Data Block Nedir? Ne için Kullanılır?

kesimal

Üye
Katılım
12 Tem 2008
Mesajlar
25
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar merhaba data blockları hakkında bilgi almak istiyorum.Neden data block oluşturmaya gerek duyuyoruz? nasıl oluşturuyoruz .
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Merhaba!
Data bloklarına ihtiyaç vardır çünkü:

Uygulanan işleç her zaman değerlere ihtiyaç duyar.(Tabiki PLC çalışmak için bir konfigürasyona ihtiyaç duyar. Bu durum ardışık adres guruplarının ilgili işleçe tahsis edilmesini gerektirir.).
Bakkallar veresiye defterini yazarken müşteri adlarının altında ticari hareketleri ve yorumları kaydeder. Bu "Emmi ! Bizim borç ne kadar oldu ?" sorusuna daha çabuk yanıt vermek için yapılmıştır. Yoksa veresiye hesaplarını rastgele yazan ve sorulduğu zaman şak diye cevap veren adamın bakkal işletmekle ne alakası olabilir?

Buradan çıkaracağımız sonuç :
Bir veri tabanlı işlemde data bloklarının kullanılması o işlemin kullandığı geçici hafıza ve işlem gücünü azaltır. Aynı zamanda kullanılan data blokları sisteme düzenli (Kalıcı bir desende ) veri aktarılmasını ve o veriyi hazırlayacak kişinin adres kaosu içine sürüklenmemesini sağlar.
 
iyi günler. Ben de s7-1200 de data block kavramını net olarak anlamak istiyorum. Daha önce gereksinim duymamıştım ama şimdi işe başladım ve şirketin eski işlerini incelediğim zaman ne denli çok kullanıldığını farkettim. lütfen anlayabileceğim basit bir dilde anlatabilirseniz çok sevinirim. teşekkürler
 
iyi günler. Ben de s7-1200 de data block kavramını net olarak anlamak istiyorum. Daha önce gereksinim duymamıştım ama şimdi işe başladım ve şirketin eski işlerini incelediğim zaman ne denli çok kullanıldığını farkettim. lütfen anlayabileceğim basit bir dilde anlatabilirseniz çok sevinirim. teşekkürler

Merhaba tuğrul, senin yaşadığın bu durumun aynısını şuan bende yaşıyorum. 3 yıllık tecrübelerine karşın aynı soruyu benim için cevaplar mısın :)
 
Adı üstünde, data bloklarda her türlü bilgiyi tutarsınız. Bunları örnekle açıklayayım:

-üretim ve atık istatistikleri. Örnek: db15 istatistik için ayrıldıysa, bu bloğun dw4'ü iyi ürünler, dw6 atık sebebi 1, dw8 atık sebebi 2.... gibi uzatabilirsiniz. Ve her iyi üründe ya da atık olduğunda ilgili dw'ü bir artırırsınız.

-parametrik değerler: makinadaki bazı parametrik değerleri db'ta tutarsınız. Hmi üzerinden yaptığınız parametre değişiklikleri bu db'a yazarsınız.
-zincir oluşturmak için: ardışık yapılan işlemler için kullanılır. Mesela db10'u digital zincir olarak kullanacaksınız, makinanın bir çevrimi 360 derece. Hatalı ürünleri tesbit ettiğiniz bir sensörünüz var. Sensörle reject istasyonu arasında makina 10 tur dönüyor. Sensör hata tesbit ettiğinde db10dbx2.0'ı set edersiniz. Makinanın her turunda set ettiğiniz biti bir bit sola kaydırırsınız. Reject şartını da db10dbx3.1 1 ise atacak şekilde yazarsınız. Böylelikle hatalı ürünü reject istasyonuna kadar izleyip attırmış olursunuz.

-makinanın opsiyonları ile ilgili bilgiler. Mesela db20.dbx0.0 0 ise şu opsiyon yok, 1 ise var gibi.

Bu ve bunun gibi pek çok amaçla kullanabilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,926
Mesajlar
921,741
Kullanıcılar
451,094
Son üye
ulbeya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst