gözden geçirilmesi gerekir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,048
Mesajlar
922,843
Kullanıcılar
451,318
Son üye
ibrahimturan20

Yeni konular

Geri
Üst