Daimi devre kond. hk.

Öğretmen27

Profesyonel Üye
Ustalarım sodyum buharlı lambanın çalışması için balast, iğnatör ve bir de daimi devre kond. bulunuyor. Sokak lambasını açtım ve inceledim. Hem iğnatörün hem de balastın üzerinde Elektrik şemalarında kondansitöre yer verilmemesine rağmen kond. şebekeye paralel bağlanmış.
1. Bu kond. görevi ne?
2. Bu kond. olmazsa lamba çalışır mı? Çalışırsa ömrü mü kısalır?

Kondansatör münferit kompanzasyon için konulur, haybeye çekilen endüktif reaktif gücü minimuma indirir cihaz daha az akım çekmiş olur gerilim düşümü azalır. Kondansatör olmasada çalışır.

Balastlar neredeyse saf bir enduktans yuktur.guc katsayilari cok dusuktur. Buda enerji verimliligi acisindan sıkıntı yaratir. Verimliligi ve guc katsayisini duzeltmek adina balastli armaturlere munferit kompanzasyon yapilir.

Çok teşekkür ederim ustalarım. Dillerinize ve emeğinize sağlık.
Bir kaç soru daha sormak istiyorum müsadenizle.
1. Bu sokak lambalarının bazılarına denk geldim aç-kapa- aç yaptıgımızda hemen yanmayıp belirli süre bekleyip kendiliğinden yanıyor neden? Bu civa buharlı mı sodyum buharlı mı? İkisi de yapar mı?
2. Civa buharlı ampülün balastlı ve balastsız çalışanı var sanırım? Çünkü bir köyde çalışırken direkt duya takıp çalıştırmıştık. Yanlış hatırlamıyorsam. Bu doğru mu?

Bu sorularım cevapları mı yok mu ustalarım???

Gazin sogumasi gerekiyor sogudugunda tekrar ateslemede yanacak duruma gelirler.
Sodyum 160 likdi sanirim habsettiginizde o galiba hem balansli olanlari hem balanssiz olanlari piyasada yaygin satilir.

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.

Çok teşekkür ederim ustalarım. Dillerinize ve emeğinize sağlık.
Bir kaç soru daha sormak istiyorum müsadenizle.
1. Bu sokak lambalarının bazılarına denk geldim aç-kapa- aç yaptıgımızda hemen yanmayıp belirli süre bekleyip kendiliğinden yanıyor neden? Bu civa buharlı mı sodyum buharlı mı? İkisi de yapar mı?
2. Civa buharlı ampülün balastlı ve balastsız çalışanı var sanırım? Çünkü bir köyde çalışırken direkt duya takıp çalıştırmıştık. Yanlış hatırlamıyorsam. Bu doğru mu?

Yüsek basınçlı ampullerde yeniden ateşleme için soğuma gerekiyor.
Civa buharlıların direk çalışan ve balastla çalışan tipte ampulleri bulunmakta.

Yüsek basınçlı ampullerde yeniden ateşleme için soğuma gerekiyor.
Civa buharlıların direk çalışan ve balastla çalışan tipte ampulleri bulunmakta.

Civa buharlı ampüller direkt çalışıyorsa starteri;) içinde mi oluyor üstadım?

Gazin sogumasi gerekiyor sogudugunda tekrar ateslemede yanacak duruma gelirler.
Sodyum 160 likdi sanirim habsettiginizde o galiba hem balansli olanlari hem balanssiz olanlari piyasada yaygin satilir.

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.

Sodyum buharlının balastsız çalışanı var mı?

Civa buharlı ampüller direkt çalışıyorsa starteri;) içinde mi oluyor üstadım?

Direk çalışan civa buharlı ampullerde balastta yoktur ignatör de yoktur,direk 220v uygulanır. Ateşleyici tabiri fluoresanlarda starter, bahsettiğimiz armatürlerde ignatör olarak geçmekte. Yüksek basınç sodyum buharlı direk çalışan ampul hiç görmedim.