Daire Kaçak Akım ve Bina Kaçak Akım Atması.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sipru
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

sipru

Üye
selamlar ustadlar,

bu siteyi keşfedince hemen üye olup yazmak istedim.
yaklaşık 3 haftadır dairemde kaçak akım sigortasının atma problemi var. bazende binanın girişindeki röleyi attırıp tüm
binayı elektiriksiz bırakıyor.
geçen sene klima taktırmıştım eski kaçak akım rölesinin tipinden dolayı olduğunu öğrenmiş yeni tiple değiştirince
atma bitmişti. bu sene ise anlamadığım bulamadığım şekilde evdeki hiç olmadık zamanlarda atıyor bazende aşağıdaki röleyi attırıyor. öncelikle çamaşır makinesinden şüphelenmiş onu açıp kontrol ederken rezistansını değiştirirken (fiş takılı değil) 2 kez atmıştı. sonra sırasıyla fırın, ocak, kahve makinesi, tüm cihazları sırayla birkaç gün fişlerini çıkartıp atmasını bekledim bazen bir hafta atmadığı oldu bazen sabah bazen akşam yine atmalar devam etti. klima sigortasından kapalı en son bir akşamda 5-6kez atınca aklıma aspirator geldi onunda fişini çektim yine attı yine attı. sadece buzdolabı kaldı denemediğim, tv zaten fişten çekilmiş durumda.

bir uzman arkadaş bulman çok zor belkide başka bir dairede problem var gaz borusundan kaçak gerilip gelip senin kaçak akımı attırıyor olabilir dedi. bende gaz borusuyla daire toprak kablosu arasına kablo çekmeye karar verdim daire girişinde.

binanın girişindeki saatlerin bulunduğu yerden daire sigortamı indirdim. kabloyu bağlama sırasında dairemde hiç elektrik
olmamasına rağmen benim dairemdeki kaçak akım çalışma sırasında attı hemde aşağıdaki 300mlik kaçak akımla birlikte.
bu mümkün olabiliyor mu dairede elektirk olmadığı halde benim dairedeki atabilirmi?

akabinde yönetici sigorta atmış olduğu için gidip hem 300luk kaçak akımı kaldırmış birde benim 10dk önce kendi kendime
indirdiğim daire sigortamı kaldırdı. bende daire içinde bu kablolarla uğraşırken birden daire elektriği gelince şok oldum.
sonuçta direkt değmesemde faz kablosuna yakın çalışmalar filan yapıyordum

bu kaçağı nasıl tespit edebilirim önerisi olan varmıdır.

Bu tip durumlarda şalter yada pano üzerine çalışma olduğuna dair bir yazı, kolay çıkmayacak bir karton pankart koyarsanız daha sağlıklı olur. Geçmiş olsun.

selamlar ustadlar,

bu siteyi keşfedince hemen üye olup yazmak istedim.
yaklaşık 3 haftadır dairemde kaçak akım sigortasının atma problemi var. bazende binanın girişindeki röleyi attırıp tüm
binayı elektiriksiz bırakıyor.
geçen sene klima taktırmıştım eski kaçak akım rölesinin tipinden dolayı olduğunu öğrenmiş yeni tiple değiştirince
atma bitmişti. bu sene ise anlamadığım bulamadığım şekilde evdeki hiç olmadık zamanlarda atıyor bazende aşağıdaki röleyi attırıyor. öncelikle çamaşır makinesinden şüphelenmiş onu açıp kontrol ederken rezistansını değiştirirken (fiş takılı değil) 2 kez atmıştı. sonra sırasıyla fırın, ocak, kahve makinesi, tüm cihazları sırayla birkaç gün fişlerini çıkartıp atmasını bekledim bazen bir hafta atmadığı oldu bazen sabah bazen akşam yine atmalar devam etti. klima sigortasından kapalı en son bir akşamda 5-6kez atınca aklıma aspirator geldi onunda fişini çektim yine attı yine attı. sadece buzdolabı kaldı denemediğim, tv zaten fişten çekilmiş durumda.

bir uzman arkadaş bulman çok zor belkide başka bir dairede problem var gaz borusundan kaçak gerilip gelip senin kaçak akımı attırıyor olabilir dedi. bende gaz borusuyla daire toprak kablosu arasına kablo çekmeye karar verdim daire girişinde.

binanın girişindeki saatlerin bulunduğu yerden daire sigortamı indirdim. kabloyu bağlama sırasında dairemde hiç elektrik
olmamasına rağmen benim dairemdeki kaçak akım çalışma sırasında attı hemde aşağıdaki 300mlik kaçak akımla birlikte.
bu mümkün olabiliyor mu dairede elektirk olmadığı halde benim dairedeki atabilirmi?

akabinde yönetici sigorta atmış olduğu için gidip hem 300luk kaçak akımı kaldırmış birde benim 10dk önce kendi kendime
indirdiğim daire sigortamı kaldırdı. bende daire içinde bu kablolarla uğraşırken birden daire elektriği gelince şok oldum.
sonuçta direkt değmesemde faz kablosuna yakın çalışmalar filan yapıyordum

bu kaçağı nasıl tespit edebilirim önerisi olan varmıdır.
Uzman yardımı almanız gerekiyor. Tecrübeli bir elektrikçi ile irtibata geçebilirsiniz. Ölçümler yaparak arızayı bulabilir.

bugün yine öğlen attı, tam atmadı diye düşünürken hatta yanından geçerken sigorta panosunun çıt gitti.
:)

sonra tekrar açtım, dün dairenin ana panodan sigortası kapalı iken benim dairede KAR atması entrasan geldi. acaba dedim ben dairedeki panoda uğraşırken biryere mi değdim o yüzden elime yalıtkan malzemeler alıp kabloları sırf atması için bastırdım vs birsürü işlem yaptım ancak atmadı.

ancak bugün dikkatimi çeken birşey oldu,

KAR dan çıkıp sigorta grubunun altından faz tek bir çıplak kablo ile sigortalara sıra ile giriyor sigortaların üstündende daire içine lambalar prizlere vs dağılıyorlar,

mavi nötr kablolardan bir tanesi boylu boyunca giden sigortalara giren çıplak faz kablosuna çok yakın geçmiş ve bir noktada değiyor olduğunu farkettim mavi kısmının.

belkide bundan dır diye o mavi kabloyu uzaklaştırabildiğim kadar uzaklaştırdım faz kablosundan.
şuan bekliyorum bakalım atacakmı ençok akşam saatlerinde atıyor 17:00 den sonra. bazen sabah birkez atıyor

bazende bir hafta hiç atmıyor
:cool:

Son düzenleme:
Geçmiş olsun .

Sizin kaçak faz toprak arası değil . ( tekli siğortanın kapanmasının faydası yok )
Eğer her linyede ikili siğorta olsaydı ( faz ve nötrü kesen ) bulunmasının kolaylığı açısından yararı olurdu .

Ölçümler yapılması .

Elektrik enerjini kesilip ve kontrol edilip çıplak kabloyu bantlama ile çıplaklığının giderilmesi .

bir sorumda şu olacak saat akşam üstü olmaya yaklaştı memur komşular evlerine geliyorlar ve sigorta 10dk önce yine attı başka bir dairedeki arıza yada kaçak benim KAR sini attırabilirmi ?? bugün iki kez attı bir öğlen bir az önce ancak aşağıdaki 300mA olan atmadı sadece benimki attı diğer daireleri bilmiyorum...

ek bilgi vereyim klimayı geçen yıl taktırmıştım geçen yıl da attırmıştı. farklı zamanlarda attırıyordu.

sonra evdeki 15 yıllık eski legrand KAR ı yine legrand XC3 40A / 30mA KAR ile değiştirince atma kesilmişti.
inverter klimaların eski tip KAR ları attırdığını okumuştum. 1.5 senedir attırma yaşamıyorum ayrıca bu olaylar başlağından beri ilk klimadan şüphelendiğmden neredeyse iki haftadır klimanın kendi sigortası zaten kapalı.

yeni taktırdığım legrand xc3 bozulmuş olabilir mi
veya aşağıdaki 300mA lık KAR ı da mı değiştirmek gerek yeni tiple sonuçta o da eski tip.

ek bilgi vereyim klimayı geçen yıl taktırmıştım geçen yıl da attırmıştı. farklı zamanlarda attırıyordu.

sonra evdeki 15 yıllık eski legrand KAR ı yine legrand XC3 40A / 30mA KAR ile değiştirince atma kesilmişti.
inverter klimaların eski tip KAR ları attırdığını okumuştum. 1.5 senedir attırma yaşamıyorum ayrıca bu olaylar başlağından beri ilk klimadan şüphelendiğmden neredeyse iki haftadır klimanın kendi sigortası zaten kapalı.

veya aşağıdaki 300mA lık KAR ı da mı değiştirmek gerek yeni tiple sonuçta o da eski tip.
Bu tür arıza gerçekten uzmanlık isteyen ihtisas konusudur. Klasik şunu cek bunu kapat sistemi ile şansa çözülmüyorsa profesyonel destek almanız kaçınılmaz. Meslekte yıllarını geçirmiş çoğu arkadaşımız bu tür arızada sıkıntı yaşarken buradan tarifle çözülmesi klasik oneriler dışında "ki bunları yapmişsiniz" pek mümkün olmamaktadır.

bir sorumda şu olacak saat akşam üstü olmaya yaklaştı memur komşular evlerine geliyorlar ve sigorta 10dk önce yine attı başka bir dairedeki arıza yada kaçak benim KAR sini attırabilirmi ?? bugün iki kez attı bir öğlen bir az önce ancak aşağıdaki 300mA olan atmadı sadece benimki attı diğer daireleri bilmiyorum...

kaçak benim KAR sini attırabilirmi ??
Atması için videodaki gibi özel durumların oluşması gerekir .

klimanın kendi sigortası zaten kapalı.
Siğortanız ikili siğorta değilse kapalı açık fark etmez . ( Sonuç : test olumsuz . )

Klimadan atma kakr olmaz deneniz için .
Fişli cihazın prizden fişi çekilmiş gibi olması gerekir . ( tüm kablo bağlantılarını ayrılması )

Binada bir adet 300mA kar var herhalde . ( tüm binanın elk enerjisi gidiyor olmalı )
Her daireye , bölüme bir adet 300mA takılmış olsaydı her daire kendinden sorumlu olacaktı .

30mA kakr ile 300mA kar beraber atma durumu olabilir .
Bu durumun önüne geçilmesi için Seçici ( Selective ) tip 300mA kar takılması gerekir .

Arızayı bulunması için ölçümler , testler , takipler yapılması gerekir .
Sanırım monofaze tesisatınız var .

kaçak benim KAR sini attırabilirmi ??
Atması için videodaki gibi özel durumların oluşması gerekir .

klimanın kendi sigortası zaten kapalı.
Siğortanız ikili siğorta değilse kapalı açık fark etmez . ( Sonuç : test olumsuz . )

Klimadan atma kakr olmaz deneniz için .
Fişli cihazın prizden fişi çekilmiş gibi olması gerekir . ( tüm kablo bağlantılarını ayrılması )

Binada bir adet 300mA kar var herhalde . ( tüm binanın elk enerjisi gidiyor olmalı )
Her daireye , bölüme bir adet 300mA takılmış olsaydı her daire kendinden sorumlu olacaktı .

30mA kakr ile 300mA kar beraber atma durumu olabilir .
Bu durumun önüne geçilmesi için Seçici ( Selective ) tip 300mA kar takılması gerekir .

Arızayı bulunması için ölçümler , testler , takipler yapılması gerekir .
Sanırım monofaze tesisatınız var .
evet monofaze tesisat var.
8 daire için bir tane 300mA var
peki ev içine selective tip 300mA taktırsam kendi KAR ın yanına bir faydası olurmu?

ikili sigorta değil maalesef sadece faz ı kapatıyor.
ben sigortalar kapalıysa ilgili üniteler de sorun yoktur diye elemiştim birçok aleti.

artık profesyonel bi ustadan yardım alma zamanı geldi anlaşılan.

beni ençok düşündüren benim ana sigortam ana panodan kapalıyken benim dairemin
KAR ının ve aşağıdaki KAR ın atması bu nası olabilirki.

Forum istatistikleri

Konular
133,403
Kullanıcılar
459,341
Son üye
eyyubbbp

Yeni konular

Geri